Annonce
Østjylland

Politiets påstand: 24-årig kvinde spiller hovedrolle i voldtægtssag fra Allingåbro

Arkivfoto: Michael Bager

Den 24-årige kvinde, der sidder varetægtsfængslet mishandlingssagen fra Allingåbro, nøjedes ifølge anklageskriftet ikke med at kigge på, da en af hendes tre mandlige medtiltalte voldtog deres 18-årige fange.

Allingåbro: Det sker kun ganske sjældent, at kvinder bliver tiltalt for medvirken til voldtægt. Men det er ikke desto mindre det, der er tilfældet i sensommerens voldsomt grove mishandlingssag fra Djursland, der skal for retten til april.

Siden 10. august har en 24-årig kvinde siddet varetægtsfængslet i sagen, hvor en 18-årig kvinde blev taget til fange, voldtaget og mishandlet gennem fem timer i et hus i udkanten af Allingåbro. Nu er hun - sammen med to mænd på henholdsvis 25 og 22 år og en 17-årig dreng, der også sidder varetægtsfængslede - blevet tiltalt for i alt seks forhold, der omhandler vold af særlig brutal karakter og med karakter af mishandling, tvungen oralsex, voldtægt, trusler, vidnetrusler, langvarig frihedsberøvelse samt hærværk.

- Der er tale om en usædvanlig grov sag. Derfor har vi også rejst tiltale mod alle fire gerningsmænd for medvirken til det hele. Men uden at jeg skal afdække for meget, så kan der godt være forskel på graden af, hvad den enkelte gerningsmand har gjort, og dermed også forskel på, hvilken straf de hver især måtte ende med at få, siger Birgitte Ernst, der er politiets anklager på sagen.

Annonce

Allingåbrosagen kort

Østjyllands Politi fik torsdag 9. august en anmeldelse om, at en 18-årig kvinde i løbet af natten angiveligt var blevet taget til fange, voldtaget og mishandlet af tre mænd og en kvinde i et hus på Nordkystvejen lige uden for Allingåbro på Djursland.
Ifølge anklageskriftet blev den unge kvinde under sin tilfangetagen blandt andet slået gentagne gange i hovedet med en flaske, forsøgt tvunget til at spise en brugt tampon, overhældt med spiritus og andre væsker, skubbet ind i et hundebur, slået med et kosteskaft og truet med en kniv mod både hals og krop.
Herudover blev hun tvunget til oralsex, alt imens hun blev slået i baghovedet med en flaske, voldtaget og truet med afklippede fingre, mere voldtægt og levende begravelse.

Allerede senere samme dag, klokken 22.37, blev en 24-årig kvinde fra Allingåbro anholdt i sagen, og fredag 10. august blev hun fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet i fire uger ved retten i Randers.

Lørdag 11. august blev en på det tidspunkt 16-årig dreng og en 22-årig mand også fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet i fire uger.

Mandag 13. august blev den fjerde og sidste formodede gerningsmand - en 25-årig mand - fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet i fire uger.

De fire tiltalte har ad flere omgange fået forlænget deres varetægtsfængsling. De er derfor stadig i politiets varetægt på nuværende tidspunkt.

Tog del i voldtægten

Den 24-årige kvinde skal dog næppe gøre sig store forhåbninger om, at anklagemyndigheden vil se mildt på graden af hendes ugerninger i forbindelse med særligt tiltalen vedrørende voldtægt. Tværtimod, fristes man til at sige.

I anklageskriftet har anklager Birgitte Ernst nemlig ladet to af de tiltaltes navne fremgå specifikt i forbindelse med forholdet omkring voldtægten af den 18-årige kvinde. Heraf tilhører det ene navn den 25-årige mand, mens det andet tilhører den 24-årige kvinde.

- Alle er som udgangspunkt sigtet for det samme. Men jeg synes, at der blandt andet i dét forhold er foregået noget så groft, at det er værd at fremhæve, hvad to af de tiltalte har gjort, siger Birgitte Ernst.

