Annonce
Aarhus

Politi eller vært? Hvem skal tjekke dit coronapas?

Sidste torsdag var der mere en en times ventetid til en corona kviktest i Nobelparken Aarhus. Flere unge i køen, som avisen talte med, skulle testes, inden de skulle i byen. Foto: Jens Thaysen
Det er restaurantørens opgave at tjekke, om deres gæster overholder retningslinjerne, og der vanker ikke umiddelbart bøder, hvis man tager chancen og går på værtshus uden sit coronapas.

AARHUS: Tørster man efter en tur i byen med øl i glasset og lystigt selskab, kan det kun lade sig gøre, hvis man har et gyldigt coronapas med i baglommen eller liggende på mobiltelefonen.

Men hvad sker der, hvis passet er løbet ud, eller man bare ikke orkede at stille sig op i testkøen, men bare tager chancen og går i byen?

Stiften har fået en henvendelse fra en ung århusianer, der lørdag besøgte fire forskellige værtshuse - og coronapasset blev ikke vist en eneste gang.

Annonce

- Det er værtshusholderens opgave at sikre sig, at det bliver overholdt. Hvis man bliver bedt om at fremvise et coronapas, og man ikke kan eller vil, det, så er det deres opgave at sige, at man skal forlade stedet, forklarer Gert Bisgaard, der er fungerende politiinspektør ved Østjyllands Politi.

Det er kun, hvis en gæst nægter at forlade stedet, at det kan blive en sag for politiet.

- Så kan værtshuset ringe til os, og så vil vi komme og sende gæsten væk derfra med en bøde, siger han.

Bøden for ikke at efterleve en bortvisning på grund af manglende coronapas er på 2.500 kroner.

Politiet tjekker ikke coronapasset

Hvis værtshusholderen ikke tjekker, at gæsterne overholder retningslinjerne og er i besiddelse af et coronapas, så risikerer han også en bøde. Den er afhængig af virksomhedens størrelse, men med under 10 ansatte koster det 3.000 kroner første gang.

Men hvem tjekker så, at værtshusene og restauratørerne tjekker gæsternes coronapas?

- Vi er meget synligt tilstede i gågaderne og cafémiljøet i hele politikredsen. Vi snakker med restauratørerne om, hvordan det går i forhold til restriktionerne, og i den forbindelse også om folk vil vise deres coronapas. Vores overordnede indtryk er, at restauratørerne er meget interesserede i at overholde reglerne, siger Gert Bisgaard.


Det er dokumentfalsk, hvis man ændrer i sit coronapas. Så er det ikke længere "bare" en corona-regel, man overtræder, men straffeloven, og straframmen går fra bøde til to års fængsel, og fordi det er en corona-relateret forbrydelses er der mulighed for dobbeltstraf

Gert Bisgaard, Østjyllands Politi


- Vi har ikke haft nogen sager, hvor der er blevet uddelt bøder. Men hvis vi kommer et sted, hvor vi tænker, det ser mærkeligt ud, hvis der for eksempel er flere mennesker, end der er pladser til, så vil vi tage kontakt til ejeren. Det samme gælder, hvis vi får anmeldelser på det, siger han.

Annonce

Fælles netværk

Politiet samarbejder med restauratørerne i et netværk, hvor kommunen også er med.

- Vi har et rigtigt godt samarbejde. Og jeg ved, de lægger sig i selen for at efterleve alle reglerne, fordi de gerne vil have deres kunder har en god oplevelse med at gå i byen. Hvis der ikke er styr på tingene, er det ikke sikkert, kunderne kommer igen, siger Gert Bisgaard.

Corona og byturen

1. Der gælder ikke et arealkrav for udendørsservering. For indendørsservering gælder et arealkrav på 4 m2 pr. kunde. Dog 2 m2, hvis kunderne i det væsentlige grad sidder ned.

2. Udendørs og indendørs arealer bør indrettes, så der kan holdes 1 meters afstand mellem gæster.

3. Der gælder krav om mundbind eller visir i serveringsteders lokaler, men ikke ved udendørs lokaliteter.

4. Man kan få et coronapas hvis man har: Et negativt resultat af en covid-19-test, der er højst 72 timer gammel. Et positivt resultat af en covid-19-test, der er mindst 14 dage og højst 180dage gammel regnet fra tidspunktet, hvor testen blev foretaget (Der betyder, at man har haft corona). Eller et gennemført vaccinationsforløb mod covid-19.

Men politiet går ikke rundt og spørger gæsterne, om de må se deres coronapas.

- Det har ikke været nogle konkrete sager, så det vil være spekulativt. Vi kan spørge efter det, men hvis folk ikke vil vise det frem, så er det et spørgsmål om, hvor stærk en misstanke vi har. Det vil altid være ud fra en konkret vurdering, hvordan vi vil agere i situationen, siger Gert Bisgaard.

Annonce

Den alvorlige side af sagen

Særligt en ting skal man afholde sig helt fra. Hvis man skulle få den tanke, at man da lige med et par hurtige klik på computeren kan ændre udløbsdatoen på sin seneste covidtest, så er det en meget dårlig idé.

- Det er dokumentfalsk, hvis man ændrer i sit coronapas. Så er det ikke længere "bare" en corona-regel man overtræder, men straffeloven, og straframmen går fra bøde til to års fængsel, og fordi det er en corona-relateret forbrydelses er der mulighed for dobbeltstraf, siger Gert Bisgaard.

Der har dog ikke været eksempler på forfalskede coronapas i politikredsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Annonce