HØJBJERG: Hvis man er til en pizza, en "hotter" eller lidt hurtigt kinesisk, er Højbjerg Torvet stedet. En veritabel pizzakrig udspiller sig lige nu blandt de små fastfood-take away-steder.
Fra Højbjerg Torv og 800 meter op ad Rosenvangs Allé ligger i forvejen fire pizzeriaer, Højbjerg Grill og det asiatiske spisested Kung Fu Express.
Fredag slog endnu et pizzeria, Spröd, så dørene op, mens den nye, fremadstormende århusianske kæde, Ildpizza, i løbet af kort tid åbner sit syvende spisested på Højbjerg Torv.
Som garniture kan det nævnes, at Rundhøj Pizza og Grill i nærheden på Rundhøj Torvet og Skåde Pizza i Skådecentret 500 meter fra Højbjerg Torv også er en mulighed for sultne højbjergensere.
Mr Mumms, Rosenvangs Allé, Kålhøgen på Oddervej, og det nye Tabata Foodpoint i Højbjerg Badmintonhal er i øvrigt også tilbud om lækker mad ud af huset lige op og ned af det 800 meter pizza-strøg, hvor konkurrencen for alvor har fået fat.
For mange om buddet
Det siger næsten sig selv, at der med den store konkurrence efterhånden kan være for mange om buddet, selv om århusianerne i den grad har taget take away-mad til sig under den halvt år gamle coronakrise.
- Selvfølgelig er det umiddelbart for mange nu, siger Cagatay Alcicek, der hos Odderway 59 har disket op for højbjergenserne de seneste år med gourmetpizzaer, burgere, børnemenuer og meget andet fra sit pizzaria.
- Men konkurrence er jo også godt, siger Cagatay Alcicek, som overvejer at supplere forretningen med andre tiltag, som han dog foreløbigt holder for sig selv.
- For vores vedkommende kender vi de lokale folk, og de kender os. Der skal være forskel på de forskellige steder. Vi står for godt håndværk, og vi tilbereder alt fra bunden. Det gælder både vores pizzaer og bøffer. Det ved folk godt, og vi har et større udvalg med burgere og andet fastfood, og vi fornyr os hele tiden. Det bliver afgørende, siger Cagatay Alcicek.
Synd for pizzeriaerne
Hos Højbjerg Grill tror ejeren, Rikke Mønsted, ikke, at de åbningerne af de nye pizza-steder i Højbjerg vil gå ud over hendes forretning.
- Men det er synd for de andre pizzeriaer, der har ligget her i mange år. For mit eget vedkommende står vores grill for noget helt andet med friskstegt ribben, hjemelavede hotdogs og bøffer lavet fra bunden. Jeg tvivler bare på, at der overordnet bliver solgt flere pizzaer i området, siger Rikke Mønsted.
- Jeg tager det helt roligt. Problemet for mig kan dog blive parkering. Om der er p-pladser nok, siger Rikke Mønsted.
Økologi skal gøre forretning bæredygtig
På Rosenvangs Allé 214 åbner Rasmus Bojesen pizzeriaet Spröd, hvor der i gamle dage var slagterforretningen og senest Pathenia mad og vin.
Han siger, at det er dejligt, at der er så mange pizzeriaer i Højbjerg.
- Det giver et godt udbud for kunderne og en sund konkurrence. De, der laver gode pizzaer, skal nok klare sig. De, der ikke leverer det, kunderne vil have, er der ikke plads til, siger Rasmus Bojesen, der synes, at han med sine økologiske pizzaer ligger langt fra mange andre i kvalitet.
Spørgsmålet er, om der i fremtiden er plads til alle i den verserende pizzakrig. Nogle gange tiltrækker flere butikker af samme karakter - som bagerierne i M. P. Bruuns Gade - flere kunder. Andre gange, må nogle forretninger bukke under.
Vi bringer her et overblik over, hvordan mulighederne for et købemåltid er i Højbjerg:
Spröd, Rosenvangs Allé 214
Bella Napoli, Højbjerg Torv
Odderway 59, Højbjerg Torv
Pizza & Bøf, Højbjerg Torv
Abbiocco, Rosenvangs Allé 196
Ildpizza, Højbjerg Torv
Højbjerg Grill