Annonce
Danmark

Politiet dropper Scandinavian Star-sagen - skammeligt, siger pårørende til dødsofre

Branden på Scandinavian Star ser ud til at forblive uopklaret. Københavns Politi afviser at efterforske mistanken om forsikringssvindel som motiv til mordbranden, der kostede 159 menneskeliv for snart 29 år siden. Arkivfoto Lennart Rehnman / Ritzau Scanpix

Forsikringsmægleren, der i maj var den centrale skikkelse i anmeldelserne for mordbranden på Scandinavian Star, er ikke blevet afhørt - og bliver det heller ikke. Politiet afviser anmeldelserne. Myndighederne bør skamme sig, mener de pårørendes talsmand, Mike Axdal.

Skibskatastrofe: Mordbranden på færgen Scandinavian Star, der 7. april 1990 kostede 159 menneskeliv, forbliver uopklaret. Københavns Politi afviste tirsdag at gå ind i sagen, selv om der i maj sidste år fremkom nyt mistankegrundlag med forsikringssvindel som motiv.

Et omfattende dokumentationsmateriale og lydoptagelser af belastende vidneudsagn, som de pårørende til ofrene for branden sendte til Københavns Politi sammen med konkrete anmeldelser af en række personer for planlægning, udførelse og medvirken til mordbrand, var efter politiets opfattelse ikke stærkt nok til at indlede en efterforskning.

Det bekræfter advokaturchef i Københavns Politi Dorit Borggaard over for avisen Danmark.

- De beviser, som anmelderne har fremlagt, har vi undersøgt nærmere, og de understøtter ikke, at de kan føre til en opklaring, siger hun.

Nu afviser man på ny at gøre en indsats, samtidig med at vi som forurettede i en historisk stor mordbrandsag er blevet nægtet adgang til bistandsadvokater, som ellers kunne have bidraget med kvalificerede juridiske indspark i sagen. Det er tragisk at opleve sådan noget i et retssamfund

Mike Axdal, overlevende fra branden på Scandinavian Star
Mike Axdal har sammen med andre pårørende til færgebrandens brugt adskilige år på at finde svaret på, hvem der stod bag branden - her er han fotograferet inden skibets ophugning på en indisk strand. Han finder det skamfuldt for retssamfundet, at politiet afviser at efterforske motivet om forsikringssvindel. Privatfoto

Vidne løber fra udsagn

De pårørendes støtteforening fremsendte i forbindelse med anmeldelserne i maj sidste år adskillige dokumenter, der indikerede, at forsikringssvindel kunne være motivet. Det samme gjorde ligeledes indsendte lydfiler med optagelser af samtaler, som foreningens talsmand, Mike Axdal har ført med personer tæt på kredsen af mistænkte.

En af dem, en kvinde, fortalte om en samtale, hun har haft med den forsikringsmægler, der havde haft hovedrollen i forsikringstegningen. På lydfilen, som avisen Danmark har hørt, fortæller hun, hvordan den pågældende indrømmede, at branden var påsat for at få forskringssummen udbetalt. Avisen Danmark talte i juni 2018 med den pågældende forsikringsmægler, som bedyrede sin uskyld og afviste, at samtalen har fundet sted. Det samme har den pågældende kvinde nu gjort over for Københavns Politi.

- Vi har afhørt den pågældende, og hun siger, at det, hun fortæller på optagelsen, ikke er korrekt. Når vi sammenholder med det øvrige materiale, må vi konkludere, at der er tale om tredjehåndsoplysninger, der ikke kan verificeres, siger Dorit Borggaard til avisen Danmark.

Annonce

Hovedmistænkt ikke afhørt

Den hovedmistænkte i anmeldelserne, den helt centrale forsikringsmægler, der i øvrigt ifølge egen tilkendegivelse over for avisen Danmark ikke en eneste gang siden branden er blevet kontaktet af danske myndigheder eller politi, er selv på listen over de personer, der blev anmeldt i maj sidste år. Københavns Politi har ikke afhørt ham i den anledning.

- Han har selv over for jeres avis tilkendegivet, at samtalen ikke har fundet sted, forklarer Dorit Borggaard.

- En sådan benægtelse over for os er måske ikke helt uforudsigelig. Hvordan kan I stille jer tilfreds med det i en efterforskningsmæssig sammenhæng?

- Så ville han nok heller ikke sige noget andet til os, og når den, der fortæller om samtalen, siger, at oplysningerne er ukorrekte, finder vi ikke grundlag for at gøre mere og finder ikke grundlag i øvrigt for en genoptagelse sagen.

- Det økonomiske spor har aldrig været efterforsket, så hvad mener du med "genoptagelse"?

- Det spor er efterforsket grundigt af norsk politi og har ikke kunnet dokumentere noget i den retning.

- Det er lidt noget andet, der kom frem i den norske kommissionsundersøgelse af sagen, som blev fremlagt og diskuteret i det norske Storting 22. marts sidste år. Her lød det fra talerstolen, at den del - på grund af den nationale myndighedsopdeling umiddelbart efter branden i 1990 - ikke var et norsk anliggende, men et dansk, og at man herfra ikke havde modtaget noget, norsk politi i dets arbejde kunne gå videre med. Hvordan hænger det sammen med det, du her oplyser?

- Jeg har ikke stortingsreferatet foran mig, så det kan jeg ikke kommentere; jeg kan kun forholde mig til, hvad vi har fået oplyst fra norsk politi, siger Dorit Borggaard, der samtidig oplyser, at Københavns Politi har været i kontakt med norsk politi i forbindelse med anmeldelserne, som nu er afvist.

Annonce

Oprørt over afvisningen

Heller ikke anmelderne har været afhørt, inden politiet besluttede at afvise dem.

- Er det ikke ret usædvanligt, at anmelderne i en sag om mord slet ikke afhøres?

- Jo, men dette er heller ikke nogen sædvanlig mordsag, og i øvrigt har de fremsendt en meget grundig, skriftlig anmeldelse. Og vi har meddelt dem, at hvis de har yderligere materiale, er de velkomne til at sende det, siger Dorit Borggaard.

Hos de pårørende, der i snart 29 år har søgt svar på, hvem der var ansvarlige for branden, er man oprørt over afvisningen.

- Det er en ren kopi af tidligere afgørelser. Ingen af dem bygger på efterforskning af forsikringsmotivet. Den har aldrig fundet sted og nu afviser man på ny at gøre en indsats, samtidig med at vi som forurettede i en historisk stor mordbrandsag er blevet nægtet adgang til bistandsadvokater, som ellers kunne have bidraget med kvalificerede juridiske indspark i sagen. Det er tragisk at opleve sådan noget i et retssamfund. De bør skamme sig, siger de pårørendes talsmand, Mike Axdal, der selv overlevede branden, men mistede en far og en bror til flammerne.

Advokaturchef Dorit Borggard ønsker ikke at kommentere kritikken fra de pårørendes talsmand.

Anmelderne fra pårørendeforeningen har mulighed for at klage til statsadvokaten over politiets afgørelse. Den mulighed agter de at gøre brug af, oplyser Mike Axdal.

Annonce
Annonce
Aarhus

Det bliver dyrere at komme af med skraldet: Se hvor meget mere du skal betale efter nytår

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Alarm 112

Ledende rockermedlem i Aarhus dømt for omfattende hashhandel

Aarhus

Dagens corona-tal: Aarhus nærmer sig nyt rundt tal

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Podcast

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Alarm 112

Indbrud i smykkebutik i Bruuns Galleri: Truede centervagt med kniv

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Erhverv

Farvel til jobbet: Så mange århusianere har søgt Arne-pension

Annonce