Annonce
Danmark

Politikere raser over nye afsløringer i børnekræftsag: - Det lugter langt væk

Josephine Donsager og Lasse Eshøj er begge tre år og har været i behandling for kræft i flere måneder. Nu kræver folketingspolitikere svar fra Sundhedstyrelsen, sundhedsministeren og Rigshospitalet  Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Magnus Heunicke er igen kaldt i samråd, efter Avisen Danmark har afsløret, at planer om at centralisere børnekræftbehandlingen i København har været flere år undervejs.

Børnekræft: Sagen om hvor landets kræftramte børn i fremtiden skal behandles tog torsdag en ny drejning. Her kunne Avisen Danmark og DR Nyheder fortælle, at der er næsten tre år siden, at Rigshospitalet indledte en dialog med Sundhedsstyrelsen om at gøre hovedstaden til det eneste sted i landet, man reelt kan behandle børn med den alvorlige sygdom.

De oplysninger bliver ikke modtaget med smil på Christiansborg.

- Det er dybt kritisabelt. Det er netop lige sådan noget som det her, der er med til at skabe mistillid om, hvordan beslutningerne bliver truffet, siger SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

Annonce

Venstres formand for Sundhedsudvalget, Jane Heitmann, er rasende over de nye afsløringer.

- Jeg blev fuldstændig chokeret, specielt set i lyset af, at vi på samrådet i tirsdags fik et indtryk af, at der på ingen måde var tale om vidtgående centraliseringer i København. Men når jeg læser artiklen i Avisen Danmark, efterlader det et helt andet indtryk, siger Heitmann.

I november kom frem, at Sundhedsstyrelsen arbejdede på en omfattende centralisering af behandlingen af kræftramte børn. Det vil betyde, at jyske og familier skal rejse til København med deres kræftsyge barn, selv om behandlingen i Odense, Aarhus og Aalborg i dag er lige så god som i København. Politikere, overlæger og forældre fra Jylland og Fyn har siden kritiseret Sundhedsstyrelsen og Rigshospitalet i skarpe vendinger.

Sagen kort

  1. I november kom det frem, at Sundhedsstyrelsen har planer om en vidtgående samling af al børnekræft-behandling.
  2. Det ville i realiteten betyde, at børn kun ville kunne blive behandlet for kræft på Rigshospitalet i København - selv om der ikke er noget fagligt at udsætte på behandlingen i Odense, Aarhus og Aalborg.
  3. Det officielle arbejde, der ledte op til Sundhedsstyrelsens anbefaling, begyndte i efteråret 2019.
  4. Men aktindsigter viser nu, at Sundhedsstyrelsen og Rigshospitalet allerede et år tidligere indledte en ”uformel dialog” om Rigshospitalets ønske om at samle behandlingen i hovedstaden.
  5. Arbejdet med en ny organisering af behandlingen af kræftramte børn er udsat indtil efter påske.

Minister kendte ikke til dialog

Tirsdag var Sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd om sagen. Her sagde ministeren, at ”han ikke var bekendt med, at der skulle være en læge fra Rigshospitalet eller andre steder, der skulle have løftet denne her problemstilling for Sundhedsstyrelsen”.

Men Avisen Danmarks afsløringer viser, at Rigshospitalets førende overlæge på området, Kjeld Schmiegelow, flere gange har været i dialog med Sundhedsstyrelsen om netop dette. Vel at mærke længe, inden de andre sygehuse og de vestdanske regioner blev involveret.

Han har blandt andet sendt et udkast til et kommissorium og opfordret til, at Schmiegelow og Sundhedsstyrelsens direktør mødtes fysisk. I en mail stod der:

”Vi arbejder meget for at fastholde et godt samarbejde mellem de fire børneonkologiske afdelinger. Derfor er det heller ikke alt, der skrives i en mail. Måske skulle vi tage en snak en dag - telefon eller fysisk møde. Jeg kommer gerne ind”, skrev Kjeld Schmiegelow.

Annonce

Kortene skal på bordet

Venstres Jane Heitmann har nu kaldt sundhedsministeren i et nyt samråd.

- Det lugter langt væk af noget, som ingen har lyst, at vi dykker ned i, men som jo selvfølgelig skal se dagens lys. For hvad er det, man ikke kan skrive helt åbent i en mail?, siger Heitmann og uddyber.

- Det ville klæde både Sundhedsstyrelsen, ministeren og lægen fra Rigshospitalet at lægge kortene på bordet, så vi kan se hvilke tanker og overvejelser, man har haft. Alt andet giver jo anledning til spekulationer.

Annonce

SF langer ud efter styrelse

Som loven er i dag, er det Sundhedsstyrelsen, der bestemmer, hvor i landet højtspecialiserede områder som børnekræftafdelinger er placeret. Men hos SF mener man, at de nye afsløringer viser, at Sundhedsstyrelsen ikke skal have det ansvar alene.

- Her mangler der på alle måder gode saglige og faglige begrundelser for, hvorfor man skal omkalfatre hele børnekræftområdet. Derfor giver det også mening, at vi har en politisk diskussion af, om det er Sundhedsstyrelsen, der skal træffe beslutningen, siger Kirsten Normann-Andersen inden hun tørt konstaterer:

- Når vi ikke kan få svar på, hvordan kvaliteten bliver bedre af at centralisere børnekræftbehandling, så har vi som politikere ikke et godt svar til borgerne. Så vil jeg ikke stå på mål for Sundhedsstyrelsens beslutninger.

Avisen Danmark forsøger at få et interview med Magnus Heunicke om sagen, men ministeriet er endnu ikke vendt tilbage. Søren Brostrøm og Rigshospitalets overlæge, Kjeld Schmiegelow, ønsker ikke at stille op til interview. I et skriftligt svar skriver Sundhedsstyrelsen, at det er helt normalt med en uformel dialog med overlæger.

Annonce
Annonce
Aarhus

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Kultur

I populære skuespilleres fodspor: Kaffe, krig, kunst, krimi, noget på krogen og en vandretur i klitterne

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Østjylland

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Annonce