Annonce
Østjylland

Politikere klar til at give grønt lys: Højere fart på vej på Djurslandsmotorvejen

Politikerne er klar til at tillade højere fart på Djurslandsmotorvejen. Arkivfoto

Folketingsflertal vil gøre det tilladt at køre 130 kilometer i timen på Djurslandsmotorvejen mod de nuværende 110. Eksperter advarer mod højere fart.

Annonce

DJURSLAND: Der er udsigt til, at bilisterne kan træde lidt hårdere på speederen på Djurslandsmotorvejen. Konkret betyder det, at hastighedsgrænsen hæves fra de nuværende 110 kilometer i timen til 130 på strækningen mellem Lisbjerg og Løgten.

Ændringen er en del af finanslovaftalen, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik forleden. Det er for tidligt at sige, hvornår den nye hastighedsgrænse træder i kraft. For det første skal finansloven overleve mødet med Liberal Alliance og resten af Folketinget. Den side af sagen afgøres formentlig i næste uge.

Derefter skal Vejdirektoratet vurdere, hvad der er behov for på Djurslandsmotorvejen, inden der gives grønt lys til 130 kilometer i timen. Vejdirektoratet oplyser, at det - før den vurdering er foretaget - er for tidligt at sige, hvornår den nye hastighedsgrænse træder i kraft.

Partierne bag finansloven begrunder de nye hastighedsgrænser på Djurslandsmotorvejen og de øvrige udvalgte strækninger med, at det skal give mening for den enkelte bilist.

- For hastighedsgrænser, der virker logiske, og som er forsvarlige for trafiksikkerheden, er nemmere for bilisterne at overholde end hastighedsgrænser, der virker ulogiske, skriver transportminister Ole Birk Olesen (LA) og transportordførerne Kristian Pihl Lorentzen (V), Rasmus Jarlov (K), Villum Christensen (LA) og Kim Christiansen (DF) i en fælles udtalelse.

For hastighedsgrænser, der virker logiske, og som er forsvarlige for trafiksikkerheden, er nemmere for bilisterne at overholde end hastighedsgrænser, der virker ulogiske.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) og transportordførerne Kristian Pihl Lorentzen (V), Rasmus Jarlov (K), Villum Christensen (LA) og Kim Christiansen (DF)
Annonce

Eksperter advarer mod højere fart

Regeringen og Dansk Folkeparti har sat 41,6 millioner kroner af på næste års finanslov til at gøre i alt 70 kilometer motorvej på forskellige strækninger klar til højere hastighedsgrænser.

- Det betyder, at folk kan komme hurtigere til og fra arbejde, og dermed får mere tid til familien og fritidsliv, og sikrer samtidig bedre vilkår for erhvervslivet, som nu kan komme hurtigere frem med sine varer, skriver politikerne og fortsætter:

- Vi forbedrer vejene, så de er indrettet trafiksikkerhedsmæssigt forsvarligt til de højere hastigheder. For det skal være sikkert at færdes på de danske lande- og motorveje - også når det nu bliver muligt at komme lidt hurtigere frem.

Flere trafikforskere advarer mod højere fart. Da forslaget blev præsenteret tidligere i år, gav Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet over for netmediet Altinget udtryk for, at det trafiksikkerhedsmæssigt peger den forkerte vej. Han blev bakket op af professor Mogens Fosgerau fra Danmarks Tekniske Universitet:

- I 2004 satte man farten op til 130 km/t på en række motorvejsstrækninger. Evalueringen viste en klar sammenhæng med, at der skete flere ulykker og at flere døde, sagde han til Altinget i september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

René blev tilbageholdt for ikke at gå med mundbind: Hvor går grænsen for vagternes beføjelser?

Aarhus For abonnenter

Søns misbrug har kostet Bente og Søren penge, søvn og tårer: - Man føler sig magtesløs og mistænkt for at være dårlige forældre

Annonce