Spurgte efter kondom

Påstanden om, at den 24-årige kvinde var absolut meddelagtig i voldtægten af den 18-årige kvinde, underbygges ifølge anklageren med kvindens handlinger på gerningstidspunktet.

Af anklageskriftet fremgår det, at den 18-årige kvinde på et tidspunkt i løbet af det fem timer lange mishandlingsforløb blev placeret på et poolbord, fastholdt, slået og truet med en kniv mod sin hals. Mens hun lå på poolbordet blev hendes tøj skåret af med en kniv, mens den 24-årige tiltalte kvinde angiveligt udtalte: "Skat, har du et kondom" og "jeg håber, du kan lide analsex", hvoraf sidstnævnte var rettet mod ofret.

Herefter blev sagens offer angiveligt voldtaget af den 25-årige mand, alt imens hun skreg og gjorde modstand.

Det fremgår desuden af anklageskriftet, at den 18-årige kvinde under voldtægten fik holdt en kniv mod sin hals og efterfølgende fik stukket en klud eller lignende i munden.

Retssagen mod alle de fire tiltalte kommer til at strække sig over seks dage i begyndelsen af april 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå- og cykelgader i midtbyen

Søren Kierkegaard har sagt: ”Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt.” Mit ærinde er at få person-mobilitet i midtbyen til at glide på en god måde. Og derfor foreslår jeg kombinerede gå- og cykelgader i store dele af det centrale Aarhus. Det skal omfatte midtbyens gamle og smalle gader, hvor der ikke er plads til at etablere cykelstier og reelt heller ikke til gennemgående biltrafik, hvis gående skal kunne færdes sikkert her. Det omfatter ikke de nuværende gågader, som fortsat skal være forbeholdt gående. Ej heller nuværende cykelstier. Men de erstatter de nuværende ’cykelgader’, som ikke rigtigt fungerer, fordi trafikken her fortsat foregår på bilernes præmisser og skaber farlige situationer. Se på Mejlgade. Kun de bløde trafikanter har adgang. Fodgængere, løbehjul, skateboard, cykler og måske andre små el-køretøjer blander sig mellem hinanden. Området og gaderne er markeret og utvetydigt skiltet, så selv de mest retningsforvirrede turister forstår det. Fodgængerne har som den ’svageste’ gruppe fortrinsret. Ellers er konceptet, at alle tager hensyn til hinanden – det er den eneste regel. Og det indbefatter naturligvis, at der kun må køres eller cykles i et beskedent tempo. Beboerne kan sive ind og ud med deres biler. Ligesom den nødvendige varetransport. Desuden kan der være adgang for små grønne el-taxaer med en særlig tilladelse, så alle har mulighed for adgang. Og naturligvis skal der være nogle få større trafikårer ind i centrum til den øvrige bil-, bus- og cykeltrafik. Som vi kender det i dag. Kan denne ’sammenblanding’ nu lade sig gøre? JA. Jeg har set det fungere i Bergen, som har en masse bycykler, som kører overalt uden problemer. Og jeg mener, at når vi blot ved, hvad betingelsen er, nemlig at der her skal være plads til alle, så får vi dét til at fungere. Det er vores ansvar, hver især. Det kræver, for det første, at vi tager ansvaret på os og viser hensyn, og for det andet, at vi giver os tid – og her kommer Søren Kierkegaard ind – da det ikke lader sig gøre, hvis vi er fortravlede og stressede. Vi kan godt tage 10 minutter tidligere afsted. Vi kan godt tage det roligt, når der opstår uforudsete ting og forhindringer - for det gør der altid, før eller siden - det er et vilkår i trafikken. Vi kan anerkende, at vi ikke hjælper nogen som helst – og da slet ikke os selv - ved at fare sted og konstant have travlt. Tværtimod. Det hindrer os i at være til stede og omgås andre på en god, rummelig og hensynsfuld måde. Udover hensynsfuldheden gælder trafikkens gyldne hovedregel selvfølgelig; nemlig at køre, gå eller bevæge sig efter forholdene. Og det gør vi altså bedst på den Kierkegaardske måde…

Annonce