Annonce
Aarhus

Politikere siger nej til ´ghetto-gymnasier´: Sådan skal eleverne fordeles

Egaa Gymnasium er blandt de fem gymnasier, som nu kan modtage elever fra 11 almene boligområder. Foto: Jens Thayssen
De østjyske gymnasier kunne ikke blive enige om, hvordan eleverne skulle fordeles. Nu melder regionsrådet ud.
Annonce

AARHUS: Efter en strid mellem østjyske gymnasier har regionsrådet i Region Midtjylland nu bestemt, hvordan STX-eleverne i regionens gymnasier skal fordeles det kommende år.

Resultatet er, at STX-ansøgere fra 11 almene boligområder i år - efter samme model som sidste år - skal fordeles jævnt blandt gymnasierne.

En bred politisk aftale i Folketinget i 2019 gav ganske vist gymnasierne mulighed for selv at præge sammensætningen af elever - netop for at sikre en mere ligelig fordeling af elever.

Baggrunden var, at nogle gymnasier de senere år har været udfordret af en skæv sammensætning af elever. Nogle har haft en meget stor andel af elever med indvandrerbaggrund, og andre har haft en stor andel af etniske danskere.

Af samme årsag er visse skoler blevet betegnet som ghetto-gymnasier eller "brune gymnasier".

Den udvikling vil også gymnasierne gerne undgå. Men kravet til den nye mulighed for medbestemmelse var, at gymnasierne kunne komme frem til en model, der var fuld enighed om.

Det var der ikke i Østjylland.

Nu har regionspolitikerne så bestemt, hvordan kagen skal skæres. Onsdag besluttede regionsrådet at STX-ansøgere fra 11 almene boligområder skal fordeles jævnt blandt gymnasierne.

Netop for at undgå "ghetto-gymnasier".

Annonce

Ansøgere fordeles på fem gymnasier

Konkret vil ansøgere blive fordelt på Egaa Gymnasium, Risskov Gymnasium, Marselisborg Gymnasium, Aarhus Katedralskole og Aarhus Statsgymnasium.

I det kommende skoleår vil Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium i Tilst desuden ikke modtage ansøgere fra de 11 boligområder, da de to gymnasier i forvejen har en høj andel af elever herfra.

- Vores opfordring til STX-ansøgere fra de 11 boligområder er altså, at de kigger mod gymnasierne i Egaa, Risskov, Marselisborg samt Katedralskolen og Statsgymnasiet, når de ønsker gymnasium, siger Jørgen Nørby (V), formand for Udvalget for Regional Udvikling, i en pressemeddelelse. Han fortsætter:

- Man kan godt sige, at det er en slags forskelsbehandling. Men det er udelukkende for at sikre, at alle vores gymnasier har gode uddannelsestilbud og afspejler det brede danske samfund – også i storbyer som Aarhus.

De 11 boligområder, der er omfattet af fordelingsreglerne, er Trigeparken, Langkærparken, Vejlby Vest, Vorrevangen, Frydenlund, Bispehaven, Gellerupparken, Skovgårdsparken, Rosenhøj, Håndværkerparken og Skådeparken/Nøddeskrænten.

De nye regler for elevfordeling gælder foreløbigt i et år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce