Annonce
Kultur

Politikere bliver i festugens bestyrelse

De ikke-politiske medlemmer advarer mod at gøre bestyrelsen til politikerfri zone.

Det lykkedes ikke sidste år, og når byrådet onsdag aften igen skal tage stilling til et forslag fra Venstre om, at politikerne skal ud af festugens bestyrelse, vil det heller ikke denne gang være muligt for partiet at mønstre et flertal bag sit forslag.

Det erkender Hans Skou (V), medlem af kulturudvalget.

Hos Venstre undrer man sig over, at de politikere, der i byrådssalen hvert år bevilger millioner af kroner til Aarhus Festuge også som medlemmer af festugens bestyrelse er med til at tage stilling til, hvordan pengene skal bruges. Og at de tilmed, når festen er forbi, kan være med til at blåstemple den som en succes?

»Vi bryster os i Aarhus af at have et armslængedeprincip, der betyder, at byrådet udpeger medlemmer til foreksempel bestyrelserne hos kunstmuseet Aros, Den Gamle By og Musikhuset, som netop ikke sidder i byrådet. Vi mener, det samme burde gælde festugen,« siger Hans Skou.

Diskussionen opstod sidste år i kølvandet på et efter Venstres og de konservatives mening svigtende billetsalg, som ifølge Gert Bjerregaard (V) viste, »at festugen ikke er i sync med århusianerne,« som han dengang formulerede det.

I den nuværende bestyrelse med borgmester Jacob Bundsgaard (S) som formand sidder fire politikere og fem repræsentanter fra byens uddannelsesmiljøer, erhvervs- og kulturliv.

Og det skulle ifølge den udtalelse, som borgmesteren via Magistraten har sendt til byrådet, være de eksterne medlemmer, der advarer mod at gøre festugebestyrelsen til politikerfri zone. Argumentet lyder blandt andet, at festugen er »Byens Fest«.

»Der er forskel på, om der er tale om en kulturinstitution, som arbejder inden for institutionens rammer, eller om der er tale om en Festuge, som hvert år benytter, eksperimenterer med og udfordrer brugen af byens rum, som det foreksempel har været tilfældet med med byparken med lukning af Frederiks Allé, skoven på Store Torv, omdannelse af Banegårdspladsen og brugen af Mindeparken til en stor folkelig åbning,« hedder det i borgmesterens svar.

»Vi tager borgmesterens og de eksterne medlemmers melding til efterretning. Vi synes blot det er vigtigt, at vi engang imellem tester, om vi nu også lever op til vores hensigtserklæringer. Vi kan fint leve med det her og er tilfredse med, at der trods alt i bestyrelsen er et flertal af ikke-politikere,« siger Hans Skou.

Det har ikke været muligt, at få en kommentar fra Jacob Bundsgaard til Venstres forslag. Sidste år forsvarede han konstruktionen således:

»Gennemslagskraften i forhold til fonde, sponsorer og erhvervsliv er nu engang størst, når der i bestyrelsen er repræsentation på højeste politiske niveau.«

Han afviste også, at politikerne selv kan blåstemple festugen.

»Der bliver lavet en både ekstern og intern evaluering hvert år, og desuden får vi i bestyrelsen løbende masser af input udefra. Jeg er bange for, at vi spiller os gode kort af hånden, hvis Venstres forslag blev til virkelighed.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Årets pokalfinale skal spilles i Aarhus

Annonce