Annonce
Debat

Politikere med cement i skoene: De grønne partier vandt i EU, men klimaet tabte igen

"Lever politikerne ikke op til alle disse reduktionsløfter, der for tiden bliver kastet rundt i luften, vil det få fatale konsekvenser for menneskeheden såvel som for biodiversiteten og for planeten selv. Det kan ikke betale sig at lade være - heller ikke økonomisk. På lang sigt er det langt billigere at starte en jobskabende og ulighedsmindskende grøn omstilling", skriver Rasmuz Juhl Nielsen og Mikkel Arp. Arkivfoto: Helle Køhler Holm

DEBAT: Ikke alle danske partier hjælper til at løse klimakrisen internationalt. Gennem EU har Danmark en ekstraordinær mulighed for at afværge krisen. Det er derfor rigtig ærgerligt, når selverklæret "grønne" partier, som Venstre, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti ikke benytter sig af denne mulighed. Man kunne især have forventet mere af Radikale Venstre, der ofte bryster sig med at være progressiv på den grønne dagsorden.

Fredag 11. september blev det i Europa-Parlamentets miljøudvalg stemt igennem, at EU skal stræbe efter en CO2-reduktion på 60 procent inden år 2030. En rammesætning, der senere skal gennem resten af Europa-Parlamentet.

For at overholde Parisaftalen peger videnskaben på, at man mindst skal reducere med 65 procent inden 2030. Det tilsvarende mål i Danmark er en CO2-reduktion på 70 procent. EU går altså til klimakamp med cement i skoene.

Annonce


Klimaforandringerne suser derudaf, mens EU og de selverklæret "grønne" partier endnu ikke har smidt jakkesættene og er kommet i arbejdstøjet.


Forud for afstemningen har den europæiske venstrefløj kæmpet for en reduktion inden 2030 på netop de anbefalede 65 procent. Modsat ville den liberale gruppe med Venstre og Radikale Venstre kun tilstræbe sig 60 procent CO2-reduktion.

Lever politikerne ikke op til alle disse reduktionsløfter, der for tiden bliver kastet rundt i luften, vil det få fatale konsekvenser for menneskeheden såvel som for biodiversiteten og for planeten selv. Det kan ikke betale sig at lade være - heller ikke økonomisk. På lang sigt er det langt billigere at starte en jobskabende og ulighedsmindskende grøn omstilling.

I Rød-Grøn Ungdom ønsker vi, at EU påtager sig rollen som klimaforkæmper på globalt plan. Dette kræver dog, at EU dropper hensyntagen til olieindustrien og den ekstremt klimabelastende landbrugssektor. Vi skal presse de danske EU-parlamentarikere til at sætte en ambitiøs klimalinje nede i Bruxelles således, at den danske regering også gør alvor af sin strategi vedrørende klimadiplomati.

Klimaforandringerne suser derudaf, mens EU og de selverklæret "grønne" partier endnu ikke har smidt jakkesættene og er kommet i arbejdstøjet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Skal 3.000 borgerstemmer kunne tvinge byrådet til at tage en sag op? Den idé er politikerne ikke heeelt solgt på

Sport

Bakken Bears må sige farvel til stjerner: - Vi har spillere, der kommer til at fordoble deres løn næste år

Annonce