Annonce
Aarhus

Politikere overvejer indgreb mod soundbokse i Botanisk Have: - Jeg kan godt forstå, naboerne er generede

Botanisk Have anvendes for tiden dagligt til fester med kraftige højttalere - de såkaldte soundbokse. Det sker til store gener for naboerne, der bliver stressede over støjnivauet, hvor man ofte ikke kan tale sammen i sine egne haver og på terrasser. Privatfoto
Teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) vil have undersøgt, hvilke muligheder, han og politiet har for at begrænse støj fra de næsten daglige fester i Botanisk Have. Men han afviser et generelt forbud mod de såkaldte soundbokse.

AARHUS: Støjen fra de såkaldte soundbokse er blevet hørt helt ind i byrådets tekniske udvalg.

Efter Århus Stiftstidende i flere artikler har beskrevet, hvordan daglige lydbombardementer virker som støjterror på naboerne til Botanisk Have har sagen været drøftet i udvalget.

- Jeg tog sagen op i mødet onsdag. Vi har også fået tilsendt lydfiler fra en nabo med optagelser fra haven og hjemmet. Det er voldsomt og jeg kan godt forstå, naboerne er generede, siger næstformand i teknisk udvalg, Steen Bording Andersen (S).

Annonce

Formanden for teknisk udvalg, Viggo Jonasen (EL), er enig:

- Vi har fået en del hilsner fra de ulykkelige naboer og i betragtning af, at vedvarende støj er helbredsskadeligt, er det godt, at rådmand Bünyamin Simsek nu vil tale med politiet og undersøge, om kommunen har hjemmel til at gribe ind, fortæller Viggo Jonasen.

Kigger på København-model

Beboere, der i egne hjem er tvangsindlagt som tilhørere til de mange fester med bankende rytmer, har i avisen fortalt, at den konstante musikstøj fra kl. 14 til midnat hver dag i godt vejr giver hjertebanken, stress og besvær med at falde i søvn både for voksne og børn.

I nogle andre kommuner har man indført forbud mod soundbokse. Men det afviser teknisk rådmand Bünyamin Simsek at indføre i Aarhus. Privatfoto

Bünyamin Simsek (V) bekræfter, at han nu vil bede en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Teknik og Miljø og Østjyllands Politi om at tage stilling til et eventuelt indgreb.

- Jeg er ikke afvisende over for en form for tidsbegrænsning, som man har indført i København, hvis det er det, arbejdsgruppen anbefaler. Men nu må vi høre, hvad den siger, mener rådmanden.

I København er der også store problemer med soundbokse. Københavns Kommune har derfor indført tidsbegrænsning i tre parker, så det er forbudt at anvende højttalere efter kl. 20 på hverdage og efter kl. 22 fredag og lørdag.

Det er også den model, socialdemokraterne i Aarhus har kik på:

- Jeg har anbefalet rådmanden, at se på modellen i København, siger Steen Bording Andersen (S).

Men netop modellen med tidsbegrænsning har naboer til Botanisk Have afvist på forhånd her i avisen:

- Det er ingen ordentlig løsning, for så vil vi fortsat have støj hele eftermiddagen og det meste af aftenen. Vi har brug for et forbud mod soundbokse, ellers kan vi ikke være i og uden for vores egne boliger, fastslog beboer Birgitte Brændgaard forleden i avisen.

Annonce

"Der skal gøres noget"

Hos SF synes Jan Ravn Christensen, at det er så stort et problem for naboerne, at SF overvejer at anbefale et forbud mod højttalere i parken.

- Der skal i hvert fald gøres noget, for det er ikke rimeligt for naboerne, siger han.


Jeg mener, at der er tale om dårlig opdragelse, når man ikke respekterer andre mennesker i forhold til støj og bare smider affald overalt.

Bünyamin Simsek (V), teknisk rådmand


Et af problemerne er, at der er tale om improviserede fester. Hvis der havde været tale om udendørs koncerter, ville de have krævet en tilladelse fra kommunen med krav til det maksimale støjniveau. Men der er ikke lovgivning, der omfatter improviserede fester, selv om de foregår hver dag.

