Annonce
Aarhus

Politikere undrer sig også: Hvorfor skal der ikke flere Aarhus-kunstnere på vejskiltene?

Lone Kellermann og Otto Brandenburg får hver en gade opkaldt efter sig i Aarhus. Foto: Peter Elmholt og Carsten Reenberg / Scanpix

Der burde være flere lokale kulturpersonligheder blandt de navne, som de nye gader i kulturkvarteret ved Godsbanen opkaldes efter. Det mener en række kritikere, og flere politikere er enige. S foreslår en ny procedure for navngivning af veje.

AARHUS: Da Aarhus Kommune i august offentliggjorde navnene på 13 nye veje i den nye bydel ved Godsbanen, vakte det undren.

Vejene er navngivet efter kulturpersonligheder, der gjorde sig bemærket i 1970'erne. Kvarterets kommende beboere vil for eksempel kunne få adresse på Dirch Passers Gade, Tommy Seebachs Gade eller Dea Trier Mørchs Gade. Af de 13 personligheder har to haft en særlig århusiansk tilknytning, nemlig jazzklubejer Bent Jørgen Jensen, der lagde navn til Jazzbar Bent J i Nørre Allé, og den Aarhus-fødte komponist Else Marie Pade, der er kendt som bedstemoder til den elektroniske musik.

Overvægten af ikke-århusianske navne er blandt andre faldet Jesper Mardahl, manager hos Promus og Music City Aarhus, for brystet.

I et debatindlæg i Århus Stiftstidende konstaterer han, at navngivningen må være 'en ommer':

- Hvis byen virkelig ville vise sig fra sin mere dristige side og skabe respekt om sig selv som kulturby, så burde man: A) Have udvalgt kulturpersonligheder, der har været med til at udvikle kulturlivet i Aarhus generelt, eller B) Have udvalgt kulturpersonligheder, hvor der er en rød tråd til, hvad Godsbanen, Institut for X, Aarhus Volume m.fl. er i dag, skriver han blandt andet.

Også Kunstrådet, Musikudvalget og Billedkunstudvalget i Aarhus Kommune har opfordret kommunen til at gentænke valget af vejnavne i det kommende kulturkvarter.

I et fælles debatindlæg spørger rådene blandt andet:

- Hvorfor er det ikke lokale kulturpersonligheder, man skæver til? Hvorfor har man overvejende valgt personer fra 1970'ernes underholdningsmiljø? Hvorfor er der ikke flere fagpersoner fra eksempelvis scenekunst, litteratur og billedkunst i spil, og hvorfor er der så få kvinder repræsenteret?

Kritikerne efterlyser i stedet navne som musiker Holger Laumann, DJ Kjeld Tolstrup og jazzmusiker John Tchicai.

Annonce

Hvad skal vejen hedde?


  • Opgaven med at navngive veje i Aarhus Kommune ligger hos forvaltningen i Teknik og Miljø.
  • I nogle tilfælde vil navngivningen følge et forslag fra den pågældende byggemodner.
  • Det forsøges i videst muligt omfang at bevare kulturhistoriske pejlemærker ved at vælge vejnavne, der har en historisk betydning, f.eks. stednavne, marknavne, navne på gamle gårde, kirker mv.
  • Derudover tilstræbes at navngive områder i grupper, f.eks. temanavne som nordisk mytologi, forfattere, faglighed, tidsmæssig periode mv.
  • Ved vejnavngivning efter afdøde personer venter kommunen som udgangspunkt tre til fem år, inden navnet anvendes. Der søges altid godkendelse ved familien.
  • Aarhus Kommune har en vejnavnebank, som samler borgernes forslag til vejnavne. Af lokale kulturpersonligheder i banken finder man blandt andre forfatterne Thorkild Bjørnvig og Tage Skou-Hansen, samt skuespillerne Karl Stegger og Johanne Marie Birgitte Giersing.

Kilde: Aarhus Kommune

Godkendt af pårørende

Kritikken møder forståelse hos formand for Teknisk Udvalg, Keld Hvalsø (EL).

- Det var også min umiddelbare reaktion. Særligt fordi nogle af navnene, som eksempelvis Lone Kellermann og Otto Brandenburg, er meget københavnske, siger Keld Hvalsø.

Næstformand Ango Winther (S) er enig.

- Jeg synes da, at det ville være oplagt, hvis man havde navngivet efter lokale personligheder. Hvorfor gå over åen efter vand?, spørger han.

De nye vejnavne er valgt af embedsmænd i forvaltningen på baggrund af et politisk opdrag fra den tidligere rådmand for teknik og miljø, Kristian Würtz (S). Og de bliver næppe lavet om. For hver eneste vej, som kommunen ønsker at opkalde efter afdøde, er der indhentet en godkendelse fra de efterladte, fortæller Trine Buus Karlsen, chef for Anlæg i Aarhus Kommune.

- Der ligger et stort stykke arbejde i at kontakte de pårørende og indhente deres godkendelse, og den har vi stor respekt for, fortæller hun.

Nye vejnavne i Aarhus


  • Siden 2014 har Aarhus Kommune opkaldt 18 veje efter afdøde personligheder (foruden de 13 nye veje ved Godsbanearealerne). 10 har forbindelse til Aarhus: Skuespiller Lily Broberg, fodboldspiller og træner John Stampe, musiker Flemming Bamse Jørgensen, Cirkus Tværs-leder Trille Lucassen, præst Herluf Andersen, arkitekt Hack Kampmann, overlæge Palle Juul Jensen, fondsejer Karen Elise Jensen, professor Tyge Søndergaard og professor Carl Krebs.
  • Otte er personligheder med national tilknytning: Forfatter Ib Spang Olsen, maler Anna Ancher, forfatter Emma Gad, forfatter Tove Ditlevsen, politiker Elna Much, opfinder Karl Krøyer, forfatter Karen Blixen og forfatter Inger Christensen.

En politisk vinkel

Stod det til Socialdemokraterne, så burde det foregå anderledes næste gang, Aarhus Kommune skal navngive nye veje. Allerede i foråret stillede partiet et forslag i byrådet om at sætte fokus på vejnavngivning, eksempelvis ved at gøre som København, der som den eneste kommune har et egentligt Vejnavnenævn som det officielle organ for navngivning af veje og pladser. Det københavnske vejnavnenævn består af fire medlemmer udpeget af Borgerrepræsentationen med den siddende Teknik- og Miljøborgmester som formand.

Ango Winther forestiller sig et århusiansk nævn med både politisk valgte repræsentanter og repræsentanter fra forvaltningen.

- Vi har ikke været yderst tilfredse med den måde, man har navngivet på i Aarhus. Ved at nedsætte et nævn, kan man få en politisk vinkel på navngivningen, forklarer han.

Keld Hvalsø og Enhedslisten er positivt stemt for forslaget.

- Det, synes jeg, er glimrende. På den måde kan man sikre, at der er en debat, og at nogen kommer til at stå på mål for de navne, man vælger, siger han.

Da forslaget blev drøftet af byrådet i april, var der dog ikke udbredt enighed om, hvorvidt man bør ændre proceduren. Forslaget blev sendt tilbage til Teknisk Udvalg, og forvaltningen blev bedt om at undersøge andre kommuners fremgangsmåde.

Forvaltningen har efterfølgende anbefalet, at man ikke opretter et vejnavnenævn, da det vurderes, at proceduren vil blive for tung og sagsbehandlingstiden for lang. I stedet lægger man op til en årlig drøftelse i Teknisk Udvalg.

En fremgangsmåde som Venstre tilslutter sig, fortæller partiets medlem af Teknisk Udvalg, Heidi Bank.

- Vi mener ikke, at navngivning af veje skal gøres til en politisk beslutning. Det er vi helt trygge ved at overlade til andre, som har mere forstand på det, siger Heidi Bank.

Hun henviser i øvrigt til kommunens vejnavnebank, hvor alle borgere til enhver tid kan lade forslag optage.

I Teknisk Udvalg nøjedes man før sommerferien med at enes om, at et flertal af de veje, som opkaldes efter personligheder, bør opkaldes efter kvinder, hvilket også har været et fokusområde de seneste år. Forslaget venter i øjeblikket på sin endelige behandling i byrådet.

Én plads tilbage

Tilbage står en enkelt plads i den nye bydel ved Godsbanen, som endnu ikke er navngivet. Her står døren stadig på klem for markante århusianske kulturpersonligheder.

Aarhus Kommune har via Facebooksiden 'Vi udvikler Aarhus' efterlyst forslag til, hvilken "fremtrædende personlighed på den danske kulturscene tilbage i 1970'erne", pladsen skal opkaldes efter.

I skrivende stund har opslaget affødt knap 160 kommentarer. Mange forslag følger kommunens spor med nationale navne. Enkelte foreslår århusianske navne som kunstner Per Kramer eller musiker Holger Laumann.

Forslag kan stilles frem til 1. oktober, hvorefter Teknik og Miljø udvælger det endelige navn i samarbejde med pladsens kommende naboer.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce