Annonce
Aarhus

Plads til alle: Folkenetværkets gå-klubber er både for krop og sjæl

I foreningen Folkenetværkets to gå-klubber kan alle være med uanset fysisk formåen. Det handler nemlig ikke om at gå langt, men om at gå sammen. Når der ikke er coronarestriktioner mødes gå-klubben Go Run/Walk hver onsdag klokken 12 ved Folkestedet for at gå en tur på en time. Foto: Gorm Olesen/Folkenetværket
Foreningen Folkenetværket har gå-grupper med plads til alle. Her vægter samværet lige så højt som motionen, for det at gå en tur handler i høj grad om den mentale bonus.

AARHUS:  For gå-værterne i foreningen Folkenetværket er det at spænde traveskoene ikke en ny tendens. Det har de såmænd gjort de seneste syv år, og kun coronanedlukningen har forhindret dem i at gå hver søndag og onsdag. Året rundt.

Det fortæller Hans Jørgen Riis, en af de frivillige gå-værter og formand i Folkenetværket.

Han var i 2013 selv med til at starte foreningen efter at have været igennem et otte ugers kursusforløb ved det kommunale tilbud Folkesundhed Aarhus for at få gode råd til at håndtere en ny livssituation, efter at han var stoppet med at arbejde og var gået på pension før tid.

Annonce

- Jeg mødte andre, som manglede et sted at fortsætte de gode ting, vi havde lært om kost og motion, da kurset var færdigt. Derfor lavede vi Folkenetværket, siger Hans Jørgen Riis, der kalder sig selv 'folkesundhedsfrivillig'.

- Vi favner de borgere, som er forenings-uvante, og som der ikke er plads til i de etablerede foreninger. Vi fandt ud af, at alle uanset fysisk formåen kan komme ud at gå. De kan få lidt farve i kinderne og noget socialt. Det var det, det gik ud på, siger han.

Gå-klubben Go Run/Walk fanger flest seniorer og omkring 80 procent af Folkenetværkets 120 medlemmer har en diagnose.

- Men det skal ikke afholde folk fra at komme ud at gå, selv om de kun kan holde til at gå 200 meter, fordi de har KOL, understreger Hans Jørgen Riis.

Mental bonus

Når ikke corona lukker hele landet ned, mødes gå-klubben hver onsdag klokken 12 ved Folkestedet. De er som regel 10-15 personer.


Der er ikke noget med, at man skal præstere for at være med i vores forening

Hans Jørgen Riis, gå-vært i Folkenetværket


- Vi følges ikke nødvendigvis ad, for nogle kan gå mere end andre, men man er altid sammen med nogen. Som regel er der en gå-vært forrest og bagest i gruppen. Vi går så langt, som vi kan og går alle én time. Det er vigtigt, for så er vi fælles om noget. Foruden det fysiske, giver turen også noget mentalt: Folk har lyst til at møde op, selv om de ikke kan gå så langt, for der er ikke noget med, at man skal præstere for at være med i vores forening, siger Hans Jørgen Riis.

Gåture med Folkenetværket

Folkenetværket er en forening, et fællesskab for krop og sind, der samles om de gode vaner og sunde aktiviteter. Foreningen har omkring 120 medlemmer.

Et medlemskab af foreningen koster 125 kroner om året og giver adgang til foreningens aktiviteter

Folkenetværket har blandt andet to gå-klubber for alle under navnet Go Run/Walk. De mødes onsdage klokken 12 og søndage klokken 10. Begge dage med mødested ved Folkestedet i Carl Blochs Gade i Aarhus.

Se mere på www.folkenetvaerket.dk

Folkenetværket har også en gruppe for psykisk sårbare, som går tur hver søndag klokken 10.

- Det er så givende. Når vi siger tak for i dag, glæder de sig allerede til næste søndag. Nogle af vores medlemmer har et dårligt netværk og er ramt af ensomhed, og så bare det at gå én time, er fantastisk for dem. Derfor handler vores 'gå-grupper' ikke så meget om at komme ud at være fysisk aktiv, men om fællesskab. Det er den måde vi sætter vores aftryk på samfundet, fortæller han.

Hans Jørgen Riis blev uddannet gå-vært hos DGI for syv år siden.

- Det var før, det med at gå blev så stort, siger han og griner lidt.

Siden har Folkenetværket nydt stor gavn af samarbejdet med DGI og DAI (Dansk Arbejder Idrætsforbund, red.), der bakker op om det frivillige arbejde.

Annonce

Lysten driver værket

Gå-klubberne fører ikke kontrol, og folk er ikke forpligtet til at møde op. Det gør de fleste nu alligevel.

- Det er motivationen og lysten, som driver folk til at komme ud at gå. Den mentale del af det at gå betyder enormt meget. Som gå-værter lytter vi til borgerne, samtidig med at vi sætter tempoet. Det giver noget, når vi mødes for at gå. Vi får ordnet hele verdenssituationen og finder ud af, hvordan vi går og har det. Som gå-værter gør vi det ikke kun for de andres skyld, men også for vores egen. Det er et samspil af mange ting, forklarer Hans Jørgen Riis.

Lige nu går han og de andre ikke ture i foreningsregi, men kun hver især. Men forbindelsen holdes varm, og alle er klar til at møde op til den ugentlige gåtur, så snart forbuddet bliver ophævet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce