Annonce
Aarhus

Politianmeldt århusiansk webshop er lukket: Betyder intet i forhold til forfølgelsen af strafbare sager

En række webbutikker ejet af enten Søren Bælum eller hans mor har/har haft adresse her på Axel Gruhns Vej 10 M i Højbjerg. Den mest udskældte, Styled.dk, er nu lukket. Foto: Axel Schütt
Halvandet år efter, at rasende kunder meldte Styled.dk til både politiet og Forbrugerombudsmanden, er sagerne stadig under efterforskning. Trods det mener Rigspolitiet, at det nye center for it-kriminalitet, der skal sikre hurtigere behandlingstid, fungerer.

AARHUS: I sommeren 2019 meldte en række rasende kunder den århusianske webshop Styled.dk til både politiet og Forbrugerombudsmanden.

Politianmeldelserne blev samlet i Rigspolitiets nye landsdækkende center for it-relateret økonomisk kriminalitet (LCIK), der skal sikre en hurtigere og mere samlet efterforskning, og i oktober 2019 blev 18 sager så overdraget til Østjyllands Politi til videre efterforskning.

Klagerne til Forbrugerombudsmanden hobede sig op, og efter en samlet gennemgang blev 23 sager i december 2019 også overdraget til Østjyllands Politi.

Annonce

Vigtigt at anmelde

Nu skriver vi november 2020. Sagerne ligger stadig hos Østjyllands Politi. I mellemtiden er styled.dk lukket, firmaet bag har ændret navn og ejerforhold – men hvad får det af betydning for de mange politisager?


Uanset sagsbehandlings-tiden bliver alle sager efterforsket. Hvis man er blevet udsat for et bedrageri, opfordrer vi til, at man anmelder det til politiet. Anmeldelserne er nødvendige for at vi kan forfølge strafbare forhold, og alle anmeldelser giver os en nødvendig viden, således at vi har mulighed for at forbygge kriminaliteten.

Rigspolitiet


- Vi har tidligere set, at danske virksomheder f.eks. netbutikker lukker ned, og at der i samme ombæring åbner en ny virksomhed med samme ejer/direktion. Det kan der være mange forskellige grunde til, men det betyder intet i forhold til forfølgelsen af anmeldte strafbare forhold, skriver Rigspolitiet i et svar til Århus Stiftstidende.

Har det nye center for it-kriminalitet nogen reel betydning, når sagerne ikke er kommet videre efter halvandet år?

- I politiet efterforsker vi alle anmeldelser, hvor der er rimelig formodning om, at et strafbart forhold, som forfølges af det offentlige, er begået. I LCIK, ligesom i resten af politiet, prioriterer vi dagligt imellem mange opgaver. Det betyder, at der i nogle sager vil gå længere tid end i andre, men alle sager vil blive efterforsket. Med LCIK er der bedre grundlag for samle sager mod samme gerningspersoner hurtigere end tidligere, da alle anmeldelser om for eksempel bedrageri ved samhandel på internettet modtages og visiteres ét sted.

Er der risiko for, at kunderne stopper med at anmelde strafbare forhold, når behandlingstiden er så lang?

- Uanset sagsbehandlingstiden bliver alle sager efterforsket. Hvis man er blevet udsat for et bedrageri, opfordrer vi til, at man anmelder det til politiet. Anmeldelserne er nødvendige for at vi kan forfølge strafbare forhold, og alle anmeldelser giver os en nødvendig viden, således at vi har mulighed for at forbygge kriminaliteten, lyder det fra Rigspolitiet.

Annonce

Påvirker ikke lysten til at anmelde

Hos brancheforeningen, Foreningen for Dansk Internethandel, er holdningen også, at de nye center for it-kriminalitet er et positivt tiltag.

- LCIK har en stor betydning i bekæmpelsen af svindel og kriminalitet på nettet. Der er flere eksempler på, at koordinering af sager har ført til domfældelse. Den konkrete sag fra Aarhus kan jeg ikke svare på, siger chefkonsulent Henrik Theil.

Er der risiko for, at kunderne stopper med at anmelde strafbare forhold, når behandlingstiden er så lang?

- Med LCIK har danskerne fået en enkel måde at anmelde sager om økonomisk kriminalitet på nettet til politiet – det dækker alt fra phising over e-handel til samhandel (handel ml private). Vi mener, at LCIK har en central betydning for kriminalitetsbekæmpelsen. Enkeltstående sager vil ikke påvirke lysten til at anmelde, siger chefkonsulenten.

Østjyllands Politi: Vi efterforsker stadig trods navneændring

Det er det nationale center for it-kriminalitet (LCIK), der modtager alle anmeldelser om eventuelle strafbare forhold. LCIK laver den indledende efterforskning, og hvis LCIK vurderer, at der er foregået noget strafbart, så overdrages sagerne til den relevante politikreds.

Østjyllands Politi:

- Dét, at de har skiftet navn, ændrer ikke noget i forhold til efterforskningen, som fortsætter. Flere af de anmeldte forhold vil formentligt blive videregivet til Forbrugerombudsmanden, da der umiddelbart ikke er sket overtrædelse af straffeloven. Da sagen fortsat er under efterforskning, er det dog begrænset, hvor meget vi kan sige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Overblik: Læs alt om AGFs nederlag til FC Midtjylland

Annonce