Annonce
Aarhus

Plastik er passé - design skal have årer

Tanken bag »SideTable« var at skære alt det overflødige væk, forklarer Mette Schelde, som brugte en del energi på at få bordet til at balancere på tre ben.

30 ud af 77 deltagere i FSCs landsdækkende dyst i bæredygtigt design kommer fra Arkitektskolen Aarhus. Træ er vejen frem, mener i hvert fald fem af dem.

De studerende på Arkitektskolen Aarhus har fået lige alt det bæredygtige FSC-certifikerede træ, de har magtet at bruge på det seneste. Traditionen tro konkurrerer studerende på landets designuddannelser i at vise den bedste bæredygtige designidé, og vinderen offentliggøres i eftermiddag. Hele 30 ud af de 77 deltagere er fra Arkitektskolen Aarhus, så der skulle være gode chancer for en århusiansk sejr.

»Vi bliver ikke tvunget til at deltage, men fordi vi ofte laver hurtige projekter på skolen, så er vi ikke bange for at kaste os ud i det,« lyder Mette Scheldes forklaring på, hvorfor Århus er så flot repræsenteret i designdysten.

Hun studerer på Arkitektskolens 7. semester. I 2008 vandt Århus konkurrencen, sidste år løb Designskolen i Kolding med prisen og i år vinder Arkitektskolen Aarhus igen. Forhåbentlig. Konkurrencen er nemlig hård imellem designuddannelserne i Danmark, fortæller de fem studerende fra Arkitektskolen.

»Man kan godt mærke, at det betyder meget for skolen, om vi vinder eller ej,« siger Trine Kjær, som har lavet hvilestolen Liep.

Hun og de fire veninder har fået kyndig vejledning på Arkitektskolen, som giver de studerende en uge til at udvikle en designidé til FSC-konkurrencen. Derefter har de halvanden uge til at producere prototypen i fritiden.

Pigerne fortæller, at skolen generelt har et selvfølgeligt forhold til bæredygtigt design. Hvor miljørigtige idéer før var noget helt særligt forventes det i dag, at designerne også har miljøetik med i overvejelserne. Og de mærker også forventningen fra århusianere i al almindelighed.

»Udviklingen går den vej. Vi kan påvirke det lidt, men flere og flere forbrugere er bevidste om bæredygtighed,« vurderer Lisbeth Krumsager.

Efter tre ugers intenst arbejde er de fem piger spændte på, hvordan konkurrencen ender. Men i det hele taget har det været drøn dejligt at arbejde med sit eget projekt ved siden af studiet. FSC stiller træet til rådighed, og så bestemmer man ellers selv. Det giver plads til uforfalsket idealisme.

»Det handler om forbrugsholdninger. Vi vil gerne vise, at man både kan købe design og have hjertet med,« forklarer Marie Lyhne Damgård om sit og makkerens produkt. Det bæredygtige vækkeur »Time to Change«.

Designkonkurrencen afgøres i dag klokken 13.30, når borgmester Nicolai Wammen overrækker prisen for det bedste design. De ti bedste designs kan du efterfølgende se på museet Trapholt i Kolding.

»Jeg glæder mig meget til at se, hvad de andre har lavet. Det er inspirerende at se, hvad andre har fundet på, for vi tænker meget forskelligt,« siger Lisbeth Krumsager, mens resten af flokken nikker genkendende til hendes entusiasme.

»Bærbar Bæredygtighed« er navnet på Lisbeth Krumsagers laptop-taske. Den er formet i douglastræ, fordi det er en let og blød træsort. Indeni er der skum, som beskytter computeren.
Det er et hvilemøbel, men signalerer det modsatte: dynamik. Trine Kjærs »Liep« er produceret i ask og eg, kan skilles ad og fylder derfor meget lidt under transport.
Mette Risbæk lod sig inspirere af træers naturlige form, da lampen »Growing Spot« blev til. Skærmen er formpresset eg og giver et projektør-agtigt lys.
Fra forgrunden: Trine Kjær, Mette Schelde, Lisbeth Krumsager, Marie Lyhne Damgård og Mette Risbæk. Pigerne er alle studerende på Arkitektskolens 7. semester og deltager i FSCs konkurrence om at skabe det bedste fairtrade-design. Foto: Randi Rehmeier
Annonce
Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Efter voldsomt uheld på Grenåvej: Politiet sigter bilist for spirituskørsel

AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Debat

Undskyld, jeg tog så grueligt fejl: Det viste sig at være den bedste beslutning for Aarhus i 1000 år

Aarhus

De har ventet og ventet og ventet - men nu lysner det: Efter 13 måneders corona-lukning genåbner populært bagagerumsmarked

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Opråb fra Skanderborg: Godt nok er Aarhus landets næststørste by, men hvorfor skal byen tilgodeses?

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Østjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Sport

Video: Sara Slott løber sig i OL-semifinalen

Annonce