Rådmanden for Teknik og Miljø, Kristian Würtz, er glad for, at flere partier vil være med til at finde penge til at finansiere letbanen. Men ønskerne går i flere retninger.
Det bliver svært at undgå besparelser på busserne i Aarhus for at finansiere driften af den kommende letbane fra 2017. Det mener flere politikere, der dog gerne vil se på, hvad de kan gøre i de kommende budgetforhandlinger. Men det bliver svært, fordi der også skal spares.
Den kommende letbane i Aarhus åbner i 2017 og kommer i driftsudgifter til at koste det, man hele tiden har ventet, nemlig cirka 45 mio. kroner om året. Men den finansiering, der var planlagt, holder ikke.
Derfor skal der skæres på afgange på busser i hele Aarhus Kommune, eller også skal byrådet finde pengene til letbanen i de kommende budgetforhandlinger, står det klart.
»Det har hele tiden været en forudsætning for letbanen, at vi skulle hente pengene til driften ved at spare på busdriften langs letbanen. Og det giver god mening at skære ned på ruter, der ligger tæt på letbanen, fordi der ikke er behov for busserne, når letbanen kommer,« siger rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S).
Problemet er, at regnestykket ikke holder. For eksempel er busdriften blevet mere effektiv, så kommunen sparer mindre ved at skære en bustime, og derfor skal der skæres flere timer end ventet for at nå det nødvendige beløb. Det fremgår af et notat, Århus Stiftstidende beskrev i avisen tirsdag.
»Det var også en forudsætning i finansieringen, at vi kunne nedlægge busbetjeningen til nye byområder i Lisbjerg og Elev som i stedet ville få en letbane. Men byvæksten er ikke kommet i gang endnu, og derfor har vi aldrig oprettet de busruter, som vi havde planlagt at spare væk. Derfor kan vi i stedet blive nødt til at skære på busdriften - også andre steder i kommunen, og det er dybt frustrerende,« siger Kristian Würtz.
Han peger på, at flere partier, SF, EL og Venstre, har fremsendt forslag til budgettet om at styrke busdriften med flere penge til flere afgange.
»Jeg har noteret mig opbakningen og den er virkelig positiv. Men samtidig har statsminister Lars Løkke Rasmussen sendt os en regning, der vil være på 9-10 mio. kr. i besparelser på busdriften, og hvis ikke vi finder penge i budgetforhandlingerne, kan vi ikke undgå nedskæringer på busdriften,« siger rådmanden.
Hos Enhedslisten finder Peter Hegner Bonfils det urimeligt, hvis buspassagerer andre steder i kommunen skal bøde for, at der mangler driftspenge til letbanen.
»Det duer jo ikke, at vi skal skære ned på et i forvejen presset busnet. Både af hensyn til dem, der tager bussen og af hensyn til, at vi gerne vil have bugt med trængselsproblemerne ved at flytte flere fra biler over i busser.«
Peter Hegner Bonfils (EL) tilføjer, at det er nødvendigt at investere i den kollektive trafik for at udvikle byens puls og kredsløb. Pengene dertil, mener han, kan komme ved at hæve grundskylden (ejendomsskat til kommunen), ved at hæve dækningsafgiften (ejendomsskat for virksomheder).
I Venstre foreslår man også at styrke busdriften for at kunne servicere flere borgere.
»Derfor er det en meget problematisk situation, at vi for at få en letbane skal til at skære i busdriften andre steder i kommunen. Og vi er overrasket over, at vi nu står med den ekstraregning,« siger ordfører Gert Bjerregaard (V).
Han opfordrer rådmand Kristian Würtz til at finde pengene på eget budget.
»Det må rådmanden komme med forslag til. Ellers mener vi, han kan finde penge ved at konkurrenceudsætte flere områder i sin forvaltning. Det mener Dansk Industri, der fortsat er et potentiale for i Aarhus,« siger Gert Bjerregaard.
Han beklager, at flere store prestigeprojekter i Aarhus har været underfinansieret. F.eks. Dokk1 og nu letbanen, der i forvejen har fået 300 mio. kr. ekstra fra stat, region og kommune for at dække en overskridelse af anlægget af letbanen.
»Der tegner sig et billede af, at ved store prestigeprojekter regner man bare med at få tilgivelse for budgetoverskridelser bagefter.«
Rådmand Kristian Würtz afviser kritikken og forslaget fra Venstre:
»Det er en tåbelig kritik al den stund, at Venstre har haft ansvaret for Teknik og Miljø i fire år før mig. Og det er useriøst at foreslå mere konkurrenceudsættelse. At Dansk Industri påstår det, er ikke seriøst. Det er politisk propaganda, og det kan vi ikke bruge.«
I Liberal Alliance ryster Lars Boje Mathiesen på hovedet af de ventede busnedskæringer.
»Det var lige det, jeg havde frygtet. Jeg har fra starten spurgt, hvordan driften af letbanen kunne hænge sammen, men har hele tiden fået at vide, den var selvfinansierende. Det er den så ikke. Og jeg er bekymret for busbetjeningen af borgerne i satellitbyerne. Men det er for tidligt at konkludere, før vi har set et udspil fra forvaltningen.«
Liberal Alliance er meget kritisk over for letbanen og mener, at løsningen er for dyr, og at man hellere burde satse på længere busser med egne spor.