Annonce
Debat

Politiker siger nej til navneskifte: Kvindekampen fortjener sit eget museum

"En væsentlig grund til dette er, at vi i Enhedslisten mener, at kvindernes historie og kampen for at opnå mere ligeberettigelse og reel ligebehandling stadigvæk pågår. Kampen er ikke slut endnu.Hvis vi kigger historisk tilbage, er det utroligt kort tid siden, der for alvor skete afgørende ændringer for os kvinder, og vi er stadigvæk ikke i mål. Der er stadigvæk afgørende forskelle på kvinders og mænds vilkår", skriver Lone Norlander Smith. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: Tiderne skifter, og Kvindemuseet står foran et navneskift til Køn, hvilket vi i Enhedslisten er modstandere af.

I 2016 blev museets vedtægter ændret, så dets arbejde også omfatter kønnenes historie. Ændringen blev godkendt af Aarhus Byråd og af Slots- og Kulturstyrelsen. Den nuværende bestyrelse har ud fra dette ved en flertalsafgørelse besluttet at ændre navnet på Kvindemuseet for at leve op vedtægtsændringen, som de siger. Denne beslutning har naturligt nok fremkaldt mange stærke følelser og holdninger.

Enhedslistens udpegede repræsentant i Kvindemuseets bestyrelse stemte imod beslutningen. En væsentlig grund til dette er, at vi i Enhedslisten mener, at kvindernes historie og kampen for at opnå mere ligeberettigelse og reel ligebehandling stadigvæk pågår. Kampen er ikke slut endnu.

Annonce

Hvis vi kigger historisk tilbage, er det utroligt kort tid siden, der for alvor skete afgørende ændringer for os kvinder, og vi er stadigvæk ikke i mål. Der er stadigvæk afgørende forskelle på kvinders og mænds vilkår.


Vi skal respektere en selvejende institutions bestyrelses beslutning, uanset at det er sket med en ikke så KØN proces, der fører til et navn, som ikke favner den oprindelige tanke med dette museum, nemlig et KVINDEmuseum.


Kvinder har gennem tiderne kæmpet for at opnå de rettigheder, vi har i dag. Denne kamp er ikke kønnenes kamp, men en kvindekamp, der fuldt ud berettiger til et museum, hvor dette har fuldt fokus.

Så kan man sige: Jamen er det ikke bare et nyt navn? Nej, det mener vi ikke i Enhedslisten. Vi har ønsket, at bestyrelsen beholdt navnet Kvindemuseet. Det ville også være med respekt for, at museet blev skabt af en gruppe aktive kvinder.

Jeg har i Magistraten taget forbehold for indstillingen om Kvindemuseets nye navn, og nu kommer sagen i byrådet. Det er, fordi vi er tilsynsførende myndighed for den selvejende institution, som museet er. Det betyder i praksis, at sagen blot er til efterretning for byrådet, og det er den ud fra armslængde-princippet. Det betyder, at når en bestyrelse, vi har tilsyn med, har besluttet noget, så skal afgørelsen respekteres og tages til efterretning, med mindre der er tale om noget ulovligt.

Jeg ønsker inderligt, at Kvindemuseet kunne beholde sit rigtige navn. Det har rigtigt mange andre også ønsket, hvilket bl.a. 2400 indsamlede underskrifter viser. Det havde været klogt at lytte til disse protester mod navneændringen. Det har et flertal i museets bestyrelse ikke gjort, hvilket vi i Enhedslisten beklager, men desværre kan det ikke ændres fra byrådets side.

Vi skal respektere en selvejende institutions bestyrelses beslutning, uanset at det er sket med en ikke så KØN proces, der fører til et navn, som ikke favner den oprindelige tanke med dette museum, nemlig et KVINDEmuseum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce