AARHUS: Aarhus har i den senere tid været ramt af en række svindelnumre fra falske bankmand.
Gentagne gange har en ukendt person taget telefonisk kontakt til byens ældre kvinder og udgivet sig for at være fra banken. Personen har sagt, at den ældres bankkort er blevet misbrugt og det derfor er nødvendigt at hente bankkort og pinkoden, så man kan få lukket kontoen. Lige efter opkaldet er en anden person dukket op på adressen og har bedt om kortet.
Kort tid efter er der blevet hævet tusinder af kroner på kortene.
Processen har stort set været den samme hver gang.
25 sager
Østjyllands Politi arbejder i øjeblikket på at opklare svindelnummeret og har kendskab til 25 sager alene i Aarhus området, fortæller vicepolitiinspektør Martin Frank Rasmussen.
Han fortæller, at man fra politiets side har forsøgt sig med forebyggende arbejde for at afværge, at der skal komme endnu flere sager af slagsen.
Han er selv blevet interviewet til seniorradioen, ligesom politiet har gjort opmærksom på svindlerne via de sociale medier.
I dagens uddrag af døgnrapporten kan du læse om borgere, der er blevet svindlet af falske betjente og falske bankfolk. Udlevér aldrig dine kontooplysninger, NemId o.l!. #politidk https://t.co/irNqjGOcd8 pic.twitter.com/YCxOsSR5R6
— Østjyllands Politi (@OjylPoliti) November 25, 2020
- Generelt set skal man ikke udlevere sine personlige oplysninger, hvis man bliver kontaktet af personer, der udgiver sig for at være fra offentlige institutioner. Dem vil de have i forvejen have tilgængelige. Derfor opfordrer vi de ældre borgere til at lægge røret på, hvis de bliver kontaktet af sådanne personer.
Martin Frank RasmussenGenerelt set skal man ikke udlevere personlige oplysninger, hvis man bliver kontaktet af personer, der fra a til z udgiver sig for at være fra offentlige institutioner. Dem vil de have i forvejen.
- Skulle det ske, at de kommer til at udlevere deres oplysninger over telefonen, så skal de bede om at se id eller tage et billede af den pågældende inden de åbner døren for dem. Billedmaterialet vil kunne hjælpe os yderligere i opklaringen af disse sager, siger vicepolitiinspektøren.
Forebyggende arbejde
Han er udmærket klar over, at det ikke er alle ældre, der har adgang til medierne. Derfor opfordrer han alle pårørende til at tage en snak med deres forældre eller bedsteforældre om de falske bankmænd, så budskabet kommer hele vejen rundt og man dermed kan lukke ned for svindelen.
- Vi har et håb om, at vi kan få fængslet nogle i forhold til den her sag. Vores oplevelse er, at så længe de kan blive ved med at malke penge og ulejligheden for dem er lille, så bliver de ved med at gøre det. Derfor forsøger vi at få spredt budskabet om svindlen og styrke det forebyggende arbejde. I det hele taget opfordrer vi den ældre generation til at have en sund portion skepsis og bede om navn og id, når de bliver kontaktet. Det er ikke første gang, at vi har mødt den her form for svindelnumre. Der har været folk som har udgivet sig for at være tømrere og hjemmehjælpere. Ja, selv religiøse bevægelser. Derfor er det vigtigt, at man ikke lukker nogen ind uden at spørge til id og deres ærinde, siger vicepolitiinspektør Martin Frank Rasmussen ved Østjyllands Politi.