Annonce
Østjylland

Politiet om de nu 15 dømte i den store narkosag: Det har krævet benhårdt arbejde

43-årige Bahman Abdulla Hussein blev onsdag før jul idømt fire års fængsel for at hente i alt 34 millioner kroner i Horsens, penge der skulle bruges til ny narko. Pengene fik han overdraget ved Netto i Vestergade. Foto: Morten Pape

Med 15 dømte og fire mænd, der fortsat er varetægtsfængslet, kan efterforskningsleder Brian Voss Olsen se tilbage på en usædvanlig sag om tonsvis af hash for millioner af kroner, der blev afdækket i 2018.

Horsens: - Vi har optrevlet et internationalt narko-netværk næsten helt nede fra grossistledet i Marokko, op gennem Europa til Danmark helt ud til dem, der skal videreformidle hashen i store dele af landet og videre til Skandinavien. Det er meget usædvanligt.

Sådan lyder det fra politiinspektør Brian Voss Olsen, leder af Særlig Efterforskning Vest (SEV), der har efterforsket den store narkosag, der har Horsens som et centralt omdrejningspunkt.

Indtil videre er 15 mænd og kvinder, hvoraf de 12 kommer fra Horsens, blevet dømt. To mænd på 43 og 35 år, begge fra Horsens, er fortsat varetægtsfængslet i sagen. To hollandske chauffører er ligeledes varetægtsfængslet. De fire sager ventes at komme for retten i løbet af foråret 2019.

Tilbage på fri fod er to mænd fra Horsens, som politiet fortsat mangler at få fat i. De menes at være bagmændene i den omfattende sag. Begge er varetægtsfængslet in absentia og opholder sig i udlandet.

Annonce

Alle har haft deres rolle, stor eller lille. Nogle har rejst gennem Europa med mange penge, nogle har koordineret hash-transporterne, nogle har gemt penge, nogle har gemt hash. Det er rigtig mange led, vi har fået optrevlet, og det sker ikke så tit. Det er sjældent, at vi får hele organisationen.

Brian Voss Olsen, politiinspektør og leder af Særlig Efterforskning Vest

De 15 dømte i narkosagen


 • I juni fik den 33-årige Søren Maximus Møller Andersen fra Horsens fire et halvt års fængsel for indsmugling af hash og hæleri.
 • Samme måned blev en 34-årig mand fra Horsens idømt seks måneders fængsel, heraf tre måneder betinget, for hæleri.
 • En anden 34-årig mand fra Horsens blev også dømt i juni. Han fik 10 måneders fængsel for at flyve en million kroner til Spanien.
 • I juli fik den 33-årige Kim Steinbrenner Knudsen fra Horsens to et halvt års fængsel for have opbevaret 300 kg hash. Hans hustru, der også var tiltalt i sagen, slap med 30 dages fængsel for hæleri.
 • I september blev den 22-årige Mikkel Jensen fra Horsens idømt et års fængsel for hæleri. Han blev dømt for at aflevere en million kroner til en svensk mand.
 • I oktober blev tre kvinder fra Horsens dømt for at have opbevaret 12 millioner kroner, penge der stammede fra salg af hash. Den 42-årige Tina Lonni Madsen fik to et halvt års fængsel. Hendes 61-årige mor og hendes 56-årige moster fik hver to års betinget fængsel.
 • I samme måned blev 48-årige Torben Nørgaard Nielsen fra Arden idømt fem års fængsel. Han erkendte at have opbevaret mindst 2,7 ton hash i sit lager i Arden. Hashen kom med lastbiler fra Holland og Spanien og blev læsset om i hans lager, inden det blev kørt videre. Mindst 1500 kg blev kørt til Horsens.
 • I november blev 44-årige Sonni Chano Kristensen fra Horsens idømt tre et halvt års fængsel for medvirken til indsmugling af 1500 kg hash. Hans 28-årige kæreste blev idømt to års fængsel, heraf blev halvandet år gjort betinget.
 • I december blev 35-årige Dennis Richart Frederiksen fra Horsens idømt tre et halvt års fængsel for besiddelse af 840 kg. Han blev også dømt for indbrud og hæleri.
 • Samme måned blev 43-årige Bahman Abdulla Hussein fra Sverige idømt fire års fængsel for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Han har erkendt at have hentet 34 millioner kroner i Horsens, men ankede dommen med henblik på en mildere straf.
 • Ved det samme retsmøde blev 41-årige Dilman Mohammed Ali Sharif fra Sverige idømt to et halvt års fængsel for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Hans rolle var at fragte pengene til Holland og Spanien. Han erkendte at have kørt 18 millioner kroner sydpå.

Stolt af sagen

Sagen startede 7. marts i år, da SEV slog til i en stor politiaktion og anholdt mindst 20 personer.

Forud lå måneders intensiv efterforskning, der blandt andet indebar overvågninger, telefonaflytninger af mistænkte, rumaflytninger og hemmelige ransagninger i de mistænktes hjem.

Sagen fylder metervis af ringbind og har været særdeles krævende, lyder det fra Brian Voss Olsen.

- Jeg er både stolt og meget tilfreds. Specielt fordi det har krævet benhårdt arbejde. Både internationalt og på flere forskellige niveauer. Jeg er stolt af medarbejdernes indsats. Da Særlig Efterforskning Vest blev søsat, var det netop med forhåbninger om at komme i mål med den særlige, grænseoverskridende kriminalitet. Det er vi kommet i denne sag, siger han.

Usædvanlig sag

Han betegner sagen som udsædvanlig. Dels på grund af omfanget af narko og penge. Men også, fordi politiet er lykkedes med at få fat i stort set alle de led, der er i spil, når det handler om at smugle massive mængder hash til Danmark.

- Vi mangler dem, der står i Marokko og plukker hashen. Men ellers har vi fået optrevlet hele organisationen. Fra Spanien og hele vejen op til Danmark via Holland samt de under-organisationer, der er kommet til Horsens og har fået store mængder hash udleveret, som de har taget med hjem til de byer, de kommer fra, siger Brian Voss Olsen.

Sagen viser, fortsætter han, kompleksiteten i så stort et narkonetværk.

Som avisen tidligere har beskrevet, er en stor del af dømte horsensianere i familie med hinanden på kryds og tværs. Søstre, mødre, sønner, brødre, fætre og bedstemødre.

Nogle er blevet dømt for at opbevare hundredvis af kilo hash i et skur i baghaven.

Andre er blevet dømt for at gemme millioner af kroner i poser i sofaen. Én fik dom for at flyve til Spanien med en million kroner i kontanter. Én leverede en pose med en million kroner til en svensk mand.

Svenskeren, der dog ikke har relation til familieforetagendet i Horsens, er dømt for at have hentet i alt 34 millioner kroner i kontanter i Horsens.

Alle havde en rolle

- Det viser, hvor mange forskellige niveauer og personer, der er behov for, for at få sådan en stor forretning til at køre rundt. Rigtig mange mennesker skal involveres, og de er alle vigtige for organisationen, siger Brian Voss Olsen og uddyber:

- Alle har haft deres rolle, stor eller lille. Nogle har rejst gennem Europa med mange penge, nogle har koordineret hash-transporterne, nogle har gemt penge, nogle har gemt hash. Det er rigtig mange led, vi har fået optrevlet, og det sker ikke så tit. Det er sjældent, at vi får hele organisationen. Det er et stort internationalt samarbejde med andre lande, der er lykkes.

Og, tilføjer han:

- Domstolene har også ment, at der har været bevis for vores påstande, og det er lige så vigtigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce