x
Annonce
Aarhus

Politikere positive over for forslag – men staten skal også på banen

Kulturudvalgsformand Steen Bording Andersen (S) og kulturudvalgsformand Rabih Azad-Ahmad (R) er begge åbne for at se på en kommunal hjælpepakke til kulturlivet. Men først skal de have et overblik. Og staten skal også på banen. Foto: Axel Schütt
- Lad os først få et overblik over situationen – derefter kan vi diskutere hjælpepakke, men staten skal naturligvis med, siger kulturrådmand og byrådsmedlemmer.

AARHUS: Kulturrådmanden og flere byrådsmedlemmer er enige: Kulturlivet har en enorm udfordring under coronakrisen på grund svigtende indtjening, fordi alt er lukket ned. De er posítive over for en lokal hjælpepakke, men efterlyser i første omgang statens hjælp til kulturinstitutionerne.

- Jeg kan sagtens se problemet. Det er alvorligt, det er jeg ikke i tvivl om. Og jeg tænker også vi skal se på en lokal hjælpepakke. Men i første omgang skal vi have et overblik over situationen. Hvor meget vil regeringens hjælpepakker kunne afbøde, og hvor meget vil staten træde til og hjælpe kulturinstitutionerne, siger formanden for kulturudvalget, Steen Bording Andersen (S).

Han bad på kulturudvalgets møde onsdag om at få en oversigt over situationen. Men det er en regning med mange ubekendte, så vil det formentlig tage lidt tid at få lavet i forvaltningen.

Et eksempel på kompleksiteten er det kommunale Musikhuset. Underskuddet som følge af lukning kan ende som en kommunal udgift. Og nogle af de uafklarede spørgsmål er, hvor mange af billetterne, man skal refundere; om man trods aflysninger skal betale kunstnerne, og om man kan få lønkompensation til medarbejdere, man sender hjem fra en kommunal institution.

Annonce
Medlem af kulturudvalget Hsns Skou (V) er enig i behovet for en hjælpepakke til kulturlivet. Foto: Axel Schütt

- Staten må træde til

Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) er helt enig i, at kulturlivet lider:

- Vi er i fuld gang med at danne os et overblik, så vi kan henvende os til Christiansborg om udgifterne. Jeg mener, at staten må træde til, for at hjælpe, så kulturlivet ikke bliver lukningstruet. Især fordi der er tale om kulturinstitutioner med statsstøtte.

Han kan også godt forstå Erhverv Aarhus’ opfordring:

- Jeg er enig i, at kommunen bør træde til med en hjælpepakke, ligesom det vil være rigtigt godt, hvis erhvervslivet, ligesom vi oplevede i 2017, vil stå sammen med kommunen, så vi i fællesskab kan sætte gang i turismen igen og hjælpe kulturinstitutionerne på fode. Det er måske ikke er alle brancher, der er lige hårdt af krisen.

V: Godt forslag

Fra Venstre er medlem af kulturudvalget Hans Skou enig med de to øvrige i, at Aarhus Kommune skal hjælpe.

- Det er al ære og respekt værd, at Erhverv Aarhus byder ind med forslaget. Og jeg kan ikke i min vildeste fantasi se, at kommunen kan komme udenom at skulle spytte i kassen for at hjælpe kultur-, sports- og foreningslivet over denne krise.

- Men det bliver en koordineret indsats, hvor staten skal på banen - ligesom erhvervslivet. Jeg er ikke i tvivl om, at det samfundssind eksisterer, og at man vil se det som en fælles opgave hos de virksomheder, der har hovedsæder i Aarhus, med gejst og vilje at være med til at genrejse kulturen, siger Hans Skou.

Erhvervsliv melder pas

Forslaget om, at erhvervslivet nu skal hjælpe kulturlivet på fode, skal politikerne ifølge Erhverv Aarhus ikke have nogen som helst forventninger om i den kommende tid:

- Jeg har til gode at høre, hvilke brancher, der ikke er ramt af krisen. Så det er en alt for let omgang at kræve penge fra erhvervslivet lige nu. Jeg er ikke i tvivl om, at erhvervslivet vil melde sig på banen, når det er kommet oven vande igen. Der er en stor tradition her i byen for, at virksomhederne hjælper. Og er der nogen, der i den grad har hjulpet kulturen i Aarhus, er det Sallingfondene. Men lige nu er der kun et sted at rette blikket hen og det er mod kommunen og staten, mener Marc Perera Christensen, direktør for Erhverv Aarhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Aarhus

Hospital i gigantisk corona-omstilling: 134 sengepladser og 1.000 ansatte efteruddannet

Annonce