Annonce
Aarhus

Pinefuld ventetid for byens mest udskældte politiker

Kristian Würtz er en politiker, nogle elsker at hade. Først når de personlige stemmetal er talt op onsdag kl. 19.30 ved man, om han er genvalgt til byrådet. Foto: Kim Haugaard

- Jeg får ikke mavesår af det, men jeg undrer mig over den måde, nogle skriver på de sociale medier på, siger rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz.

ÅBYHØJ: Valgdagen var lang for de fleste politikere. Måske særligt for Kristian Würtz, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus og byens mest udskældte politiker.

Han har skullet stå på mål for skandalesager på det tekniske område og har fået verbale tæsk for byudviklingen og sammenbrud i trafikken. Det har været vurderingen hos flere analytikere, at kritikken har kunnet koste Socialdemokratiet stemmer.

Derfor var valgdagen også særligt nervepirrende for Kristian Würtz, som dog var mere spændt end bekymret, da avisen mødte ham, en time før valghandlingen sluttede på Gammelgaardsskolen.

Midt i arbejdet som valgstyreformand skulle han også lige igennem en skole-hjemsamtale for det ene af familiens to skolebørn. En skole holder jo ikke sådan fri, selv om der er valg.

Der var især mange vælgere mellem kl. 18 og 19 på Gammelgaardsskolen. Foto: Kim Haugaard

Hård personlig kritik

Kristian Würtz er en politiker, nogle elsker at hade. Det kan ses i læserbreve i avisen og ikke mindst på de sociale medier, hvor han følges af nogle meget ihærdige kritikere.

De kommenterer de artikler, han udtaler sig i, og opfordrer ham til ikke bare at gå af, men skrubbe et vist sted hen. Og der følger ofte hårde og personlige kommentarer med, når han slår noget op på sin Facebook-side, som 2.737 personer følger. Som denne:

"Seriøst hvem vil stemme på den klovn endsige dele opslaget."

En anden skribent kommenterer straks: "Tal ordentligt." Og endnu en ironiserer over kritikeren, så der er også en form for social selvjustits, som glæder rådmanden.

Stemmesedlerne var lange - både til Aarhus Byråd og til regionsrådsvalget. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Øko-pilsnere på højkant

På Facebook har Kristian Würtz traditionen tro også ved dette valg sat en kasse økologiske Thypilsnere på højkant til den, der gætter hans personlige stemmetal. Han vil personligt bringe den ud på sin røde ladcykel. Efter de første 220 gæt lavede avisen en beregning, der viser, at folk i gennemsnit gætter på, at han får 1.709 personlige stemmer - lidt flere end de 1.684, han fik ved valget i 2013. Men gættene svinger mellem 2 og mere end 7.000.

- Godt valg, siger en kvinde og mand i 30'erne til Kristian Würtz, mens andre rykker frem i køen til stemmeboksen.

Selv har Kristian Würtz intet gæt på sit personlige stemmetal. Ikke over for avisen i hvert fald.

- Jeg fik cirka 1.100 stemmer ved forrige valg og 1.684 sidste gang, men kunne ikke på forhånd mærke forskel. Så jeg har simpelthen ingen idé om, hvor det lander denne gang. Men jeg er ikke bekymret, siger Würtz, der har siddet i byrådet i 12 år.

- For jeg synes, valgkampen er gået godt. Vi er blevet taget godt imod. Mange har gerne villet snakke om konkrete sager - en togstation i Brabrand eller et faglokale mere i skolen og den slags. Og jeg har selv fået mange positive tilkendegivelser.

Annonce

Svære positioner

Würtz ved dog udmærket, at han er det nuværende byråds mest udskældte politiker.

- Måske skyldes det posten som rådmand for Teknik og Miljø, hvor man kommer til at stå på nogle positioner. Vi har jo mange politiske afgørelser, hvor man ikke kan stille én part godt, uden samtidig at stille en anden ringere, grunder han.

- Men der kommer en form for politisk vejvrede på især de sociale medier. Byen står i en forandringsproces, og mange ting bliver anderledes. Der er f.eks. en ny havnefront og en letbane, som nogle synes, er grim. Det gør nogle mennesker vildt sure. Man er bestemt velkommen til at være uenig, men jeg synes, folk skal tænke, om de ville snakke sådan til et andet menneske, som de skriver på sociale medier. Man kan jo også lave den test, om man ville læse sådan noget højt for sine børn, siger Kristian Würtz.

Selv er han glad for, at hans egne børn ikke er gamle nok til at læse det, der somme tider kommenters på hans egen Facebook-side.

Annonce

"Pas på tonen"

Han var tidligere i to et halvt år rådmand for Børn og Unge, men uden at være udsat for nær samme personlige kritik som nu, husker han.

Der var dog noget med et forslag om at lukke Rundhøjskolen, som gav megen kritik af ham og andre politikere, og som byrådet til sidst trak tilbage.

- Jeg synes generelt, man skal passe lidt på tonen i den demokratiske debat.

Er det prisen værd for at være toppolitiker?

- Jeg synes i hvert fald ikke, det er rimeligt, men man skal også dosere, om det er folk, man vil lade sig gå på af, konkluderer rådmanden.

Alligevel er han ikke så bekymret over valgresultatet. Nok mere spændt, siger han.

- Vi er jo lidt i et limbo lige nu, indtil vi kender resultatet og ikke mindst de personlige stemmetal. Vi ved, at det er gået rimeligt under valgkampen, men det er stadig ret spændende, hvem af kammeraterne på stemmesedlen, vi får med ind.

Underforstået. Han tror selv på genvalg - kritik eller ej.

Det er personlige stemmetal og erfaring, der afgør, om man får en rådmandspost igen. Tror han på at få den mulighed igen?

- Til syvende og sidst er det den socialdemokratiske byrådsgruppe, der afgør det, siger Würtz lidt undvigende.

Og han vil slet ikke kommentere, hvad fremtiden byder, hvis ikke han bliver rådmand igen.

- De spekulationer er jeg slet ikke nået til endnu. I første omgang skal vælgerne tale, og så tager vi det andet bagefter. Men det er da en ret underlig måde at være til jobsamtale på, siger rådmanden, der også synes, at en valgdag på Gammelgaardsskolen er ret hyggelig, fordi han kender så mange.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Rebecca Matthews er et godt valg

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Debat

Det popsmarte fodgængerfelt i Mejlgade er blevet til bargæsternes dansegulv: Kommunen svigter både os og trafiksikkerheden

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Debat

På jagt efter en p-plads i timevis: Vi forbedrer klimaet, hvis vi lukker byen for biler

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Kultur For abonnenter

Ny stor dansk filmsatsning smider Karen og Robert ud af deres villa - de bor nemlig i en kopi af kendt dansk sangers barndomshjem

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Aarhus

Stor Aarhus-event i økonomisk krise: Classic Race tager en timeout i 2022

Annonce