Annonce
Erhverv

Pludselig havde Lars Ingemann et byggefirma med 70 murere

Lars Ingemann havde egentlig planer om at køre for sig selv, da han igen valgte at blive selvstændig i 2015, men så fik han en entreprise på 50 huse og er gået all-in på sit murerfirma MLI Huse, der i dag tæller 60 ansatte - fortrinsvis murere og murerarbejdsmænd. Foto: Henrik Skov Anhøj

MLI Huse fra Sparkær uden for Viborg har siden år ét med syv ansatte fordoblet sin stab af murere hvert år, og lige nu er de omkring 60. Opskriften på succesen er at gøre det, som byggefirmaet er bedst til - nemlig at mure - og intet andet.

SPARKÆR: Det var egentlig meningen, at Lars Ingemann bare ville køre for sig selv i sit eget byggefirma, MLI Huse ApS, da han i slutningen af 2014 sagde sit faste job som murer op.

Han har tidligere været selvstændig i syv år. Dengang med 10 mand i Murerfirmaet Lars Ingemann, men tilbage i 2012 stod indtjeningen ikke længere mål med indsatsen. Fra en forrygende begyndelse før finanskrisen var virksomheden blevet indhentet af virkeligheden.

Nu er livet nu engang bare sådan, at det ikke altid går som planlagt. Det kan Lars Ingemann tale med om.

For det er efterhånden et par år siden, han senest har stået på en byggeplads og selv haft murerskeen i hånden. I stedet sidder han nu på kontoret, sælger entrepriser, hyrer nye murere ind og holder opsyn med at arbejdet skrider frem, som det skal i Aalborg, Aarhus, Silkeborg, Viborg og - ja efterhånden i hele Jylland.

- Det begyndte med, at jeg fik tilbudt en entreprise på 50 huse. Det kunne jeg selvfølgelig godt se, at jeg ikke kunne klare selv, så jeg skulle lige overveje, om jeg gad et større setup igen, men siden er det gået stærkt, forklarer Lars Ingemann.

MLI Huse har ingen sælgere ansat. Lars Ingemann har selv taget sig af salget, der er vokset via referencer. Foto: Henrik Skov Anhøj

I gang med at geare op

Lars Ingemann fik hurtigt Johnny Ingemann Weller, indehaver af egen konsulentvirksomhed og tidligere leder inden for trælasthandel med erfaring i indkøb, om bord som medejer og til at stå for den administrative del på kontoret. De har for nylig spaltet selskabet, så Johnny Ingemann Weller fremadrettet vil fokusere på investeringer i boliger og udlejning, mens Lars Ingemann fører byggevirksomheden videre.

MLI Huse gik ud af første regnskabsår (2015) med syv ansatte og et resultat på små 800.000 kroner. I år to havde de 15 murere på lønningslisten og rundede millionen, mens de senest i 2017 på ny mere end fordoblede staben til 37 mand og vækstede overskuddet til 1,4 mio. kroner efter skat.

På det højeste punkt havde Lars Ingemann op til 70 murere ansat i 2017, og han vurderer at nå det samme niveau i år. Som minimum. Lige nu er der tæt på 60 ansatte - heriblandt fire funktionærer - og efter sommerferien får de for alvor travlt.

- Vi er stadig i gang med at geare op med murere og murerarbejdsmænd, og indtil videre har vi kunne få de folk, vi har brug for. Det er nærmest svendene, som selv ansætter vores folk, og vi får hele tiden ansøgninger ind ad døren, også flere end vi kan tage ind, så vi siger nej lige så ofte, som vi siger ja, fortæller Lars Ingemann og fortsætter:

- Det er ikke, fordi vi giver mere i løn. Det er den samme som andre steder, men vi hjælpe dem på de måder, som vi kan, så det er så nemt som muligt for dem at tjene penge på akkorden.

Derudover betyder den geografiske spredning på opgaverne, at der typisk er arbejde til mureren i relativ kort afstand fra bopælen, hvis de ønsker det.

Lars Ingemann har ikke selv været ude at mure i de seneste to år. Han har haft rigeligt at gøre på kontoret i Sparkær, hvor han siden januar har fået hjælp af økonomichef Line Bermann Jakobsen t.v. Foto: Henrik Skov Anhøj
Annonce

Begyndte med en reference

Hvor væksten ender henne, vil Lars Ingemann ikke gætte på. Men når det nu skulle være, så har det været planen at bygge en større virksomhed, siden de første 50 huse kom ind i bogen. Han ville ikke bare nøjes med et sjak på 10 murere igen.

- Jeg vil ikke sige, at vi bliver 150 mand, men heller ikke, at vi ikke gør. Det skal hænge sammen. Vi ser, hvad der kommer, og så tager vi den derfra. Økonomisk lægger vi stille og roligt på hvert år, siger Lars Ingemann.

Fundamentet har fra begyndelsen været fagentrepriser. Undervejs har MLI Huse været på vej ind i markedet for totalentrepriser som traditionelt husbyggerfirma, men selskabet sadlede hurtigt om og satser nu igen udelukkende på murerarbejdet. Ambitionen er at være Jyllands mest foretrukne murervirksomhed:

- Vi begyndte med én reference, og det har så udviklet sig derfra. For eksempel i Aalborg, hvor vi har mange opgaver, udfører vi murerarbejde for nogle af de største byggefirmaer i området, og vores netværk vokser hele tiden. Vi har ingen sælgere ansat. Det er gået fra mund-til-mund. Når du leverer til tiden og holder dine aftaler, kommer kunderne også.

Annonce

Store projekter og nybyggeri

MLI Huse beskæftiger sig primært med store projekter og nybyggerier. Det kan være alt fra boligblokke, større rækkehus-miljøer, butiksbyggerier og daginstitutioner. Her har Lars Ingemann og Co. fundet sin niche. Typisk er byggefirmaet i gang på seks-otte pladser rundt i Jylland ad gangen.

- På vores hjemmeside har vi præsenteret os som parcelhus-bygger, så det er ikke herfra, at kunderne er kommet, og netop på parcelhusene er der mange om buddet, tilføjer Lars Ingemann med et smil.

Virksomheden holder til på Tørveskæret 15 i Sparkær. Der lå tidligere kun en lagerhal, men også her har MLI Huse haft gang i byggeriet. Her kunne Lars Ingemann, to nye byggeledere - ansat i november og marts - samt økonomichefen ansat i januar rykke ind på 224 nybyggede kvadratmeter. Møblementet er endnu ikke helt på plads som en understregning af, at MLI Huse er stadig i gang med at bygge op.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Skyskraber skåret lidt ned: Nu er byrådsflertal parat til at sige ja

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Vanvidskørsel på Aarhus Ø: Kommunen og politiet opfordrer hinanden til handling

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Aarhus

Tirsdagens coronatal: Flere østjyske kommuner har ingen nye smittede - Aarhus går dog ikke fri

Erhverv

Fodboldfeberen raser i Danmark: Hummel melder så godt som udsolgt af landsholdstrøjen

Byudvikling For abonnenter

Byggemand og samler: Olav de Linde har lageret fyldt med genbrug til sine byggeprojekter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Analyse om rivegilde: Staten skal have coronalån for 30 milliarder tilbage

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Danmark

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

Alarm 112

Kvinde angrebet med bushammer: forsøgte at afværge slag med sin paraply

Aarhus For abonnenter

Mystisk mand køber hele villakvarterer op i Aarhus: Her er historien om Singh - manden ved døren

Østjylland

Aarhus intensiverer jagten på rotter - husejerne må gribe til lommen

Annonce