Annonce
Aarhus

Plan om ny svømmehal med udspring

Aarhus Svømmestadions udendørs udspringsbassin er så nedslidt, at det bør udskiftes med et helt nyt indendørs bassin, lyder forslaget fra kulturrådmanden.

Annonce

AARHUS: Planen om at overdække Aarhus Svømmestadions udspringsbassin og tillade boliger oven over og langs Ingerslevs Boulevard hen til Fjordsgades Skole tager nu en ny drejning. Vel at mærke en drejning til 60 millioner kroner, der kan give Aarhus et helt nyt svømmebassin.

Det første forslag, som kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad stillede i februar 2016, lød på at sælge byggeretten hen over svømmestadion og for indtægten at lægge tag hen over udspringsbassinet, der derefter skulle kunne anvendes hele året frem for blot 6-8 uger om året, som det sker i dag.

Det forberedende arbejde med planen har imidlertid vist, at det åbne udspringsbassin er i meget ringere forfatning end først antaget.

Bassinet er, ifølge Kultur og Borgservice, nedslidt og udspringstårnet under så kraftig nedbrydning på grund af vind og vejr, at det samlet vil blive så dyrt at sætte det i stand og overdække det, at man kan bygge et nyt bassin et andet sted for det samme beløb.

Sådan konkluderer Kultur og Borgerservice i et nyt forslag, som magistraten mandag sendte videre til behandling i byrådet.

Der skal udbydes en byggeret hen over Aarhus Svømmestadion. Salget skal finansiere en ny svømmehal til udspring, foreslår rådmand. Foto: Kim Haugaard
Det udendørs udspringstårn med 3, 7 og 10 meter vipper er under kraftig nedbrydning, forklarer forvaltningen. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Ny svømmehal indendørs

Det nye bassin med udspringstårne til 3, 7 og 10 meters vipper kan i stedet opføres i en helt ny bygning bag den eksisterende svømmehal, i hjørnet, hvor der i dag ligger en multibane for børn.

Ifølge indstillingen vil det koste 43-46 mio. kroner at overdække det nuværende bassin, men der kan opføres et tilsvarende indendørs bassin til samme pris. Og skal det opføres efter moderne standarder, lavere energiforbrug og de rigtige mål til både træning og konkurrencer er prisen 55-60 millioner kroner.

Den udgift mener forvaltningen i samspil med Teknik og Milljø er realistisk at få dækket ved at sælge en byggeret til i alt 9.000 etagemeter langs Ingerslevs Boulevard. Ved at flytte det nuværende udendørs bassin bliver der også et større byggefelt, man kan sælge, end først planlagt.

Kultur og Borgerservice foreslår, at byggefeltet ud mod Ingerslevs Boulevard skal give mulighed for at bygge i en højde som andre karréer langs boulevarden, det vil sige i fem-seks etager. Samtidig kan en overbygning give en ny facade på Svømmestadion, der matcher områdets øvrige bygningsskalaer.

"Det er den sidste potentielle byggemulighed på Ingerslevs Boulevard, som fuldender byrummet. Derfor stilles der store krav til projektets arkitektoniske kvalitet og indpasningsevner," skriver forvaltningen.

Annonce

Skole-anneks ryger ned

Det er nye krav fra en kommune, der tidligere selv har ladet opføre den grå anneksbygning til Fjordsgades Skole, som få nok vil mene har tilført boulevarden særlige arkitektoniske kvaliteter. Men netop denne anneksbygning slipper byen også for, da byggefeltet går frem til 15 meter fra facaden på N.J. Fjordsgades Skole. Her bliver der i stedet et hul med en ny indgang til det kommende forenings- og fritidscenter på den tidligere skole.

Driftsmæssigt vil et nyt indendørs svømmebassin også koste en del mere end det gamle. I dag drives det udendørs bassin for cirka 150.000 kroner om året, mens et nyt indendørs bassin med udspringsvipper vil koste en million kroner ekstra i drift om året. Merudgiften på én million foreslår kulturrådmanden finansieret af midler fra budgetforliget i 2013 til drift af nye idrætsfaciliteter.

Da magistraten mandag så på indstillingen vendte Venstres Børn- og Ungerådmand Bünyamin Simsek som den eneste politiker tommelfingeren ned på grund af skyggevirkningen fra det planlagte byggeri ind mod torvet. Sagen skal senere behandles i byrådet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce