Annonce
Erhverv

Plastik-revolution kan være startet i en kælder i Aarhus

Thomas Brorsen Pedersen viser Ponds bionedbrydelige resin med samme egenskaber som oliebaserede plasttyper i forskellige generationer og anvendelsesmuligheder. Foto: Axel Schütt

I en kælder i Aarhus har Thomas Brorsen Pedersen og Martin Jensen opfundet den biobaserede og bionedbrydelige afløser for konventionel plastik. Det avancerede molekyles muligheder er mange, og det har nogle af verdens største virksomheder inden for møbel- og bilindustrien set. Et nyt nationalt erhvervseventyr kan vente forude, hvis Danmark vil være med.

AARHUS: Det er mere end 100 år siden, at plastikken blev opdaget i den form, som vi kender i dag, og det er umuligt at forestille sig en verden uden.

Plast indgår i uendeligt mange produkter, men kunststoffet har en væsentlig bagside. Det oliebaserede materiale er ikke nedbrydeligt i naturen, og plastforurening skaber enorme problemer globalt.

Men sådan behøver det ikke længere at være. I en kælder i Aarhus har Thomas Brorsen Pedersen og Martin Jensen fundet frem til et nyt avanceret molekyle, der kan komme til at revolutionære vores materielle verden - og produktions-Danmark. De er sådan set allerede godt på vej. Det vender vi tilbage til.

Pond bioresin er en fuld biobaseret og bionedbrydelig plasttype, der - også kostprismæssigt - kan erstatte konventionelt oliebaseret plastik, og som er velegnet til at blande med mineralske og naturlige fibre. I kombination med for eksempel hør danner den en komposit, der er anvendeligt i flyproduktion, til glasfiberjoller eller tennisketchere. Og med hamp kan det blandt andet blive til isoleringsmåtter, som i sammenpresset form kan indgå i møbelpaneler eller interiør i biler.

Resinen kan i granulat-udgave også bruges til sprøjtestøbning eller i fiber-format som fyldstof i bleer eller hygiejnebind.

Kun planter og mineraler

- Det er et molekyle, som er nemt at tilføre forskellige egenskaber, som det er tilfældet med oliebaseret plastik, så det kan indgå i en lang række formål. Og det er termoplastisk, så det kan formbart ved en vis temperatur. Det indeholder kun plantematerialer og naturlige mineraler, og derfor kan det indgå i naturens eget genbrugssystem. Du kan kompostere det efter brug i små stykker, og det er det første af sin slags i verden, forklarer Thomas Brorsen Pedersen.

Han er uddannet maskiningeniør fra Aarhus Universitet med speciale i materialeteknologi - særligt plast og komposit - mens makkeren Martin Jensen er adjungeret lektor i kemi ved Aalborg Universitet. Derudover består inderkredsen hos Pond af Pernille Alberg Pedersen, der er forretningsudvikler og partner i virksomheden.

Samlet set beskæftiger Pond syv fuldtidsansatte og 11 studerende på forskellige projekter med base på Navitas i Incuba-miljøet på havnen i Aarhus. Endelig har Pond åbnet kontor i kinesiske Shanghai med halvanden medarbejder.

Det begyndte med udviklingen af et patenteret plantemedie - en såkaldt planteplug - til et lokalt gartneri for to år siden. Et patent, som i øvrigt er ved at blive solgt til en hollandsk investor, mens Pond netop har sendt patentansøgningen ind til fjerde generation af sin bioresin.

I april vandt Pond den internationale iværksætterkonkurrence the Startup Booster på verdens største komposit-event JEC World 2017 i Paris. Foto: Axel Schütt
Annonce

International anerkendelse

Den innovative udviklingsproces er foregået hjemme i Thomas Brorsen Pedersens kælder, og allerede første generation vandt international bevågenhed. I november 2015 blev Pond Biomaterials kåret som en af verdens 10 mest lovende innovationer inden for bæredygtige materialer af Launch Nordic, som NASA, US Department of State, Nike og USAID står bag og med Novozymes, Ikea og H&M i partnerkredsen.

I april vandt Pond den internationale iværksætterkonkurrence the Startup Booster på verdens største komposit-event JEC World 2017 i Paris med blandt andet fly- og bilgiganterne Airbus og Daimler som en del af juryen. Og i maj landede Business Region Aarhus' iværksætterpris 'Change the World' også på sjette sals-kontoret på Navitas.

For Pond er klar til at forandre en helt verden af plastik - og træ. I sprayform kan Ponds bioresin nemlig erstatte den giftige formaldehydholdige lim, som typisk bliver benyttet som bindemiddel i spån- og MDF-plader, og det har vakt Ikeas interesse.

- Ifølge deres egne tal aftager Ikea én procent af alt træ i verden til deres møbelproduktion, og vi har estimeret os frem til, at de bruger 20 procent af alle spån-plader globalt set. Skal man i fremtiden bruge vores resin til alle spån- og MDF-plader, vil det kræve en daglig produktion på 100.000 tons, siger Thomas Brorsen Pedersen.

Annonce

Står foran breaking point

Det vil betyde, at det helt store produktionsapparat skal i gang, og Pond står derfor lige nu ved et 'breaking point'.

- Vi er i gang med at forhandle med to af de største kemi-koncerner i verdenen om at producere på vores licens, men vi vil meget gerne holde vores formel for os selv og producere den initiator, der bliver blandet med selve resinen som koncentrat her i Danmark, og derfor kæmper vi lige nu for at få etableret produktion i Danmark. Det kræver store investeringer, og staten også er med til at stille sikkerhed. Vi har brug for mange partnere for at lykkes, siger Thomas Brorsen Pedersen og foreslår, at en del af de kæmpemæssige pensionsmidler vil kunne mobiliseres til at skabe national vækst.

Et agilt system, som kan gribe en innovativ mulighed, når den opstår. Han er ikke i tvivl om gevinsten. Arbejdspladser en masse og et dansk erhvervseventyr i den helt store kaliber, men der er ikke tid til nøleri.

- Etableringen af produktion i Danmark skal lykkes i en light-udgave inden for ét års tid, for efterspørgslen er dér lige om lidt. Ellers er vi tvunget til at finde andre veje, for det vigtigste for os er, at vores produkt kommer ud og bliver brugt i hele verden for at gøre en forskel. Det her kan være den ene start up-virksomhed ud af 100.000, der skaber tusindvis af arbejdspladser herhjemme. Et nyt Mærsk, hvem ved?, spår Thomas Brorsen Pedersen, som håber, at det officielle del af Danmark snart får øjnene op for den unikke opfindelse.

Annonce

Mere end 100 projekter

Ponds initiator er baseret på udtræk fra planter, og regnestykket ovenfor vil kræve en produktion på 3000 tons om dagen. Men faktisk kan hele bioresin-produktionen foregå i Danmark, fordi 70 procent består af stivelse, som der findes masser af i for eksempel majs, tang eller alger.

- På et bryggeri vil man for eksempel kunne dyrke alger i det næringsholdige spildevand fra øl-produktion. Her vil de vokse til i fuld størrelse i løbet af et døgn, og alger indeholder 80 procent stivelse. Bruger man så de fibre, der er i bygstråene, som er til overs fra produktionen, sammen med resinen, så kan man lave både bionedbrydelige ølkasser eller flasker af restproduktet, forklarer Thomas Brorsen Pedersen om endnu en anvendelsesmulighed.

Et sådan projekt er i øvrigt i gang, og Ponds bioresin bliver i dag benyttet i langt over 100 forskellige projekter på verdensplan for at teste funktionaliteten:

- Vi er i gang med at teste produktet sammen med de største producenter af interiørdele til biler i verden, og vi går snart i fuldskala-test. Vi har etableret samarbejde med flere bilproducenter i top 10, samt virksomheder inden for top tre inden for møbelproduktion og sportswear/equipment om at bruge vores resin i fremtiden.

Annonce

Usund dansk skepsis

- Vi er blevet kimet ned, siden vi fik Startup Booster-prisen i Paris, så vi er klart blevet mere selektive om, hvem vi samarbejder med. Virksomheden skal virkelig ville det og være aktivt med i videreudviklingen. Der står også folk, der er klar til at investere, men det skal være på de for os rette vilkår, siger Thomas Brorsen Pedersen.

Til gengæld har kun en håndfuld af Pond-projekter rod i en dansk virksomhed. Thomas Brorsen Pedersen har sin egen forklaring på, hvorfor det er sådan:

- Danske virksomheder har åbenbart svært ved at tro på, at to 'tosser' i Aarhus har fundet formlen på biobaseret plast. Det virker som om, at det er lettere at overbevise folk i udlandet om, at der bliver gjort sig sådan nogle tanker oppe i Norden.

I hvert fald er Airbus, Daimler og Ikea blandt de, der er vundet over.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Påkørt betjent opereret i hjernen: Han er stadig i livskritisk tilstand

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Annonce