Annonce
Debat

Plejehjem bag facaden kom frem i lyset

Annonce

Læserbrev: Efter over fire måneders venten så jeg endelig TV2’s dokumentar med skjult kamera hos Else på Kongsgården. Det var en barsk omgang. Det er noget andet selv at se, høre og føle, hvad der sker for Else, hendes pårørende og blandt personalet end at få det refereret.

Jan Ravn Christensen (SF), byrådsmedlem i Aarhus, medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget. Foto: Aarhus Kommune

Tankerne flyver rundt i hovedet nu. Hvorfor taler nogle af de ansatte hen over hovedet på Else, mens andre ikke gør? Hvorfor taler så mange til Else og om Else og om Elses familie, som om hun ikke er et menneske? Hvordan kan der i flere tilfælde gå over 15 timer mellem bleskift og endda også under et sygdomsforløb? Hvor er den social- og sundhedsfaglige ledelse - hvordan kan alt det, vi ser, foregå under radaren?

Der er formentligt ikke bare ét svar til hvert af spørgsmålene. Men jeg tror nu alligevel, at der er nogle hovedlinjer, som kan fremdrages. For det første er der ikke nogen tvivl om, at personalet generelt har travlt og også for travlt. Psykologen i udsendelsen fortæller meget præcist, hvordan følelsen af afmagt kan lede til forråelse. Kommunikationen blandt flere medarbejdere bærer tydeligt præg af forråelse.

For det andet er jeg overrasket over, at der bliver truffet så dårlige sundhedsfaglige beslutninger, som det er tilfældet.

For det tredje er der behov for en helt anden professionalisme i relationen med pårørende. Det er tydeligt, at relationen er gået helt skævt.


Nogle vil se dokumentaren og komme med det politiske automatsvar om flere tilsyn og mere kontrol. Men får vi en bedre ældrepleje af den grund?

Jan Ravn Christensen (SF), byrådsmedlem i Aarhus Kommune


Nogle vil se dokumentaren og komme med det politiske automatsvar om flere tilsyn og mere kontrol. Men får vi en bedre ældrepleje af den grund? Det tvivler jeg meget kraftigt på, og jeg tvivler også på, at flere tilsyn og mere kontrol kunne have ført til, at Elses oplevelser kunne have været undgået. Vejen frem skal have et andet fokus end kontrol. Her er noget af det, vi i SF mener, der skal til:

- Langt bedre dialog med de pårørende. Ved indflytning på plejehjem er det helt afgørende, at der fra start bliver etableret et nært og tæt samarbejde med de pårørende. Det fejlede i forløbet omkring Else.

- Faste teams i ældreplejen. Alt for mange skiftende medarbejdere og vikarer er med til at give distance. Derfor er det helt afgørende, at der arbejdes med kendt personale fremfor skiftende vikarer.

- Ledelse tæt på. Der skal være veluddannede og dygtige ledere, der er tæt på plejen, og som har tid til at være tæt på den daglige omsorg og ikke kun lede fra et kontor.

- Flere ressourcer til medarbejdere i plejen. Tid og ressourcer betyder i høj grad noget, og den tid, den enkelte borger får hjælp, er i dag for lille.

- Mere uddannelse og løbende opkvalificering af ledelse og medarbejdere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Krav om afklaring i omstridt sag: Familier med kræftramte børn er efterladt i usikkerhed

Aarhus

Se listen: Disse århusianske postnumre er hårdest ramt af coronaen

Aarhus

Aarhus-virksomhed sætter salgsrekord og kommer styrket ud af regnskabsår

Østjylland

Adskillige anmeldelser om spøgelsesbilist på motorvejen: 21-årig anholdt i det forkerte spor

Annonce