Annonce
Aarhus

Politihunde skal på kursus: Skal lære at lede efter mennesker i vandet

Fire-seks politihunde skal på skolebænken igen. Foto: Kim Haugaard
Rigspolitiet vil til at træne politihunde, så de fremover kan søge i vandet. Hidtil har man lånt lignende hunde i Sverige.

AARHUS: Fire til seks politihunde skal indenfor den nærmeste fremtid trænes op til at søge efter genstande og personer i vandet.

De skal gøre søgningen efter eksempelvis folk, der er faldet i havnen, hurtigere og mere effektiv. Det fortæller Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

- Vi har kigget på, hvor mange sager, vi egentlig har på landsplan i løbet af et år, hvor det ville give mening at benytte vandsøgshunde, og vi kan se, at der i det forgange år har været mere end 60 sager. Derfor vurderede vi, at det var relevant at få trænet hunde til at kunne løse denne opgave, siger John Jensen, der er leder af politihundetjenesten i Danmark.

I dag bruger man også hunde som supplement til dykkere, helikoptere og både, men hundene står på bredden. Med de specialtrænede hunde, kan man afgrænse et område med vand og på den måde finde frem til den forsvundne hurtigere. Og selvom det ikke altid kan lykkes, mens vedkommende stadig er i live, så har det alligevel en effekt, siger John Jensen.

- Det vil jo først og fremmest øge chancerne for at finde dem, vi søger efter, og at vi kan finde dem hurtigere. Det vil så betyde, at de pårørende hurtigere kan få afklaring, og så vil det samtidig gøre kriminalteknikernes og retsmedicinernes arbejde lettere. Jo før et lig kommer ind, jo lettere er det nemlig at afgøre dødsårsagen og sikre spor, siger han.

Annonce

Stor forskel på land og vand

Det bliver hunde, der allerede har erfaring fra lignende opgaver, som skal på efteruddannelse i at lede i vandet, og man regner med, at træningen kommer til at tage fire til seks måneder. Indtil nu har man lånt hunde af svensk politi, men nu får man altså sine gen vandsøgshunde, som de officielt hedder. Og det er bestemt ikke det samme at søge til vands eller lands, siger John Jensen.

- Der er stor forskel på at søge til vands og til lands. Når vi har brugt de svenske vandsøgshunde, har vi været meget imponerede af, hvor gode de var til at søge på vand, men så snart de kom op på land og fx skulle søge efter nedgravede objekter, var vores specialtrænede hunde langt bedre. Så miljøet har stor betydning, siger han.

Det bliver i første omgang Rigspolitiet, der skal træne hundene. Hvor de bliver udstationeret er endnu ikke på plads, men tanken er at de skal fordeles ud på forskellige dele af landet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce