Annonce
Aarhus

Polakker vil levere dagligvarer til hele Jylland

<p>Amber i Stavtrup har planer om at forsyne en række jyske distributører med varer. Også polsk øl, forklarer Edvinas Levinas fra butikken.</p>

Det nyåbnede polske supermarked Amber i Stavtrup har fart på. Nu skal andre end østjyder også have chancen for at smage polske og litauiske øl og pølser.

Rundt omkring blev der smilet og rystet lidt overbærende på hovederne, da Stiften i starten af februar i år kunne fortælle, at et nyt supermarked med polske og litauiske varer var åbnet i Stavtrup.

Annonce
Butikken uddeler med mellemrum smagsprøver til kunder, som ikke lige har smagen af litauiske og polske varer på tungen.

Polske og litauiske varer. Jamen, øh - hvad skal de her? For de kan da ikke sælges!

Polsk i Stavtrup

  • I 2012 flyttede Rema 1000 fra Klokkeskovvej i Stavtrup til nye lokaler på Ormslevvej.
  • Lokalerne på Klokkerskovvej stod tomme et par år, indtil den polsk/litauiske kæde Amber pludselig rykkede ind i februar i år.
  • Butikken i Stavtrup er den første Amber-butik i Danmark - men planen er, at det skal komme flere.
  • Ejeren af supermarkedet bor i Dublin, og han ejer tilsvarende supermarkeder i Irland.
  • Kundegrundlaget ser ud til at være i orden. Ifølge Danmarks Statistik er der flere end 6000 polakker og litauere alene i Østjylland.
Viktorija Kairelyte fra Viborg fylder gerne indkøbsvognen et par gange om måneden i Stavtrup.

Men nu ser det ud til, at Amber, som supermarkedet hedder, er ved at gøre de kritiske røster til skamme. Butikken er efterhånden fyldt op med varer med fremmedklingende navne, og at dømme efter antallet af biler på p-pladsen er kundetilstrømningen pæn.

»Vi har kunder, der kører hertil helt fra Fyn og Sønderjylland for at handle her. Især drejer det sig om polakker og litauere, som godt vil køre langt for at få specialiteter 'hjemmefra'«, forklarer Edvinas Levinas fra butikken.

Forretningen går så godt, at Amber nu er klar til at udvide med en ny service.

På Facebook søger Amber på litauisk forhandlere i Aarhus, Aalborg, Viborg, Holstebro, Randers, Silkeborg, Herning og Horsens.

Lokale distributører

Amber har ikke planer om at åbne butikker i de pågældende byer, forklarer Edvinas Levinas.

»Vi har en masse kunder rundt omkring i landet, som gerne vil handle hos os, men som synes, det er for langt at køre til Stavtrup. Dem vil vi gerne komme i møde ved at lave aftaler med forhandlere i de pågældende byer.«

Meningen er, at de pågældende forhandlere skal fungere som distributører til lokale borgere. Så vil Amber i Stavtrup med jævne mellemrum sørge for at få bragt varer ud til forhandlerne.

»Det er et helt nyt koncept, som ikke er færdigudviklet endnu. Derfor kan jeg endnu ikke sige så meget om det,« forklarer Edvinas Levinas.

Han tilføjer, at butikken allerede er i kontakt med tre mulige forhandlere i Silkeborg.

Mærkelige boller

Ifølge Edvinas Levinas har Amber en del danske kunder.

»Men de er lidt forsigtige med at kaste sig ud i at købe varer, de ikke kender navnene på,« forklarer han. Af samme årsag uddeler Amber smagsprøver.

Det er især kunder fra de baltiske lande og lande som Rumænien, Ungarn og Polen, der fylder indkøbsvognene i supermarkedet.

En af kunderne, Viktorija Kairelyte fra Viborg, kom til Danmark fra Litauen for syv år siden for at læse. I dag kan hun snart kalde sig speciallæge i radiologi. Hun handler i Amber et par gange om måneden.

I hendes indkøbsvogn stikker en pose med nogle mærkeligt lyse boller i øjnene.

»Ha, ha, det er en slags frikadeller, som er indsvøbt i kartoffeldej. Det er til mine veninder. De smager lidt for specielt, synes jeg.«

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.

Annonce