Annonce
Byudvikling

Plan klar for stort kontorbyggeri på Europaplads

Kontorbyggeriet på Europaplads, som det kan komme til at tage sig ud mellem Hotel Atlantic og Dokk1. Med en tungere base i fire etager og en let og lidt tilbagetrukket overbygning. Illustration fra forslag til lokalplan.
Et tidligere projekt med byggeri i op til 17 etager på Europaplads overfor Dokk1 blev skudt ned. Nu er forslag til lokalplan for nybyggeri i ni etager på samme sted på vej til byrådet.
Annonce

AARHUS: Planerne om et markant kontorbyggeri i op til 9 etager på Europaplads 6-8 – ved siden af politigården og overfor Dokk1 – er nu så langt, at et forslag til lokalplan for projektet er på byrådets dagsorden onsdag.

For nogle år siden blev planerne om et kombineret bolig- og kontorbyggeri i helt op til 17 etager på samme sted skudt ned af daværende teknisk rådmand Kristian Würtz (S).

Nu er projektet genopstået – i en bearbejdet form og beskåret i højden.

Europaplads 6-8

Projektet omfatter byggeri af godt 16.000 etagekvadratmeter. Det er i ni etager mod Europaplads og trapper ned mod Mindegade og Fredens Torv i tre-fire etager.

Foruden butikker, caféer og restauranter i stueplan er det meningen, at bygningen skal indeholde kontorer. Boliger indgår ikke i projektet.

Den markante bygning er tegnet af arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen for bygherrerne, Finn Bach Petersen og Poul Kristiansen.

Annonce

Ni etager plus tagterrasse

Der er tale om et karrébyggeri i ni etager – cirka 40 meter - der består af en base på tre-fire etager i lyse natursten og med en let overbygning primært i glas, der er trukket lidt tilbage. Mod Mindegade, Ridderstræde og mod Fredens Torv trapper byggeriet ned i tre-fire etager.

I karréens midte er der planlagt et overdækket atrium, der er åbent hele vejen op gennem bygningens etager. Stueetagerne indrettes til butikker, caféer og restauranter, og mod Europaplads bliver der tagterrasse på toppen. Under jorden er der planlagt parkeringskælder i et dæk.

Europaplads 6-8 ligger akkurat udenfor det område, hvor høje huse – alt over seks etager – er en mulighed efter kommunes højhuspolitik. Udover lokalplan kræver det derfor også et tillæg til kommuneplanen, hvis der skal bygges i op til ni etager.

Annonce

Bekymret kulturmiljøråd

En forhøring har resulteret i indsigelser fra blandt andre Lokalt Kulturmiljøråd, der er "særdeles bekymret i forhold til det foreslåede byggeris størrelse og udtryk" og minder om, at "området ved Fredens Torv og Mindegade er meget sårbart for forandringer."

Byggeprojektet vil kræve nedrivning af Mindegade 12A – et gammelt gult hus med bindingsværk, der er registreret som bevaringsværdigt dog kun i kategori 3. Kulturmiljørådet mener, at ejendommen bør bevares.

Der er dog næppe, fremgår det af en gennemgang af ejendommen, meget oprindeligt tilbage af den. Derfor vurderer kommunens planafdeling ikke, at der er noget til hinder for en nedrivning.

Derimod bliver den bevaringsværdige naboejendom, Mindegade 10, bevaret i projektet.

Hvis byrådet beslutter sig for det, kommer forslaget til lokalplan i første omgang i en offentlig høring, inden det i en eventuel tilrettet version skal endeligt godkendes af politikerne.

Kontorbyggeriet i ni etager med tagterrasse og solceller på taget. Mod Mindegade og Fredens Torv trapper byggeriet ned. Illustration fra forslag til lokalplan.
Finn Bach Petersen er manden bag byggeprojektet på Europaplads. Bliver lokalplanen for projektet godkendt, betyder det, at Jomsborg - ejendommen i baggrunden - skal rives ned. Det samme skal det mindre, gule hus i starten af Mindegade. Foto: Axel Schütt
Den bevaringsværdige ejendom Mindegade 10 bliver bevaret. Derimod må den mindre, gule ejendom ved siden af vige for kontorhusprojektet. Den er kategoriseret som bevaringsværdig i klasse 3, og Lokalt Kulturmiljøråd mener, at også den bør bevares. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye tal: Fortsat højt smittetryk i Aarhus

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce