Annonce
Aarhus

Peter Kjeldsen har klæbehjerne og en fortid hos politiet: Nu genopfrisker han gamle kriminalsager

Peter Kjeldsen har skrevet "Lille Edith", som er hans ottende udgivelse. Foto: Axel Schütt
"Lille Edith" og 26 andre alvorlige krimisager fra hele landet rulles ud af forfatter, der tidligere har arbejdet i administrationen hos Aarhus Politi.

AARHUS: Peter Kjeldsen kan lide at skrive, og nu har han koblet det sammen med sin fortid hos politiet. Den 72-årige ærkeårhusianer har netop udgivet en bog med kriminalhistorier, og en mere er på vej.

- Det er ikke, fordi jeg beskæftigede mig med kriminalsager hos Aarhus Politi, hvor jeg arbejdede i 23 år. Jeg var i administrationen i juridisk afdeling, narko-, id- og pasafdelingen. Interessen begyndte i mit hjem. Min mor interesserede sig meget for sin tids kriminalsager, så det var noget, der blev talt om derhjemme, siger Peter Kjeldsen, hvis mor Karen Kjeldsen levede 1903-1997.

- Så hun fik næsten et helt århundredes sager med, siger Peter Kjeldsen, der voksede op i Sjællandsgade og gik på Nørrebrogades Skole. I dag bor han i Brabrand.

Dengang fyldte tidens alvorlige forbrydelser som mord også meget i folks bevidsthed, føjer forfatteren til.

Annonce

"Lille Edith" og forfatteren

"Lille Edith". 350 sider. 300 kroner. Forlaget Ådalen, Egå.

www.forlagetaadalen.dk

.

Peter Kjeldsen har tidligere udgivet disse bøger:

En slutter, Sorte Enker, Pigerne fra Sydney, Sidste omgang, Hvor sporet ender, Dengang det var sjovt og De skal bare se smukke ud.

27 sager

Selv har han klæbehjerne på den måde, at han husker sagerne, dog ikke detaljerne.

- Kendskabet til historierne gør det nemmere for mig at finde frem til dem, og nutidens it gør det nemt at finde detaljer, siger Peter Kjeldsen.

I bogen ruller han hele 27 sager op, og da han nu var i gang, hentede han oplysninger om så mange, at der er til en bog mere. Den bliver udgivet senere.

- Jeg kommer ikke med nye detaljer i sagerne, eller optrevler nogle af dem, men jeg giver personlige belysninger uden at hænge nogen ud. Jeg er ikke ukritisk over for politiets arbejde. Mange af sagerne ville være blevet opklaret, hvis de var foregået i dag, fordi politifolkene har meget bedre udstyr og er meget bedre uddannet end dengang, hvor en politimand skulle kunne alt fra cykeltyverier til mordsager, siger Peter Kjeldsen, der har trukket lidt på tidligere kolleger.

Udgiver selv

"Lille Edith" er titlen på den nye bog, og den er Peter Kjeldsens ottende. Den første fra 2012 hed "En slutter" og handlede om Bryggeriet Ceres.

"Lille Edith" handler om en meget omtalt mordsag, mordet på Edith Thorsen i Randers i 1929. Den var omgivet af megen mystik.

Han udgiver bøgerne selv på det århusianske Forlaget Ådalen. Hidtil har Velux-fonden støttet.

Peter Kjeldsen med bogen "Lille Edith". Foto: Axel Schütt
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Selvfølgelig skal de møde til tiden, men...

En del af børn og unges opdragelse er at lære at møde til aftalt tid. Det handler ikke kun om skolen, men også når man laver aftaler med andre. Vi skal kunne stole på hinanden. Derfor skal unge lære at møde til tiden. Også når de er nået i gymnasiet. At de ikke altid gør det, er en kendt sag. Men der kan være gode forklaringer på, at en elev ikke er til stede, når klokken ringer ind til en times undervisning. Ved dagens begyndelse kan bus eller tog være forsinket, og hvis eleven er taget hjemmefra i passende tid til at nå frem til første time, har det ingen mening, at han eller hun skal have fravær for for sent fremmøde, hvis forklaringen ligger i, at den offentlige transport ikke fungerer som lovet. Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kommer eleverne i møde, når hun har besluttet at afskaffe den bekendtgørelse om fravær, som den tidligere regering indførte i oktober sidste år. Hun vil lade landets gymnasier og deres lærere vurdere, hvornår en elev skal noteres for fravær. Hun mener, at lærerne fuldt ud er i stand til at vurdere, hvornår der er tale om en elev, som kommer for sent sammen med 300 andre, fordi busserne er forsinkede, og hvornår det handler om elev, der er sløv i optrækket. For de findes også. Der er sikkert også dem, der regner på, om de kan holde sig inden for grænsen for advarsler og lignende og tager sig en ekstra fridag på den konto. For slet ikke at tale om dem, der kan finde på at gå hjem før skoledagen slutter eller dem, der ikke sørger for at være i klassen, når frikvarteret slutter. Her skal gymnasiet og lærerne selvfølgelig gribe ind. Sløvhed, slendrian og ligegyldighed skal ikke tolereres. Men den sunde fornuft skal råde, når en elev, der kommer for sent, har en forklaring, som lyder plausibel. Systemet med at notere fravær bør heller ikke afskaffes, for det giver skolen en mulighed for at gribe ind, hvis en elev har brug for støtte i det faglige eller på trivsel i skolen. Så skal der sættes ind på andre måder, og ikke alle elever er lige åbenmundede om deres eventuelle problemer.

Annonce