Annonce
Aarhus

Politiet søger vidner: Antisemitisk hærværk ramte også Aarhus

Flere end 80 gravsten var malet med grøn graffiti på Østre Kirkegård i Randers. I Aarhus blev der to steder sat klistermærker med jødestjerner op. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Hærværk mod jøder på årsdag for Krystalnatten. Aarhus, Randers og Silkeborg ramt.

AARHUS: Østjyllands Politi modtog i weekenden anmeldelser om, at der lørdag var blevet sat et klistermærke med en gul jødestjerne på en bil ved en privat villa i Højbjerg og på en dør i Viby.

Klistermærkerne i det århusianske kommer samtidig med anmeldelsen om, at der var kastet grøn maling på en bygning på Rådmands Boulevard i Randers. Bygningen har, som en del af arkitekturen, en stor Davidsstjerne placeret på facaden, og malingen var kastet på muren lige ved siden af stjernen. De nærmere undersøgelser viste ifølge Østjyllands Politi, at malingen sandsynligvis er påført i løbet af lørdagen, hvor også en jødisk gravplads i Randers blev udsat for hærværk med grøn maling.

Østjyllands Politi efterforsker sagerne samlet og har allerede foretaget en række efterforskningsskridt blandt andet i form af tekniske undersøgelser og afhøring af vidner.

Århus Stiftstidende har spurgt til yderligere oplysninger omkring klistermærkerne i Højbjerg og Viby, men Østjyllands Politi ønsker ikke at oplyse yderligere i sagen, men politiet hører fortsat gerne fra vidner, som har oplysninger om hærværksepisoderne og mulige gerningsmænd.

Oplysninger kan gives via tlf. 114.

Der har i weekenden desuden været lignende hærværk i Silkeborg, Aalborg og i Vallensbæk syd for København.

Annonce

Krystalnatten

  • Cirka 7.500 forretninger ødelagdes
  • Op imod 200 synagoger blev sat i brand
  • 91 blev dræbt
  • Mere end 25.000 velhavende jøder blev interneret i koncentrationslejre.
  • Som straf for attentatet blev de tyske jøder endvidere pålagt at betale 1 mia. Reichsmark til staten.

Kilde: Den Store Danske

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce