Annonce
Østjylland

Politikere klar til at give grønt lys: Højere fart på vej på Djurslandsmotorvejen

Politikerne er klar til at tillade højere fart på Djurslandsmotorvejen. Arkivfoto

Folketingsflertal vil gøre det tilladt at køre 130 kilometer i timen på Djurslandsmotorvejen mod de nuværende 110. Eksperter advarer mod højere fart.

DJURSLAND: Der er udsigt til, at bilisterne kan træde lidt hårdere på speederen på Djurslandsmotorvejen. Konkret betyder det, at hastighedsgrænsen hæves fra de nuværende 110 kilometer i timen til 130 på strækningen mellem Lisbjerg og Løgten.

Ændringen er en del af finanslovaftalen, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik forleden. Det er for tidligt at sige, hvornår den nye hastighedsgrænse træder i kraft. For det første skal finansloven overleve mødet med Liberal Alliance og resten af Folketinget. Den side af sagen afgøres formentlig i næste uge.

Derefter skal Vejdirektoratet vurdere, hvad der er behov for på Djurslandsmotorvejen, inden der gives grønt lys til 130 kilometer i timen. Vejdirektoratet oplyser, at det - før den vurdering er foretaget - er for tidligt at sige, hvornår den nye hastighedsgrænse træder i kraft.

Partierne bag finansloven begrunder de nye hastighedsgrænser på Djurslandsmotorvejen og de øvrige udvalgte strækninger med, at det skal give mening for den enkelte bilist.

- For hastighedsgrænser, der virker logiske, og som er forsvarlige for trafiksikkerheden, er nemmere for bilisterne at overholde end hastighedsgrænser, der virker ulogiske, skriver transportminister Ole Birk Olesen (LA) og transportordførerne Kristian Pihl Lorentzen (V), Rasmus Jarlov (K), Villum Christensen (LA) og Kim Christiansen (DF) i en fælles udtalelse.

Annonce

For hastighedsgrænser, der virker logiske, og som er forsvarlige for trafiksikkerheden, er nemmere for bilisterne at overholde end hastighedsgrænser, der virker ulogiske.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) og transportordførerne Kristian Pihl Lorentzen (V), Rasmus Jarlov (K), Villum Christensen (LA) og Kim Christiansen (DF)

Eksperter advarer mod højere fart

Regeringen og Dansk Folkeparti har sat 41,6 millioner kroner af på næste års finanslov til at gøre i alt 70 kilometer motorvej på forskellige strækninger klar til højere hastighedsgrænser.

- Det betyder, at folk kan komme hurtigere til og fra arbejde, og dermed får mere tid til familien og fritidsliv, og sikrer samtidig bedre vilkår for erhvervslivet, som nu kan komme hurtigere frem med sine varer, skriver politikerne og fortsætter:

- Vi forbedrer vejene, så de er indrettet trafiksikkerhedsmæssigt forsvarligt til de højere hastigheder. For det skal være sikkert at færdes på de danske lande- og motorveje - også når det nu bliver muligt at komme lidt hurtigere frem.

Flere trafikforskere advarer mod højere fart. Da forslaget blev præsenteret tidligere i år, gav Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet over for netmediet Altinget udtryk for, at det trafiksikkerhedsmæssigt peger den forkerte vej. Han blev bakket op af professor Mogens Fosgerau fra Danmarks Tekniske Universitet:

- I 2004 satte man farten op til 130 km/t på en række motorvejsstrækninger. Evalueringen viste en klar sammenhæng med, at der skete flere ulykker og at flere døde, sagde han til Altinget i september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bundsgaard: Jeg ser flere fordele ved at afskaffe rådmandsstyret

Læserbrev

Læserbrev: Østjyderne taber på regeringens manglende ambitioner for infrastrukturen

Trængselsproblemerne på det østjyske vejnet er til at tage og føle på. For østjyderne betyder det, at køkørsel dagligt frarøver dem tid, som kunne have brugt meget bedre med familien eller på arbejdet. For de østjyske virksomheder skader trængselsproblemerne mulighederne for at skabe vækst – tid er, som bekendt, penge. Det er med andre ord en fuldstændig uholdbar situation. Både for østjyderne og de østjyske virksomheder, men også for samfundet i sin helhed, fordi vi går glip af vækst og arbejdspladser. Køkørslen koster nemlig et samfundsøkonomisk tab på over 20 milliarder kroner om året. Penge, der kunne have været brugt til vores fælles velfærd og på en fortsat ambitiøs grøn omstilling. Der er behov for en ambitiøs infrastrukturplan, som kan sætte ind, der hvor trængselsproblemerne er størst. Et behov, som altid har haft høj prioritet i Venstre. Sidste år var vi med til at lande en ambitiøs infrastrukturaftale, og i Østjylland bragte aftalen gode nyheder. For med planen skulle E45 udvides både på strækningen mellem Aarhus S og Aarhus N med anlægsstart allerede i 2021 og på strækningen mellem Vejle og Skanderborg S med anlægsstart i 2023. Dertil kom kapacitetsforbedringer på rute 26 og udbygning af rute 15 og en enighed blandt aftaleparterne om at prioritere en fortsat udbygning af E45 fra Aarhus og op mod Randers i en kommende flerårig plan. Samlet set et løft af infrastrukturen i Østjylland på 6,3 milliarder kroner. Ja, faktisk kunne vi næsten ikke få armene ned. Men lykken var kortvarig. Under valgkampen måtte man forstå på Socialdemokratiet, at også de havde store ambitioner om at investere i infrastrukturen. Der var nærmest ingen grænser for, hvor mange vejprojekter, som skulle igangsættes, og det kunne kun gå for langsomt. Derfor må det også undre de østjyske vælgere, at regeringen - med transportminister Benny Engelbrecht i spidsen - i sommer besluttede at skrotte den infrastrukturaftale, som den tidligere regering forhandlede på plads. Man fandt fra regeringens side, at der var behov for at starte helt forfra med et såkaldt blankt kanvas. Og blankt er det til stadighed. Nu er der gået et halvt år, og der er endnu ikke indkaldt til forhandlinger. Transportministeren vil end ikke sætte noget konkret tidsperspektiv for, hvornår forhandlinger skal gå i gang. I værste fald skal vi helt frem i 2022. Det er dybt problematisk, at regeringen hænger i bremsen. Der er store infrastrukturelle udfordringer nu og her, og der er behov for investeringer nu. Vi kan ikke vente til 2021, 2022 eller senere. Så kære regering, lad os nu komme i gang med forhandlingerne, så vi kan få de nødvendige investeringer på plads.

Aarhus

Ransagning af bil førte politiet til skunklaboratorium: 100 ulovlige planter beslaglagt

Aarhus

Elever på nedskæringstruet gymnasium strejker: Vi håber, at de kan se, at det er forkert

Annonce