Annonce
Debat

Politikerne bør lytte til borgerne om havneudvidelsen: Ellers vil de se deres drømme forsvinde med havgusen over Aarhusbugten

"Hvis Aarhus Byråds medlemmer bare stemmer forslaget igennem uden at forholde sig til alle de konstruktive forslag, der ligger i høringssvarene, risikerer de, at folk vil opleve det, som om de har deltaget i en skueproces, og at de er blevet holdt for nar", skriver Claus Jørgen Jørgensen. Arkivfoto: Helle Køhler Holm

DEBAT: Efter at høringsfasen om udvidelsen af Aarhus Havn er slut, har jeg tillid til, at alle politiske partier nøje overvejer, hvordan de vil forholde sig til det videre forløb. Det kan blive altafgørende for deres chancer ved næste kommunalvalg.

Der har været over 1700 høringssvar, der viser et overvældende engagement fra byens borgere for, hvad der skal ske med deres by fremover. Det bør give stof til eftertanke hos byens politikere.

Det lokalplanforslag, der var i høring, blev bakket op med stemmer fra de fleste partier. Dog tog nogle få medlemmer forbehold. For byens borgmester så det ud til at være en ren ekspeditionssag, der bare skulle stemmes igennem, men det viser sig nu at støde på stor folkelig modstand.

Annonce

Som formand for havnen lader Jacob Bundsgaard sin havnedirektør gå ud og betvivle, om folk overhovedet har sat sig ind i tingene og ved, hvad de taler om. Underforstået, at dem behøver borgmesteren ikke at lytte til. Den samme arrogance lægges for dagen ved kun at præsentere én løsningsmodel i høringsmaterialet.

Hvis Aarhus Byråds medlemmer bare stemmer forslaget igennem uden at forholde sig til alle de konstruktive forslag, der ligger i høringssvarene, risikerer de, at folk vil opleve det, som om de har deltaget i en skueproces, og at de er blevet holdt for nar.

Der er masser af tid til en ordentlig dialog, før en endelig beslutning skal træffes, og forhåbentlig kan der komme løsningsforslag på bordet, som byens borgere kan se sig selv i.

Efter sidste valg, hvor borgmesteren fik halveret sit stemmetal, meldte han ud, at han ville lytte til borgerne. Det vil derfor være løftebrud, hvis han ikke holder ord.

Borgmesteren kan også vælge en anden vej ved at sige, at de mange høringssvar har påvirket ham, og at der er fremkommet så mange vigtige oplysninger og spørgsmål, som han ønsker en belysning af før en endelig stillingtagen. Han ønsker ikke som borgmester at splitte byen i to dele.

Ved sidste kommunalvalg fik Dansk Folkeparti, Venstre og Det Konservative Folkeparti nyvalgt politiske ledere, der derfor ikke har været med til at sende lokalplanforslaget i høring. Det vil være en oplagt mulighed for dem at træde i karakter. At vise, at de tager borgerne alvorligt og har en selvstændig mening. Altså, at deres partier ikke fungerer som stemmekvæg for borgmesteren. Det er den opfattelse, jeg sidder tilbage med efter have fulgt de sidste to byrådsperioder.

Enhedslisten er det eneste parti, der hele tiden fuldtonet har været imod udvidelsen. Nyvalgte Nye Borgerliges ene medlem har meldt ud, at han er imod. SF og Radikale Venstre lader til nøje at overveje deres stilling.

Alle partier burde kunne se sig selv i at stemme nej til det lokalplanforslag, der har været i høring, og gå ind for det konstruktive forslag, som Salling og Arla har fremsat. Nemlig, at der nedsættes en gruppe med repræsentanter fra de forskellige interessegrupper, der fordomsfrit skal komme med forslag til den fremtidige udvikling af Aarhus Havn.

Der er masser af tid til en ordentlig dialog, før en endelig beslutning skal træffes, og forhåbentlig kan der komme løsningsforslag på bordet, som byens borgere kan se sig selv i.

Havneudvidelsen har potentiale til at afgøre, om nogle politikere må se deres drømme og forhåbninger forsvinde sammen med havgusen over Aarhusbugten eller bære dem ind i de indflydelsesrige kontorer. Valget om, hvad man vil efterlade til sine børn og børnebørn, er op til den enkelte politiker.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Nye toner: Borgerne får bedre muligheder for at blande sig i byudviklingen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

Annonce