- I Danmark er det, der ikke er forbudt, tilladt. Derfor synes jeg, vil det være fornuftigt at forbyde højttalere i parken, siger Viggo Jonasen (EL).

Annonce

Rådmand afviser forbud

Bünyamin Simsek afviser derimod at gå med til et direkte forbud mod soundbokse:

- Som liberal mener jeg ikke, at forbud er en løsning. Jeg har stor forståelse for, at de unge mødes efter at de har været lukket rigtigt meget inde på grund af corona. Vi har måske haft en meget stille by under corona, og nu kommer livet så tilbage. Derfor må vi acceptere, at der kan være støjgener, siger rådmanden, der selv bor i midtbyen og kan høre lyd fra soundbokse på havnepladsen.

- Jeg har respekt for, at børnefamilier bliver ramt af støjen, men det løser vi ikke med forbud. Vi skal i stedet tage en dialog med de unge om at vise hensyn og respekt for andre. Der er tale om dårlig opdragelse, når man ikke respekterer andre mennesker i forhold til støj og bare smider affald overalt.

Er det rimeligt, at naboer dagligt skal udsættes for høj musik og må flygte ud af deres egne hjem for at få fred?

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at jeg skal opdrage andres unge. For mig handler det om kulturværdier som fællesskab, respekt og hensyn. Hensyn til andre skal man vise alle steder, i bussen, på fortovet, i trafikken og i parkerne.

Annonce

"Vi kan ikke løse dårlig opdragelse"

Måske er lovgivningen ikke fulgt med den teknologiske udvikling med meget kraftige højttalere?

- Den køber jeg ikke. Fordi du har et våben, skal du heller ikke bruge det. Det er i stedet det enkelte menneskes ansvar at vise hensyn over for andre. Og jeg synes, det er misforstået, hvis man tror, at vi som kommune kan løse dårlig opdragelse.

Hvordan skal unge med alkohol i blodet forstå det?

- Ja, det handler rigtigt meget om indtagelse af alkohol. Men jeg har aftalt med rådmændene Thomas Medom og Kristian Würtz fra Børn og Unge og Sociale forhold og Beskæftigelse, at de begge vil sende gademedarbejdere ud for at gå i dialog med de unge om at vise mere hensyn til naboerne, fortæller Bünyamin Simsek.

Naboer har også foreslået, at kommunen kan henvise de unge til at mødes på den nye eventplads Eskelunden. Eventuelt kunne man tilbyde shuttlebusser derud?

- De unge er velkomne til at bruge Eskelunden, hvor det ikke vil genere andre. Men jeg kommer ikke til at bruge kommunale kroner på at tilbyde shuttlebusser, fastslår rådmanden.

Annonce

Politiet med på råd

Næste skridt er nu, at kommunen og politiet skal tale sammen om et eventuelt indgreb.

Og den dialog vil politiet ikke kommentere på forhånd i avisen.

Århus Stiftstidende har spurgt Østjyllands Politi, om det vil gøre politiopgaven lettere, hvis der var et decideret forbud mod soundbokse, så politiet kunne skride direkte til beslaglæggelser af højttalerne uden først at skulle henstille og give advarsler, som man skal i dag, inden man kan beslaglægge en højttaler.

- Den dialog tager vi med kommunen. Men vi ser ikke noget svært i den sagsgang, der er i dag, svarer politiinspektør René Raffo fra Østjyllands Politi.

Radio4 Morgen taler mandag med direktør i Soundboks, Jesper Theil Thomsen, der forholder sig til kritikken om støjen fra soundbokse. Hør interviewet her:Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

DBU: Christian Eriksen er vågen efter kollaps

Aarhus

Et af Aarhus ældste værtshuse drives med trukket håndbremse: - Peter Gift har altid været et lidt pænere værtshus

Aarhus For abonnenter

Socialområdet skal videre efter en kæmpe begmand: - Nu må Aarhus prioritere mennesker før mursten og prestige

Annonce