Annonce
Debat

Politikerne har et ansvar for Aarhus’ ’grønne’ energi

Studstrupværket. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Læserbrev: Af Lykke Valentin Kristiansen, næstformand, Verdens Skove, Thomas Meinert Larsen, 350 Klimabevægelsen i Danmark, Rita Frost, Dogwood Alliance (USA), Debbie Hammel, Natural Resources Defense Council (USA), Priss Endo, Southern Forests Conservation Coalition (USA):

Verdens Skove bliver af Ørsted her i avisen (31. maj, i læserbrevet "Aarhus kan være stolt af sin CO2-reduktion", red.) anklaget for at tegne skræmmebilleder af træbaseret biomasse (31. maj). At selskabet føler sig ramt af Verdens Skoves kritik af biomassebrug i Aarhus Kommune, undrer ikke. Det er nemlig Ørsted, der er ansvarlig for Studstrupværkets såkaldt ‘grønne’ energi. En energi, der kommer fra importerede amerikanske træpiller.

Ørsted forsvarer sig med, at i det sydøstlige USA bliver kun tre procent af den høstede vedmasse til træpiller. Samtidig hævder Ørsted, at skovarealet i disse skove er vokset støt siden 1950. Ørsted påstår endelig, at kun restprodukter bliver til træpiller. Alt er med andre ord i skønneste orden med Studstrupværkets ‘grønne’ energi.

Er det rigtigt?

Når Ørsted påstår, at kun tre procent af den samlede træmasse i det sydøstlige USA bliver til træpiller, er dette tal taget helt ud af sammenhængen. Ørsted overser, at produktion af biomasse er koncentreret i én del af denne region. I North Carolina er det anslået, at indtil 40 procent af visse typer træ bruges af træpille-producenten Enviva. Dette er milevidt fra Ørsteds tre procent.

I det sydøstlige USA er der i de seneste 60 år fældet 33 millioner hektar af den oprindelige hjemmehørende skov. Disse er erstattet med 40 millioner hektar plantageskov. At fælde oprindelige skove og erstatte dem med nåletræsplantager giver måske flere træer. Men det gavner hverken skovenes flora, fauna eller biodiversitet. Monokulturelle plantager er en fattig erstatning for en righoldig skovnatur.

Hvad så med Ørsteds anden påstand, at det er restprodukter fra tømmerproduktion, der bliver til træpiller? Ifølge den store amerikanske træpille-producent Enviva, der leverer træpiller til Ørsted, ser virkeligheden anderledes ud. Enviva oplyser på sin hjemmeside, at firmaet kun bruger ca. 20 procent restprodukter. Resten kommer fra hele træer. Så Ørsteds påstand om, at der kun bruges restprodukter i Studstrup, virker tvivlsom.

Spørgsmålet melder sig unægteligt, om Aarhus’ politikere, med borgmester Jacob Bundsgaard i spidsen, er sig deres ansvar bevidst om skyggesiden ved byens ‘grønne’ energieventyr? Aarhus kommune ‘brander’ sig frejdigt som en grøn storby og fratrækker uden blusel den ‘CO2-neutrale’ energi fra biomassen i byens klimaregnskab. Det virker nu som en skrivebordsøvelse langt fra virkeligheden

Som repræsentanter for amerikanske og danske miljøorganisationer vil vi minde om, at århusianske politikere som Bünyamin Simsek (V) og Jacob Bundsgaard (S) dermed har påtaget sig et stort ansvar for effekterne af byens importerede biomasse - både for klimaet og amerikanske skove.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mobil testenhed tilbage i Gellerup: Svært at få beboerne til at flytte sig

Aarhus For abonnenter

Søns misbrug har kostet Bente og Søren penge, søvn og tårer: - Man føler sig magtesløs og mistænkt for at være dårlige forældre

Aarhus

Fire elever ramt af corona: Var netop kommet hjem fra studietur til Polen

AGF

Det Hvide Snit:  Er der bund i ny, ambitiøs AGF-målsætning - og hva' ka' OB?

AGF For abonnenter

Bagkanten: Sæsonen er knap begyndt, men David Nielsen skal allerede ud i krogene for at finde friske spillere

Annonce