Annonce
Aarhus

Plads til mange flere solcelleparker i Aarhus

Ib Jensen, formand for Fællesrådet for Sabro-Fårup, har selv solceller i baghaven. Men han er ikke begejstret over, at markerne rundt om hans landejendom er udlagt som egnet område for en hel solcellepark. Foto: Henrik Havbæk Madsen
Aarhus Byråd har vedtaget plan, der erklærer 11 områder i kommunens udkant egnede til solcelleparker.

AARHUS: Interessen for at anlægge solcelleparker i Aarhus Kommune er beskeden i forhold til på Djursland.

Det kan dog hurtigt ændre sig. Aarhus Byråds røde flertal vedtog nemlig i november en plan om udbygning af vedvarende energianlæg - det er den plan, der har vakt opsigt ved at tillade vindmøller på Aarhus Havn.

Planen åbner også op for solcelleparker ved at udpege 11 områder i Aarhus Kommune, der egner sig til placering af solcelleanlæg. Fem områder egner sig til anlæg på over 50 hektar. Seks områder egner sig til solcelleanlæg mellem 10 og 50 hektar.

Annonce

Som kortet viser, ligger de store områder tæt på landsbyer. Og zoomer man ind på for eksempel Sabro, kan man se, at området her er pænt stort. Cirka 500 hektar og på størrelse med Sabro by.

Blev lidt bleg

Formanden for Fællesrådet Sabro-Fårup hedder Ib Jensen, og han husker godt, da energiplanen blev sendt i høring.

- Jeg blev lidt bleg. I mit tidligere job har jeg kørt meget til Stettin, og i Tyskland er der mange solcelleparker, så jeg ved godt, hvordan de ser ud, siger Ib Jensen.

Han er ikke i tvivl om, at når naboer reagerer, så er det fordi solcelleanlæg får deres ejendom til at tabe værdi.

- Jeg bor på en landejendom, og bliver den omgivet at solceller, er der ingen, der gider købe den, siger Ib Jensen.


Det virker, som om man i Aarhus Kommune ikke tåler åbent landbrugsland eller åbent land i det hele taget

Ib Jensen, formand for Fællesrådet Sabro-Fårup


Af samme grund er han ikke glad for, at området ved Sabro nu er udpeget som egnet til solceller. Og kan være det i årevis, inden solcelleparken kommer.

Annonce

Tåler ikke åbent land

- Det er det samme med den motorvejslinjeføring, vi fik placeret i baghaven i 2014. Tager man en beslutning, så tager man en beslutning. Man lader det ikke bare blive ved stregerne, siger Ib Jensen, der efter at have sundet sig satte sig til tasterne og skrev et høringssvar på vegne af fællesrådet.

"Det virker, som om man i Aarhus Kommune ikke tåler åbent landbrugsland eller åbent land i det hele taget," skrev Ib Jensen og forsikrede om, at ingen i Sabro har noget ønske om at se det åbne land "plastret til med solceller i tre meters højde".

"Vi bor herude i udkanten af Aarhus, fordi vi netop holder af at være omgivet af åbent land og natur," skrev Ib Jensen.

Udpegning er ingen facitliste

Hvad vil det egentlig sige, at et område er udpeget til at at egne sig til at opføre vindmøller eller solcelleanlæg på. Det har Aarhus Kommunes nye plan for vedvarende energianlæg følgende at sige om:

"I Aarhus har vi udpeget områder, som potentielt egner sig til henholdsvis store vindmøller og store solenergianlæg."

"Udpegningerne er dog ikke en endegyldig facitliste for, hvor der kan og hvor der ikke kan opstilles VE-anlæg (vedvarende energianlæg. Red.).

"Der vil altid blive foretaget en konkret vurdering af, om byrådet vil tillade et projekt i forbindelse med en efterfølgende detailplanlægning og eventuel miljøvurdering af konkrete projekter (VVM)."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce