Annonce
Aarhus

Plask: Byens nye havnebad åbnet i høj solskin og 24 graders varme

Det kunne næsten ikke blive mere perfekt for åbningen af Aarhus' nye havnebad. Solskin og 24 grader. Foto: Annelene Petersen

Så er Aarhus´ nye havnebad åbent for publikum. Folk strømmede til på åbningsdagen lørdag.

AARHUS: Så har Aarhus endelig fået et havnebad. Det er gratis, det er spektakulært - og det kan næsten ikke undgå et blive et hit.

Som en festlig, svalende gave fra himlen er havnebadet dumpet ned i byen midt i alletiders tropiske sommer. På den måde bliver Herman Salling, som døde i 2006, ved med at øve indflydelse på byen. Det er nemlig takket være en donation på 40 millioner kroner fra Købmand Herman Sallings Fond, at badet er blevet en realitet.

Et par forsinkelser har der været undervejs, og det blev bemærket af fru Karin Salling ved åbningen. Hun afleverede en godmodig stikpille til byrådet, selv om borgmester Jacob Bundsgaard (S) stod lige ved siden af. Eller måske var det netop derfor.

- Åbningen har trukket ud, og forsinkelsen har tæret på vores tålmodighed. På et tidspunkt tænkte jeg: "Ih, hvor er det her kommunalt!". Men nu åbner det, og kære politikere - I er tilgivet, sagde hun.

Karin Salling er overbevist om, at havnebassinet bliver en hel central del af Aarhus. Både for århusianere og gæster.

- Det færdige havnebad er blevet præcist så smukt og spektakulært, som vi kunne ønske os det, sagde hun.

Samme toner anslog Jacob Bundsgaard og rådmand Rabih Azad-Ahmad (R).

- Havnebadet bliver et fantastisk samlingssted i Aarhus, sagde de.

Annonce

Fakta

Det nye havnebad finder man ved Bassin 7 på Aarhus Ø.

Det består af et 50 meter bassin, et børnebassin med skrå bund, et bassin til juniorer, et springbassin og to saunaer.

Der er livreddere til stede i havnebadet mellem den 30. juni og 31. august.

Der er særskilt dame- og herreomklædning med omklædningsskabe. Man skal selv tage en hængelås med for at låse ens ejendele ind i skabene.

Både promenadedæk og bassinområderne er tilgængeligt for kørestolsbrugere.

Havnebadets bassiner er åbne i juli og august fra kl. 10:00 - 19:00 alle dage.

Promenadedækket er åbent døgnet rundt hele året.

10-årige Villads fra AGF Udspring åbnede det nye havnebad. Mens fru Karin Salling (i rød dragt), rådmand Rabih Azad-Ahmad (R) og borgmester Jacob Bundsgaard (S) kigger på. Foto: Bo Amstrup

Både for unge og gamle

10-årige Villads fra AGF Udspring var første mand i vandet. Med et flot hovedspring åbnede han badet.

- Det var rigtig sjovt. Jeg er faktisk stolt af at være den første, der prøver bassinet, lød det.

Havnebadet bliver ikke kun en attraktion for vandhunde. Området bliver også centrum for en række forskellige aktiviteter. Planen er, at det på sigt skal være et kæmpe stort vandaktivitetscenter.

Selve kajen og havnepromenaden kommer til at få beachvolleybaner samt forskellige barer og caféer. Og længere ude i fremtiden er det planen, at et teater, hotel, restauranter, butikker og badehuse skal finde vej til Bassin 7.

Havnebadet er tegnet af den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels. Den anerkendte arkitekt står bag flere projekter på Aarhus Ø, deriblandt AARhus, det store hotel- og konferencecenter, som er under opførsel.

- Det her bliver et af de store samlingssteder i byen, lød det flere talere. Foto: Bo Amstrup
- Det her bliver et af de store samlingssteder i byen, lød det flere talere. Foto: Bo Amstrup
Smukt tager det nye havnebassin, som stjernearkitekten Bjarke Ingels står bag, sig ud. Det kan sagtens blive et populært udflugtsmål de kommende måneder. Foto: Bo Amstrup
Smukt tager det nye havnebad, som stjernearkitekten Bjarke Ingels står bag, sig ud. Det kan sagtens blive et populært udflugtsmål de kommende måneder. Foto: Bo Amstrup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Annonce