Annonce
Aarhus

Plastik er passé - design skal have årer

Tanken bag »SideTable« var at skære alt det overflødige væk, forklarer Mette Schelde, som brugte en del energi på at få bordet til at balancere på tre ben.

30 ud af 77 deltagere i FSCs landsdækkende dyst i bæredygtigt design kommer fra Arkitektskolen Aarhus. Træ er vejen frem, mener i hvert fald fem af dem.

De studerende på Arkitektskolen Aarhus har fået lige alt det bæredygtige FSC-certifikerede træ, de har magtet at bruge på det seneste. Traditionen tro konkurrerer studerende på landets designuddannelser i at vise den bedste bæredygtige designidé, og vinderen offentliggøres i eftermiddag. Hele 30 ud af de 77 deltagere er fra Arkitektskolen Aarhus, så der skulle være gode chancer for en århusiansk sejr.

»Vi bliver ikke tvunget til at deltage, men fordi vi ofte laver hurtige projekter på skolen, så er vi ikke bange for at kaste os ud i det,« lyder Mette Scheldes forklaring på, hvorfor Århus er så flot repræsenteret i designdysten.

Hun studerer på Arkitektskolens 7. semester. I 2008 vandt Århus konkurrencen, sidste år løb Designskolen i Kolding med prisen og i år vinder Arkitektskolen Aarhus igen. Forhåbentlig. Konkurrencen er nemlig hård imellem designuddannelserne i Danmark, fortæller de fem studerende fra Arkitektskolen.

»Man kan godt mærke, at det betyder meget for skolen, om vi vinder eller ej,« siger Trine Kjær, som har lavet hvilestolen Liep.

Hun og de fire veninder har fået kyndig vejledning på Arkitektskolen, som giver de studerende en uge til at udvikle en designidé til FSC-konkurrencen. Derefter har de halvanden uge til at producere prototypen i fritiden.

Pigerne fortæller, at skolen generelt har et selvfølgeligt forhold til bæredygtigt design. Hvor miljørigtige idéer før var noget helt særligt forventes det i dag, at designerne også har miljøetik med i overvejelserne. Og de mærker også forventningen fra århusianere i al almindelighed.

»Udviklingen går den vej. Vi kan påvirke det lidt, men flere og flere forbrugere er bevidste om bæredygtighed,« vurderer Lisbeth Krumsager.

Efter tre ugers intenst arbejde er de fem piger spændte på, hvordan konkurrencen ender. Men i det hele taget har det været drøn dejligt at arbejde med sit eget projekt ved siden af studiet. FSC stiller træet til rådighed, og så bestemmer man ellers selv. Det giver plads til uforfalsket idealisme.

»Det handler om forbrugsholdninger. Vi vil gerne vise, at man både kan købe design og have hjertet med,« forklarer Marie Lyhne Damgård om sit og makkerens produkt. Det bæredygtige vækkeur »Time to Change«.

Designkonkurrencen afgøres i dag klokken 13.30, når borgmester Nicolai Wammen overrækker prisen for det bedste design. De ti bedste designs kan du efterfølgende se på museet Trapholt i Kolding.

»Jeg glæder mig meget til at se, hvad de andre har lavet. Det er inspirerende at se, hvad andre har fundet på, for vi tænker meget forskelligt,« siger Lisbeth Krumsager, mens resten af flokken nikker genkendende til hendes entusiasme.

Annonce
»Bærbar Bæredygtighed« er navnet på Lisbeth Krumsagers laptop-taske. Den er formet i douglastræ, fordi det er en let og blød træsort. Indeni er der skum, som beskytter computeren.
Det er et hvilemøbel, men signalerer det modsatte: dynamik. Trine Kjærs »Liep« er produceret i ask og eg, kan skilles ad og fylder derfor meget lidt under transport.
Mette Risbæk lod sig inspirere af træers naturlige form, da lampen »Growing Spot« blev til. Skærmen er formpresset eg og giver et projektør-agtigt lys.
Fra forgrunden: Trine Kjær, Mette Schelde, Lisbeth Krumsager, Marie Lyhne Damgård og Mette Risbæk. Pigerne er alle studerende på Arkitektskolens 7. semester og deltager i FSCs konkurrence om at skabe det bedste fairtrade-design. Foto: Randi Rehmeier
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce