Annonce
Østjylland

Politikere tilbyder lappeløsninger for over fem milliarder: Kommuner ønsker nyt udligningssystem

Borgmester Ole Bollesen er alt andet end tilfreds med det nuværende udligningssystem. Syddjurs Kommune er den kommune, som efter Sønderborg rammes hårdest af den skæve udligning. Derfor bliver Syddjurs Kommune tilsvarende kompenseret med 29 millioner kroner. Foto: Flemming Krogh

Folketingpolitikernes kompensationer og forslag til kompensationer til kommunerne på grund af ændringer og fejl i udligningssystemet løber op i mere end fem milliarder kroner. Hos kommunerne kalder borgmestre kompensationerne for "lappeløsninger" og at "udskyde pinen". De efterspørger et nyt, fair udligningssystem uden fejl.

Kompensationer: Først kompenserede regeringen 27 kommuner, primært i hovedstadsområdet, med 2,2 milliarder. Siden foreslog Socialdemokratiet at kompensere de kommuner, der havde tabt på en udligningsfejl, med to milliarder, og nu vil regeringen kompensere 85 kommuner, der taber på en ny beregningsmetode, med 1,4 millarder kroner.

I alt har folketingpolitikerne foreslået eller vedtaget kompensationer til kommunerne for 5,6 milliarder kroner. Men for kommunerne er der tale om "lappeløsninger". De vil hellere have et nyt udligningssystem, lyder det.

- Man har vist ikke før set sådan en villighed til at finde nye, friske penge til kommunerne. Det fortæller alt om, at en reform af udligningssystemet er yderst påkrævet, så udligningssystemet lever op til sit eget formål - nemlig at de danske kommuner kan tilbyde borgerne et tilnærmelsesvist anstændigt service- og velfærdsniveau, siger borgmester i Assens Kommune Søren Steen Andersen (V).

Annonce

Disse 10 kommuner får den højeste kompensation i Jylland og på Fyn

85 kommuner taber penge på en ny beregningsmetode, som flytter penge fra landkommuner til de største bykommuner. Derfor har regeringen besluttet at kompensere de tabende kommuner i to år. Beløbene, kommunerne får i årlig kompensation, svarer til de beløb, kommunerne efterfølgende mister på den nye beregningsmetode om året.

Kompensation i 2019 og 2020 sammenlagt:

1. Sønderborg: 38 millioner kroner

2. Syddjurs: 29 millioner kroner

3. Aabenraa: 27 millioner kroner

4. Ringkøbing-Skjern: 27 millioner kroner

5. Faaborg-Midtfyn: 25 millioner kroner

6. Silkeborg: 22 millioner kroner

7. Middelfart: 20 millioner kroner

8. Haderslev: 20 millioner kroner

9. Vejle: 20 millioner kroner

10. Viborg: 19 millioner kroner

Sønderborg Kommune er den kommune i landet, som taber mest på den nye beregningsmetode i udligningssystemet. Derfor glæder det på kort sigt borgmester Erik Lauritzen (S), at kommunen nu får en kompensation på 38 millioner kroner, selv om kommunen hellere vil have en ny udligningsreform. Arkivfoto: Søren Gylling

Syddjurs taber 15 millioner årligt

I Syddjurs Kommune, som er en af kommunerne bag Rimeligudligning.nu, efterspørger borgmester Ole Bollesen (S) også en ny udligningsreform i stedet for de mange kompensationer.

- Den seneste kompensation er endnu en lappeløsning på et udligningssystem, der ikke fungerer. Kompensationen skyldes de millioner, ministeriet tog fra landkommunerne og gav til de store bykommuner hen over sommeren, uden nogen opdagede det. Det var embedsværket, der uden politisk indblanding havde ændret på alderskriterierne. Det er noget skrammel, og den seneste kompensation trækker bare pinen ud. Vi vil meget hellere have et ordentligt udligningssystem, siger han.

Regeringen vil kompensere de kommuner, der taber på den ændrede beregningsmetode af alderskriterier i udligningssystemet, de næste to år. Men derefter står de kommuner med færre penge til deres budget på grund af den ændrede metode. For Syddjurs Kommunes vedkommende svarer ændringen til et tab på knap 15 millioner kroner årligt.

- En håbløs opgave at lægge budget

Den kommune, der taber mest på den ændrede beregningsmetode, er Sønderborg Kommune. Her koster embedsværkets ændring kommunen 19 millioner kroner årligt, efter de to år, hvor kommunen kompenseres.

- Det her er endnu et bevis på, hvor nødvendigt det er at få kigget systemet igennem. Før sommer var vores økonomi god, men efter sommer var den nye melding, at den ikke var god. Nu er der noget, der trækker i positiv retning igen. Men onsdag aften havde vi byrådsmøde og vedtog et budget. Der vidste vi ikke, at der nu er 38 millioner kroner på vej i kompensation. Det gør det til en håbløs opgave at lægge budget, når der hele tiden kommer ændringer frem og tilbage. Med kompensationen udskyder man bare pinen lidt, siger borgmester for Sønderborg Kommune Erik Lauritzen (S).

Borgmester i Syddjurs Kommune Ole Bollesen mener, at han kan forklare, hvorfor udligningsordningen ikke er fair i øjeblikket, på ét minut.

- I udligningen omfordeles pengene efter socioøkonomiske kriterier. Men flere af dem er mærkelige. Et kriterie er for eksempel, hvis kommunen har mange singler. Jeg mener ikke, at man er et socialt tilfælde, fordi man er single. Et andet mærkeligt kriterie er, at kommunerne får tilskud, hvis de har socialt boligbyggeri. Det har en landkommune, som vores, ikke, men vi har mindre bemidlede familier, som i stedet bor i landhuse på landet. Jeg anser ikke studerende, der bor i socialt boligbyggeri som sociale tilfælde, siger han.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) har sendt avisen Danmark denne skriftlige kommentar til kritikken fra kommunerne:

"Det er vigtigt for mig at slå fast, at regeringen hele tiden var klar til at rette skævhederne i udligningssystemet. Men det kræver, at Folketingets partier vil samarbejde. Jeg forventer, at der vil være mere samarbejdsvilje omkring at indgå en politisk aftale om justeringer af udligningssystemet efter et valg".

Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Aarhus

Slagsbrødre gik løs på hinanden på gaden: Aggressiv og voldelig adfærd

Annonce