Annonce
Danmark

Politikere efterlyser kontrol af aflyttende techgiganter

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Det er problematisk, at techgiganterne kan aflytte danske brugere, mener flere folketingsmedlemmer.

Det har i lang tid været kendt, at techvirksomhedernes digitale assistenter, som man kan tale til og bede om hjælp, i flere tilfælde har optaget samtaler, uden at brugerne har bedt om det.

Tirsdag kan Politiken berette, at Google og Apple også har haft samarbejdspartnere til at aflytte og transskribere indhold fra danske telefoner og højttalere.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) kalder sagen "dybt krænkende".

- Det går simpelthen ikke. Borgerne skal selvfølgelig kunne regne med, at det, der bliver sagt inden for hjemmets fire vægge, ikke havner et helt andet sted, skriver han i en kommentar og siger, at han håber, at det fælleseuropæiske datatilsyn tager sagen op.

Ida Auken (R) kalder det "totalt uacceptabelt" og maner til politisk indgriben.

- Man skal selvfølgelig kunne have sin telefon liggende derhjemme, uden at man bliver aflyttet. Det skal der ryddes op i, for det kan slet ikke fortsætte på den her måde.

Ifølge Politiken griber det danske datatilsyn dog ikke ind, da sagerne hører under datatilsynene i de lande, hvor techvirksomhederne har hovedsæde.

Selv om Google og Apple har hovedsæde i Irland, mener Ida Auken, at indgriben fra det danske datatilsyn må være muligt.

- Vi vil sikre, at datatilsynet ser på, om det her er lovligt, for jeg kan ikke se, at det skulle være lovligt.

- Og jeg mener, at regeringen må tage en samtale på højeste niveau med de her firmaer og fortælle dem, at det skal stoppes i Danmark.

- De store techvirksomheder virker i alle lande, og de skal selvfølgelig overholde loven i det land, hvor de opererer. Jeg mener, at det danske datatilsyn skal passe på de danske borgere, siger hun.

Transskriberingerne fra de danske telefoner og højttalere blev lavet ud fra optagelser fra Apples Siri og Googles Assistant.

Medarbejderne aflyttede alt fra et samleje til skænderier, som ifølge dem ikke var henvendt til stemmestyringen.

Dansk Folkepartis it-ordfører, Dennis Flydtkjær, vil have mere regulering og det ærgrer ham, at de enkelte lande ikke har større kontrol over virksomhederne.

- Det er hele verden, der er ramt af det her. Er det så kun det ene land, hvor Google har deres hovedkvarter, der er ansvarlig for det? Det føler jeg mig ikke tryg ved, siger Dennis Flydtkjær, der selv netop har slået Siri fra på sin iPhone.

Hos Venstre understreger it-ordfører Christoffer Aagaard Melson, at der skal kigges nærmere på sagen.

- Hvis de her beskyldninger er rigtige, så er der helt tydeligt noget, man ikke har haft styr på og nogle regler, der ikke er overholdt.

- Så jeg synes egentlig, der er brug for, at vi får en redegørelse fra ministeren, så vi kan finde ud af, hvad der er op og ned i den her sag, siger han.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce