Annonce
Aarhus

Plejesvigt: Ansatte fra Kongsgården sigtet af politiet

Ansatte fra plejehjemmet Kongsgården i Viby i Aarhus er sigtet og venter fortsat på politiets afsluttende efterforskning inden de ved, om de bliver tiltalt. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Flere plejere fra plejehjemmet Kongsgården er sigtet af politiet for at have gjort sig skyldig i pligtforsømmelse eller skødesløshed. Strafferammen er op til fire måneders fængsel.
Annonce

VIBY: Et antal ansatte fra plejehjemmet Kongsgården er blevet sigtet af Østjyllands Politi efter paragraffer, der handler om grov forsømmelse eller skødesløshed i tjenesten.

Det bekræfter advokaturchef Jacob Balsgaard fra anklagemyndigheden hos Østjyllands Politi.

- Vi efterforsker fortsat sagen og har et antal sigtede. Dels nogle ansatte fra plejehjemmet og dels journalisterne bag TV-programmet "Plejehjemmet bag Facaden", siger Jacob Balsgaard.

I TV2's dokumentar anvendte personale blandt andet en loftlift, som beboeren Else blev holdt oppe med i adskillige minutter for at få hende til at lave afføring ned i en ble på sengen. Det er en arbejdsform, der siden tv-udsendelsen er blevet forbudt på plejehjemmene i Aarhus Kommune.

På tv-optagelserne overhørte personalet, at Else beklagede sig over, at det gjorde ondt i benene samtidig med, at hun bønfaldt om at komme ned igen.

TV-dokumentaren vakte i sommer stor debat og er medvirkende til, at regeringen og støttepartierne har afsat ekstra 1,9 milliarder kroner til ældreplejen i finansloven for næste år.

Ifølge Jacob Balsgaard er sigtelserne mod plejepersonalet rejst for nogen tid siden i forbindelse med, at politiet blev bekendt med tv-optagelserne. Tv-dokumentaren blev vist 30. juli på TV2.

Annonce

TV-station også sigtet

Foruden de ansatte plejere har politiet også rejst sigtelse mod journalisterne og ledelsen bag tv-dokumentaren for at overtræde privatlivets fred ved at optage med skjult kamera, selv om det var aftalt med Elses familie.

Denne særskilte sigtelse mod TV2 overvejer et flertal i Aarhus Byråd, om man kan trække tilbage, da flere politikere fra S, V og EL mener, at optagelserne blev gjort i samfundets tjeneste og derfor ikke bør straffes.

I forhold til de ansatte fra Kongsgården vil advokaturchefen ikke oplyse, hvor mange personer, der er sigtet, men han bekræfter, at det er flere, og at de er sigtet efter straffelovens paragraf 157 om grov eller gentagen forsømmelse og skødesløshed i tjenesten. Strafferammen er op til fire måneders fængsel.

Hvordan de sigtede ansatte forholder sig til sigtelsen, vil advokaturchefen ikke udtale sig om.

Annonce

Råbånd i Højesteret

Anklagemyndigheden har ikke kunnet afslutte efterforskningen, og træffe endelig beslutning om man vil rejse tiltale mod de ansatte og journalisterne. Det har man ikke kunnet, fordi man afventer svar på, om man kan få udsendelsens råbånd udleveret af TV2.

Dette har både Byretten og Landsretten i kendelser sagt god for, men TV2 nægter og har netop fået Procesbevillingsnævnets tilladelse til at rejse spørgsmålet om udlevering af råbåndene i Højesteret. Først når den del er afklaret, kan politiet færdiggøre efterforskningen.

Straffeloven

§ 157 Når nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, gør sig skyldig i grov eller oftere gentagen forsømmelse eller skødesløshed i tjenestens eller hvervets udførelse eller i overholdelsen af de pligter, som tjenesten eller hvervet medfører, straffes den pågældende med bøde eller fængsel indtil 4 måneder. Uden for foranstående bestemmelse falder hverv, hvis udførelse hviler på offentlige valg.

Stk. 2. Begås overtrædelsen af en person i en ledende stilling, kan straffen stige til fængsel indtil 1 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

AGF For abonnenter

Og her så nogle af de ting, vi har lært af de første AGF-testkampe

Annonce