Annonce
Aarhus

Piger og drenge i skilsmisseland

En skilsmisse kan være en barsk oplevelse for børn. Nu kan berørte børn komme med i en gruppe med jævnaldrende for at få hjælp til at komme igennem en kritisk periode.

»Alene. Konflikt. Fremtid.« En kvinde og en gruppe børn sidder rundt om et bord i et snævert lokale i Aarhus. På bordet ligger en stak kort med forskellige ord spredt ud. Ordene på kortene kan relatere til børnene, som alle har oplevet, at deres forældre er blevet skilt. Formålet med øvelsen er, at børnene hver især udvælger tre kort, der kan sætte gang i en snak om de følelser, som børnene måske gemmer på.

Annonce

»Forståelse« står der på et kort, som 10-årige Laura Paolo Brocelius fra Aarhus har valgt.

»Hvorfor har du taget det kort?« spørger underviser og projektmedarbejder i Center for Familieudvikling, Birgitte Dejgaard, som står bag samtalegruppen.

»Jeg tænker på, om mine forældre får nye kærester, nu hvor de er blevet skilt. Jeg prøver at forstå, hvorfor de blev...«

Talestrømmen fra den livlige pige med de mørke krøller går i stå. Hun tager sine knyttede næver fra hinanden for at vise, hun hvordan hendes forældre blev skilt. I stedet for at sige det med ord.

For Laura Paolo Brocelius er tanken om, at hendes forældre får nye kærester, fjern. Selvom det er fem år siden, at familien blev brudt op. En lyshåret, jævnaldrende pige, som vil være anonym, kommer med et råd:

»Mine forældre har fået nye kærester. Det er ok. Man behøver jo ikke være sammen med ens papfar hele tiden. Du kan jo lade som om, at han ikke er der.«

Bag bordet står et stativ med et omrids af et fiktivt land. Skilsmisseland. »Savn« og »Mærkedage og ferier« er et par af de »havne«, som Birgitte Dejgaard og børnene i gruppen kan tage på besøg i.

Sander Andreasen på otte år har valgt et kort med et julelys. På den måde kommer gruppen omkring mærkedage, som kan være en udfordring, når man er skilsmissebarn.

»Hvem skal du holde jul sammen med? Din far eller din mor?« spørger Birgitte Dejgaard.

»Med hele familien. Både min far og min mor,« lyder det tilfreds fra den lyshårede dreng.

Nu har de andre børn fået et input, som de kan blive inspirerede af. Måske kan det være en løsning for andre familier.

Kortene får efterhånden flere børn med i samtalen. Om forskellige emner, som kan være relevante for skilsmissebørn. Efter at Birgitte Dejgaard har samlet kortene ind, finder hun en bog frem, som hun vil læse højt af. »Klumpen« hedder den.

Den handler om Johnny, der bliver uvenner med sin bedste ven. »Et dumt svin«, kalder kammeraten ham. Det giver uro i drengens krop. Han får svært ved at sove. En klump i maven vokser til et uhyre, som fylder hele Johnnys værelse.

Birgitte Dejgaard viser en tegning fra bogen af et monster, som fylder hele drengens værelse, til børnene i samtalegruppen. Historien slutter med, at Johnnys far får snakket med sin søn om 'klumpen'. Langsom forsvinder uhyret, og drengens normale hverdag vender tilbage.

»Kender I selv følelsen af at have en 'klump' i maven eller andre steder i kroppen? Ligesom Johnny, der havde en klump i maven, der voksede og voksede,« spørger Birgitte Dejgaard, imens hun finder papir og tusser frem.

»Nu skal I tegne jer selv. Bare en ganske enkel figur og markere, hvor I selv har oplevet at have en klump i kroppen.«

Birgitte Dejgaard går selv forrest og tegner hurtigt et omrids af et menneske. Hende selv. Bagefter sætter hun et kryds, hvor hun har oplevet at have en klump i maven.

Børnene tegner selv. Bortset fra en enkelt dreng, som ikke kender til følelsen. Birgitte Dejgaard forsøger at få ham til at tegne.

»Har du aldrig oplevet, at der var et sted i kroppen, der gjorde ondt? Eller føles forkert? Du kan jo starte med at tegne dig selv.«

Det lykkes ikke helt at få den uvillige dreng til at tegne sig selv. Men de andre børn får hurtigt frembragt tegninger af sig selv med markeringer af, hvor de har mærket en »klump«.

På den måde kan tegninger, kort eller historier bidrage til samtaler mellem Birgitte Dejgaard og børnene eller måske endnu bedre, børnene imellem. Som børnene kan tage med sig hjem, for at blive klogere på sig selv og deres følelser i forbindelse med skilsmisser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce