Annonce
Aarhus

Pluk selv hitter: Aarhus' første økologiske pluk selv mark er skudt op ved Lisbjerg

2-årige Mathias er med far Hans Christian Givard i pluk-selv marken ved Lisbjerg Buen. Foto: Axel Schütt
Ved Lisbjerg har to landmænd startet byens første økologiske pluk selv-mark.

LISBJERG: Nord for Aarhus og kun 500 meter fra Lisbjergskolens letbane-stop har Aarhus' første økologiske pluk selv-mark set dagens lys.

Bag projektet står 34-årige Hans Christian Givard og 32-årige Jørgen Stilling, der begge har en baggrund som landmænd. Sammen står de også bag Hegnsholt Friland ved Ugelbølle, der blandt andet har black angus-kvæg.

- Vi synes egentligt at vi er kommet langt væk fra tankegangen om, at grøntsager er noget, vi selv dyrker og ikke bare noget, der ankommer i poser fra supermarkedet, siger Hans Christian Givard.

- Jeg oplever flere børn, der simpelthen tror, at tingene kommer fra et supermarked, siger han.

Og de kan se lyset i øjnene hos både børn og voksne, når de selv graver kartofler op eller plukker jordbær fra gården i Ugelbølle.

- Jeg har længe leget med tanken om at lave noget lignede nær Aarhus, og i år blev idé så til virkelighed, siger Hans Christian Givard, der lånte en mark og plantede én hektar ærter.

Pluk dine egne ærter

  • Adressen for pluk selv-marken er Lisbjerg Buen 11, 8200 Aarhus N.
  • Der er åbent fra klokken 08 til 20 hver dag.
  • Pluk-selv Aarhus har ikke en hjemmeside, men man kan finde dem på Facebook eller Instagram under navnet "Pluk-selv Aarhus".
  • I år er der kun mulighed for at plukke ærter, men jordbærrene er sået, så de er klar til næste år.

Folk vil have økologi

Marken, hvor ærterne er planet, er ejet af kommunen og lejet ud til den landmand, som Hans Christian Givard og Jørgen Stilling har lånt den af. Derfor har den også været sprøjtefri de seneste 15 år og alt, der plantet på marken, er dermed økologisk.

Det lever dog også op til de tanker, som Hans Christian Givard og Jørgen Stilling ellers har haft til projektet.

- Vi vil gerne være så naturlige som muligt. Så selvom vi heller ikke må, så havde vi heller ikke intention om eksempelvis at sprøjte for insekter og ukrudt, siger Hans Christian Givard.

Han tror også på, at økologi er vejen frem.

- Det er det, som folk vil have. Folk vil have ting af god kvalitet, der er dyrket uden at få alt muligt tilsat, siger han.

Og marken har været godt besøgt, hvilket glæder Hans Christian Givard.

- Jeg er nok lidt overrasket på den gode måde over, hvor mange der har været ude. Folk finder os via Facebook og Instagram, og det er jo fedt siger han.

På parken ved Lisbjerg Buen kan man i denne sæson kun plukke ærter, men planen er, at der næste år skal være jordbær og måske også gulerødder, kartofler eller andet, som folk kan grave op eller plukke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce