Annonce
Aarhus

Politicentre skal koordinere politiindsatsen i Danmark: - For fem år siden var terror ikke aktuelt - det er det nu

Det er her i lokalet, der er tilstødende til Østjyllands Politis øvrige, at medarbejderne i RSIOC V fremover skal sidde. Den ene af dem er Jes Frederiksen (t.h.), der er vagtchef ved Østjyllands Politi. Foto: Michael Svenningsen

Mandag kunne Søren Pape Poulsen klippe den røde snor til det nye politicenter i Aarhus - og samtidig erklære et lignende i København for åbent. De to centre skal hjælpe lokalt politi ved større, uventede hændelser, som eksempelvis terrorangreb.

AARHUS: Saksen lå solidt i hånden, og smilet var stort på justitsminister Søren Pape Poulsens (K) ansigt, da han mandag formiddag kunne klippe den røde snor og officielt erklære to nye politicentre i Aarhus og København for åbne.

- Det her er en rigtig vigtig dag. Det handler om, hvilket samfund vi gerne vil have - og det er et, hvor danskerne er trygge, lød ordene blandt andet fra Søren Pape Poulsen til den officielle åbning, der foregik på politistationen i Aarhus.

Det er også her, at Regionalt Situations- og Operationscenter Vest (RSIOC V) fremover vil have til huse. Planen er, at Østjyllands Politi skal støtte politikredse, der bliver ramt af store, uventede hændelser som for eksempel en stor ulykke, terror eller dårligt vejr ved at overtage ansvaret for kredsens øvrige opgaver. På den måde kan den pågældende kreds koncentrere sig fuldt ud om den uventede hændelse.

- Vi har gennem årene set, at vi er udfordrede ved uventede hændelser, særlig med at koordinere i politikredsene. Nu har vi fået et bedre overblik over ressourcer og opgaver, og hver politikreds ved, hvad deres rolle er, siger Søren Thomassen, chefpolitiinspektør ved Rigspolitiet.

Undtagelsen er dog Københavns Politikreds, der på grund af størrelsen, selv tager sig at både hændelsen og den øvrige drift.

Her vil der blive oprettet et lignende center, der vil gå under navnet Regionalt Situations- og Operationscenter Øst (RSIOC Ø). I centret vil der sidde specialister i at spore og fange gerningsmænd.

Sker der eksempelvis et terrorangreb et sted i landet, vil den såkaldte 'manhunt', altså jagten på gerningsmanden, blive styret fra centret i København.

Annonce
Med saksen solidt placeret i hånden og et stort smil, kunne justitsminister Søren Pape Poulsen mandag klippe den røde snor og officielt kalde Regionalt Situations- og Operations Center Vest (RSIOC V) for åbent. Det markerede samtidig åbningen af et lignende center i København. Foto: Michael Svenningsen

Et ændret kriminalitetsbillede

Ideen med de nye politicentre er ganske simpelt at frigøre ressourcer, så den politikreds der er udsat for en uventet hændelse, hvad enten det er et terrorangreb, en ulykke eller dårligt vejr, har tid til at koncentrere sig om det, fortæller Søren Thomassen.

Også justitsminister Søren Pape Poulsen er glad for de to nye situations- og operationscentrene og understreger samtidig nødvendigheden af dem:

- Hvis der sker noget, så skal hele politikredsen ikke lægges ned, og derfor er det vigtigt, at der er nogle andre, der kan tage over og køre videre med de normale opgaver, siger han.

Justitsministeren peger særligt på, det ændrede kriminalitetsbillede som en del af forklaringen på, at situations- og operationscentrene først er oprettet nu.

- For fem år siden sagde man, at terror var langt væk. Det skete ikke her. Men sådan er det ikke nødvendigvis længere, siger han.

Det er dog ikke nødvendigvis noget, som borgerne skal gå og bekymre sig om, understreger Søren Pape Poulsen.

- Danskerne kommer ikke til at kunne mærke noget som helst, og de skal ikke gå og bekymre sig. De skal bare vide, at det fungerer, siger han.

Det var en interesseret Søren Pape Poulsen, der efter åbningen fik en tur i de renoverede lokaler, hvor RSIOC V fremover kommer til at husere. Herfra kan de blandt andet koordinere indsatsen - og hjælpe til - i en anden politikreds i tilfælde af naturkatastrofer, terror eller lignened. Foto: Michael Svenningsen

Samlet strategi

Mandagens åbning af de to centre er sidste trin i en samlet strategi, der skal gøre politiet i Danmark bedre rustet til at koordinere indsatsen på tværs af politikredsene, under større, uventede hændelser.

I maj 2017 blev to andre situations- og operatiobscentre åbnet i henholdsvis Rigspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste. De to centre skal have det overordnede, strategiske overblik ved en hændelse og blandt andet holde øje med, om og hvordan der kan flyttes rundt på ressourcer for at udnytte dem bedst muligt.

- Verden forandrer sig, og vi skal følge med. Åbningen af disse centre er et endnu et værktøj til at sikre danskernes sikkerhed, siger Søren Pape Poulsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce