Annonce
Aarhus

Politikere bryder regler om valgplakater

Forbudt: V.U.?ere hænger valgplakater op på Strøget otte en halv time, inden det er tilladt. Foto: Axel Schütt.

Valgplakater hænger, hvor de slet ikke må hænge. Desuden tyvstartede partierne ophængningen.

Intet sted i byen bliver en valgplakat set af så mange øjne som på Strøget.

Annonce
Forbudt: Socialdemokratisk ungdom er ikke spor bedre. Borgmester Jacob Bundsgaard, hvis ansigt her er på vej op i en lygtepæl, tager ansvaret på sig. Foto: Axel Schütt.

Måske var det derfor, at partier som Socialdemokraterne, Venstre og SF ikke kunne nære sig og så stort på alle bestemmelser om, at valgplakater først måtte hænges op i midnatstimen natten mellem fredag og lørdag.

Vejlovens regler om valgplakater

Af hensyn til trafiksikkerheden må der ikke ophænges valgplakater i midterrabatten på veje, hvor den tilladte hastighed er over 60 km i timen. Det gælder for eksempel Ringvej Syd og Ringvejen.

Valgplakater må heller ikke opsættes på færdselstavler, vejvisningstavler eller andre færdselstavler.

Desuden må valgplakater ikke hænge lavere end 2,3 meter over fortov eller cykelsti, så cyklister ikke risikerer at køre ind i dem.

Valgplakater må desuden ikke hænge højere end 1,5 meter under strømførende ledninger, så plakatophængerne ikke risikerer elektriske stød.

For at sikre bilisters mulighed for at overskue vejkryds må der heller ikke ophænges plakater direkte i signalregulerede kryds.

Valgplakater må tidligst ophænges på den fjerde lørdag før valgdagen. Plakaterne skal være nede senest otte dage efter afstemningsdagen.

Forbudt: Valgplakater skal opsættes mindst 2,3 meter over fortovet. Den regel overtræder ikke så få valgplakater på Ringgaden. Foto: Axel Schütt.

Allerede kl. 15.30 spurtede partisoldaterne rundt på Strøget for at hænge deres kandidaters kontrafej op i de mest attraktive lygtepæle. Og så gik det løs i resten af byen. Malling havde allerede ved 17-tiden plakater oppe af flere socialdemokrater.

Venstres borgmesterkandidat, Bünyamin Simsek, var selv til stede, da Venstres Ungdom gik løs på byens lygtepæle. Han erkender blankt, at reglerne blev brudt.

»Men hør nu her. Det er mennesker, der arbejder frivilligt for sagen. Det er svært at forlange, at de skal kravle rundt i lygtepæle midt om natten,« siger Bünyamin Simsek.

Lav reglerne om

Men regler er vel regler og til for at blive overholdt. Også under en valgkamp?

»Naturligvis. Men vi bør arbejde for at få reglerne lavet om. Det her er jo ikke noget nyt fænomen. Derfor må vi erkende, at klokken 24 ikke er noget hensigtsmæssigt tidspunkt at hænge valgplakater op,« siger Bünyamin Simsek.

Tyvstarten fredag eftermiddag får umiddelbart ingen konsekvenser for partierne. Men det er ikke det eneste regelbrud, de har gjort sig skyld i.

Der hænger også masser af valgplakater i midterrabatter på for eksempel Ringvejen, selv om det er forbudt af hensyn til trafiksikkerheden.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) medgiver, at reglerne er overtrådt:

»Hvis plakaterne hænger i midterrabatten på en vej, hvor fartbegrænsningen er 70 kilometer i timen, er der ingen tvivl om, at reglerne er overtrådt. Og hvis der hænger plakater med mit navn på, så er det mit ansvar. Det tager jeg på mig,« siger Jacob Bundsgaard.

Han vil efter valget tage initiativ til at samle partierne og stramme op, så reglerne efterleves.

»Vi er nødt til at stramme op i en fælles forståelse for, at reglerne er der, fordi de tjener et formål. Dels skaber de ens forhold for alle, og dels er der et sikkerhedsmæssigt aspekt i det,« siger Jacob Bundsgaard.

Han finder det også fair, at kommunens vejafdeling sender en regning til partierne for arbejdet med at pille ulovligt opsatte plakater ned.

Den konservative leder, Marc Perera Christensen, kalder det »lidt pinligt«, at hans plakater er sat op i midterrabatten, hvor de ikke må hænge.

»Derfor sender vi en kontrolvogn rundt og retter det, så snart stormen har lagt sig,« siger Marc Perera Christensen.

Han tilskriver fejlen, at partiets havde 60 frivillige på gaden natten til lørdag, og at man ikke havde fået indskærpet reglen om midterrabatter.

»Det duer heller ikke, at der tyvstartes med ophængningen. Det er noget rod, som vi skal have drøftet mellem partierne.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt miljøvenligt våben mod glatte fortove: Vulkansk aske erstatter salt og sand

Annonce