Annonce
Aarhus

Politikere: Kollektiv trafik skal have et løft

Bilkøer - en Gallup analyse viser at århusianerne er villige til at betale bompenge

Flertal vil investere mere i god kollektiv transport, men vil heller ikke glemme bilisterne.

Flere bilister skal ud af bilerne og ind i tog, letbane og busser ved at gøre den kollektive trafik endnu mere attraktiv.

Sådan skal byen løse udfordringen med en stigning i biltrafikken i Aarhus på 60 procent frem til 2030. Det mener Socialdemokraterne, SF og til dels Venstre, mens Enhedslisten gerne vil gå endnu videre og supplere guleroden med pisk til bilisterne.

Byrådet diskuterede onsdag aften planen »Trafik i Aarhus 2030« fra Teknik og Miljø. Planen blev udførligt beskrevet i avisen onsdag og anviser tre løsningsmodeller, dels en grundløsning og dels en billøsning med flere og bredere veje samt en kollektiv løsning med flere busbaner og flere letbanestrækninger.

Annonce

»Jeg håber, vi kan være med til at sætte en dagsorden om, at vi vil den kollektive trafik. Men der er også steder med problemer for bilisterne, der bør forbedres, f.eks. Sletvej, Oddervej og Viborgvej,« sagde Ango Winther (S).

»SF er ikke i tvivl om, at Aarhus skal gå, cykle og køre mere med kollektiv trafik. Med så stor stigning i biltrafikken øges også CO2-udledningen, og selv om bilerne bliver forureningsfri om ti år, vil de stadig være så mange, at de udgør en sikkerhedsrisiko,« sagde Jan Ravn Christensen (SF).

Han pegede samtidig på den oplysning i materialet, at hver bil fragter 1,4 person i gennemsnit. Men hvis man i stedet kørte 2,2 personer i hver bil, kunne hele væksten i biltrafikken frem til 2030 afvikles med samme antal bil­ture som i dag.

»Der er et stort potentiale i mere samkørsel eller i at tage bussen. Og SF vil arbejde for flere busbaner og hyppigere busafgange,« sagde han.

Rådmand for Teknik og Miljø, Laura Hay (V), svarede, at der, uanset om man vælger at satse på bilismen eller den kollektive transport, er brug for vejudvidelser. Desuden kan man ikke indføre vej­afgifter i Aarhus, så længe der ikke er lovgrundlag for det. Laura Hay gav udtryk for, at man i Venstre både ville styrke den kollektive trafik og forbedre vejene.

»Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtig infrastrukturen er for væksten«.

Både hun og SF pegede også på, at 2+1 veje kunne være et billigere alternativ til fire spors veje. Flere politikere efterlyste økonomi i de mange forslag, men det kommer først ved byrådets anlægskonference 7. februar.

Læs mere nyt fra Byrådet i dagens avis.
Trafik

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Debat

Vores by bliver fattig uden almene boliger: Der er plads til flere

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Annonce