Annonce
Aarhus

Politikere kræver forklaring: Hvorfor diskriminerer Region Midtjylland mænd over 65 i udredningen af kræft?

Ikke alle mænd hos hvem, lægerne har mistanke om prostatakræft, får lov at komme i en MR-skanner som led i diagnosticeringen. I Region Midtjylland har man valgt at sætte en foreløbig aldersgrænse på 65 år. Foto: Liselotte Sabroe
Politikerne i Region Midtjyllands hospitalsudvalg har bedt om en redegørelse om baggrunden for, at man i regionen har valgt midlertidigt at favorisere yngre mænd, når det gælder anvendelse af den bedste og mest skånsomme diagnostik ved mistanke om prostatakræft.

Regionen: Kan det virkelig være rigtigt, at man i det midtjyske sundhedsvæsen diskriminerer på alder? Og hvorfor har vi politikere ikke fået noget at vide om den beslutning?

Sådan lyder et par af de spørgsmål, som Jørgen Winther (V) rejste på regionsrådets hospitalsudvalgs seneste møde.

Winther henviste til en artikel i netmediet Dagens Medicin, der kunne berette, at man i blandt andet Region Midtjylland endnu ikke fuldt ud har indarbejdet nye guidelines for diagnosticering af prostata-kræft med den begrundelse, at det kræver efteruddannelse af personale, hvilket man endnu ikke er i mål med.

Annonce

Hidtil har man ved mistanke om prostatakræft undersøgt prostata med ultralydskanning med henblik på at finde ud af, hvor i organet man skulle udtage biopsier (vævsprøver). Ifølge nye guidelines, som sundhedsmyndighederne udsendte i 2019, skal man fremover i stedet for ultralyd benytte MR-skanning, som mere præcist kan vise, hvor det vil være hensigtsmæssigt at stikke for at tage en biopsi.

Skriftlig redegørelse tak

Jørgen Winther fik hele hospitalsudvalgets opbakning til at bede om en skriftlig redegørelse om baggrunden for, at man har prioriteret, som man har. En anmodning, som koncerndirektør Ole Thomsen, der deltog i mødet, lovede at levere hurtigst muligt.

- Jeg ville aldrig være gået med til, at man diskriminerer på alder på denne måde, hvis jeg var blevet spurgt, siger Jørgen Winther, som kalder sagen en skandale.

Allerede nu er vi så godt med, at vi har hævet aldersgrænsen til 68 år, og den vil blive hævet yderligere, efterhånden som flere bliver efteruddannet til at lave de pågældende undersøgelser.

Jens Friis Bak, lægefaglig direktør, Hospitalsenheden Vest


Han mener, at hvis ikke man har kapacitet til selv at foretage MR-skanningerne, må man sende patienterne videre til privatklinikker. Og den holdning deler han med hospitalsudvalgets formand Henrik Gottlieb Hansen (S).

- Det må være udgangspunktet. Men jeg vil vente med at udtale mig skråsikkert, indtil vi er blevet forelagt redegørelsen, siger Henrik Gottlieb Hansen.

Vi har bedt Ole Thomsen om en kommentar, men han ønsker ikke at udtale sig, før redegørelsen er afleveret til politikerne, hvilket han forventer vil ske i den kommende uge.

Annonce

Alternativet er ingen

Lægefaglig direktør Jens Friis Bak fra Hospitalsenheden Vest bekræfter, at man har valgt at sætte en midlertidig aldersgrænse på 65 år for, hvilke patienter der ved mistanke om prostata-kræft blive MR-skannet som led i udredningen.

- Man kan altid diskutere, hvad der er mest retfærdigt, men skulle vi behandle alle ens, ville vi være nødt til slet ikke at benytte MR-skanneren før, at vores kapacitet var tilstrækkelig stor til, at alle kan tilbyde MR-skanning, siger Jens Friis Bak og fortsætter:

- Vores maskinpark er sådan set stor nok, men vi har været nødt til at lære folk op til at foretage de nævnte undersøgelser, og det er vi ikke helt i mål med.

Jens Friis Bak understreger dog samtidig, at der er tale om en kort periode, og at man formentlig vil være klar til at "give den fuld skrue" først i det nye år.

- Allerede nu er vi så godt med, at vi har hævet aldersgrænsen til 68 år, og den vil blive hævet yderligere, efterhånden som flere bliver efteruddannet til at lave de pågældende undersøgelser, siger han.

Annonce

Mere skånsom

Den afgørende forskel på de to typer diagnostik er ifølge Jens Friis Bak først og fremmest, at metoden med MR-skanning er mere skånsom og med færre komplikationer, hvorimod sikkerheden for en korrekt diagnose er nogenlunde ens.

Om muligheden for at sende patienter videre til private klinikker siger Jens Friis Bak:

- Ofte vil billederne fra skanningen skulle vurderes af flere personer i systemet, hvorfor man i mange tilfælde vil skulle trække på folk fra Aarhus Universitetshospital efter en undersøgelse på en privatklinik. Og det vil alt andet lige betyde, at man trækker ressourcer fra andre.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Debat

Stødt på manchetterne foran tv-skærmen: Hvorfor gør man grin med alvorlige sygdomme?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Erhverv

Ny portal skal gøre det nemmere at finde job som ufaglært: - Alle har ret til et godt arbejdsliv

Annonce