Annonce
Mad

Plantenyt fra Latinerkvarteret: Vegansk café har slået dørene op

Nanna Tiedemann Elmely stå bag Elmely, en ny vegansk café i Studsgade. Hun er uddannet mediegrafiker, og på sin tidligere arbejdsplads bagte hun næsten dagligt veganske produkter til sine kolleager - alt lige fra croissanter til kage. Dog fik kollegaerne først at vide, at produkterne var veganske, da hun stoppede. - Jeg vil hellere vise, hvad man kan med plantebaserede produkter, end jeg vil banke folk oven i hovedet med ord, siger hun. Foto: Michael Svenningsen
Det er, stort set, som at gå på enhver anden café, lover indehaveren af den nye veganske café Elmely.

AARHUS: Der lugter ikke af kål, når man træder ind ad døren, og der står ingen protesterende bag skranken med en løftet pegefinger eller plakater om mord på kalve og kyllinger.

Fordommene om veganere er mange, men dem kan man godt pakke langt væk, når man besøger den nye Elmely, der netop har slået dørene op i Studsgade.

Navnet kan næsten ikke blive mere idyllisk, og det passer ganske godt til konceptet, for indehaver Nanna Tiedemann Elmely har givet caféen sit eget efternavn af ganske særlige årsager.

- Ordet vegansk kan tiltrække folk, men det kan nok også skræmme andre væk, så navnet Elmely skulle egne give dem lyst til at kigge indenfor og gerne bringe tankerne på noget hyggeligt, måske lidt mormor-agtigt. For det er en hyggelig café som alle andre, der bare udelukkende bruger plantebaserede produkter. Og det betyder ikke, at der kun er grønt på menukortet, for ligesom på andre cafeer kan man få sig en god kop kaffe, en hjemmebagt croissant eller en snasket kage, fortæller den nybagte, 26-årige caféejer.

Annonce

Elmely

  • Studsgade 7C, 8000 Aarhus C.
  • Bruger udelukkende plantebaserede råvarer og produkter.
  • Menuen lyder på bl.a. kaffe og hjemmebag samt surdejsmadder/sandwich.

Karriereskift

Nanna Tiedemann Elmely, oprindeligt fra Hjørring, har været veganer i fem år ud fra etiske overvejelser omkring behandling af dyr. Hun er uddannet mediegrafiker, og indtil for få dage siden var det også hendes arbejde.

- Men jeg havde altid drømt om at få en café, og efter min kæreste havde hørt på det, nærmest hver gang vi var ude, bad han mig en dag om at gøre noget ved det. Dagen efter så jeg, at det her sted var ledigt, og selvom jeg ikke havde en forretningsplan klar, kunne jeg se det hele for mig - en vegansk café med kaffe, brød og kage og med min fortolkning af det danske smørrebrød: Surdejsmadder.

- I København har de masser af veganske muligheder, men det mangler i Aarhus, synes jeg ikke bare selv, men også mange andre at dømme ud fra den enorme interesse, jeg allerede har oplevet, siger Nanna Tiedemann Elmely.

Elmely holder åbningsfest lørdag 4. maj fra klokken 11 og holder herefter åbent mandag til fredag klokken 07.30-17 og lørdag klokken 9-15.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce