Annonce
Aarhus

Plejesvigt på Kongsgården: Enig magistrat vil trække anmeldelse af TV2 tilbage

Plejehjemmet Kongsgården blev i foråret og hen over sommeren omdrejningspunktet for en landsdebat om ældreplejen. Foto: Axel Schütt
Magistraten vil kontakte Østjyllands Politi og meddele at man ikke vil opretholde anmeldelsen mod TV2 for skjulte optagelser på plejehjem. Samtidig kræver ældrerådmand klare retningslinjer fremover.

AARHUS: Magistraten i Aarhus Kommune blev mandag enig om, at kontakte politiet med henblik på at trække anmeldelsen af TV2 tilbage. Samtidig var der opbakning til et krav fra ældrerådmand Jette Skive (DF) om at få retningslinjer for, hvad man gør, hvis der igen optages med skjult kamera.

Det var Sundhed og Omsorg, der i januar 2020 anmeldte TV2 for at have foretaget optagelser med skjult kamera hos 90-årige Else Larsen på plejehjemmet Kongsgården i Viby. Optagelser, der i sommer blev vist i dokumentarudsendelsen "Plejehjemmene bag facaden" på TV2 og skabte stor landspolitisk debat om forråelse i ældreplejen.

Debatten førte bl.a. til regeringens forslag om at afsætte ekstra 1,9 milliarder kroner på finansloven til ældreplejen.

Rådmanden for Sundhed og Omsorg Jette Skive (DF) har længe fastholdt, at hun rent juridisk var tvunget til at anmelde TV2 til politiet, fordi kommunen har et særligt ansvar for at beskytte beboerne og de ansatte.

Annonce

Ny juridisk vurdering

Men efter at udsendelsen er blevet vist, har kommunens jurister lavet en ny vurdering af sagen, der mandag fik rådmanden, borgmesteren og de øvrige medlemmer af magistraten til at beslutte, at man nu vil trække politianmeldelsen tilbage.

- Borgmesterens juridiske afdeling vurderer, at det ikke er et problem i forhold til kommunens handlepligt, at man trækker anmeldelsen tilbage, fordi der er tale om en ny situation, hvor udsendelsen har været vist, forklarer Peder Udengaard (S), formand for udvalget for sundhed og omsorg.


Holdet bag TV2-dokumentaren burde have haft Cavlingprisen.

Peder Udengaard (S), udvalgsformand


Han bad sammen med Venstres Hans Skou om en ny juridisk vurdering af sagen og om muligheden for at trække den.

- Optagelserne har haft særlig interesse for offentligheden og har haft en stor  samfundsmæssig værdi, som har fået stor indflydelse på ældreplejen både lokalt og nationalt, begrunder Peder Udengaard.

Annonce

"TV2 burde have haft Cavlingpris"

Han mener, der er lavet et godt journalistisk arbejde.

TV2-dokumentaren var blandt de tre nominerede til Cavlingprisen, der blev uddelt i fredags, men den endte til anden side.

- Holdet bag dokumentaren burde have haft Cavlingprisen, mener udvalgsformanden.

Ifølge Peder Udengaard vil borgmesterens afdeling nu kontakte politiet i løbet af de kommende dage, og fremlægge en redegørelse for den nye holdning.

Rent teknisk kan magistraten ganske vist ikke beslutte at droppe sagen, fordi den ligger hos politiet. Det er alene politiet, der kan beslutte, om man vil rejse tiltale mod journalisterne bag programmet, eller om man vil lade sagen falde.

Annonce

Ny vurdering vil indgå

Advokaturchef ved Østjyllands Politi Jakob Balsgaard har tidligere tilkendegivet, at det vil indgå i efterforskningen og dermed den samlede vurdering, hvis kommunen meddeler, at den ikke opretholder anmeldelsen.

- Hvis vi modtager et ønske fra Aarhus Kommune om, at vi skal standse efterforskningen, vil det indgå i vores samlede overvejelser, men det kan ikke være afgørende, sagde Jacob Balsgaard 16. december til Århus Stiftstidende.

I fagforeningen FOA vækker beslutningen om at trække anmeldelsen forbløffelse, allerede da den blev varslet i sidste uge:

- Aarhus Byråd sender et meget dårligt signal til de ansatte. Medarbejderne har brug for at gå trygge på arbejde i forvisning om, at der ikke hænger skjulte kameraer og overvåger dem, sagde  formand Inge Jensen Pedersen fra FOA i Aarhus til Stiften i sidste uge.

Annonce

Ældrerådmand kræver klare linjer

Ældrerådmand Jette Skive forstår godt de ansatte:

- Jeg er enig i, at kommunen nu trækker sin anmeldelse tilbage, fordi det hele alligevel er kommet frem, siger ældrerådmand Jette Skive (DF). Foto: Axel Schütt

- Derfor bad jeg også om, at vi får en debat om, hvordan vi skal reagere fremadrettet. Det var der enighed om i magistraten, og direktørgruppen skal komme med et udspil til, hvem, der har ansvaret, og hvad der skal gøres, hvis noget sådant opstår igen.

Jette Skive fortæller, at hun er vidende om, at der ligger andre anmeldelser mod TV2 end kommunens.

- Jeg er enig i, at kommunen trækker sin anmeldelse, fordi det hele alligevel er kommet frem. Men jeg ser med sindsro frem til, at politiet nu vurderer sagen. Og så er jeg tilfreds med, at vi får fuldstændig klare retningslinjer fremover, så FOA også får svar på sin bekymring, siger rådmanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

AGF For abonnenter

Kampen kort: Når tilskuerne er på plads i Aarhus, ligner AGF et helt andet hold

Annonce