Annonce
Debat

Politikerne skal få styr på prioriteterne

Kresten Vendelboe, formand for LO Aarhus. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

LÆSERBREV: Det var med stor gru og forfærdelse, jeg så TV2's optagelser af plejeforholdene på Kongsgården. Den smerte og ydmygelse, som 90-årige Else bliver udsat for af forråede plejere, er helt ubærlig. Sådan kan man simpelthen ikke behandle et andet menneske. Det er stærkt kritisabelt, at sådanne forhold kan finde sted i Aarhus Kommune. Vi er bedre end det – og vi skal gøre det bedre.

Alligevel er det som om, at det politiske fokus har været det helt forkerte sted. Siden foråret har der været et juridisk, men i lige så høj grad også et politisk, tovtrækkeri om, hvorvidt optagelserne må offentliggøres eller ej. Alene dette ensidige fokus vækker stor forundring hos mig, og sikkert også hos mange århusianere, der først og fremmest ønsker en god og tryg ældrepleje i Aarhus Kommune.

Desværre er der brodne kar. Det har TV2 valgt at dokumentere med skjult kamera, og Ekstra Bladet har efterfølgende valgt at trodse et fogedforbud og få optagelserne ud til offentligheden.

Jeg skal ikke blande mig i de juridiske forhold, men kan konstatere, at TV2 følte sig nødsaget til at dokumentere forholdene ved brug af skjulte optagelser. Og at det er på grund af disse optagelser, at vi nu er blevet bevidste om, hvor grelt det står til på nogle af vores plejehjem.

Det kan undre, at den politiske handlen har virket totalt fraværende. I hvert fald indtil forleden, hvor sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) tog bladet fra munden og kommenterede sagen. Nogle af vores politikere har meldt, at man er taget på ferie, andre dukker hovedet og holder sig for øre, øjne og mund. Rådmand Jette Skive (DF) har i månedsvis haft et ensidigt fokus på at få stoppet TV2's optagelser. Det virker som en mærkværdig prioritering, når det samtidig har vist sig, at pårørende har klaget over forholdene på Kongsgården i årevis. I stedet for at imødekomme deres henvendelser, er de blevet mødt af en mur af stilhed og manglende vilje til at reagere.

Men ansvaret kan ikke stå alene her. Når en sag har en så grov og alvorlig karakter, som det er tilfældet her, er borgmester Jacob Bundsgaard (S) også forpligtet til at komme på banen. Han er trods alt øverste chef og byens ansigt udadtil, som bør træde i karakter, når ingen andre gør det. Med andre ord: Når rådmanden kravler ind under gulvtæppet, så må borgerne altså kunne forvente, at borgmesteren, desuagtet det ikke er hans ansvarsområde, kommer med en klar udmelding om det, der sker i vores kommune.


Når en sag har en så grov og alvorlig karakter, som det er tilfældet her, er borgmester Jacob Bundsgaard (S) også forpligtet til at komme på banen.

Kresten Vendelboe, formand for LO Aarhus


Og i Sundhed- og Omsorgsudvalget virker det som om, at det primært har handlet om at pege fingre. De har formået at få vedtaget en ekstern undersøgelse af hele sagsforløbet, hvilket også er fint nok, men dette må ikke stå alene. Vi har brug for politiske initiativer, der peger fremad og genopretter en værdig ældrepleje i hele Aarhus Kommune. Det bør sådan set være deres hovedfokus frem for politiske drillerier.

Det er vigtigt at understrege, at langt størstedelen af de århusianske plejehjem gør et godt stykke arbejde. På trods af tidspres og begrænsede ressourcer møder de ansatte hver dag ind med oprejst pande og yder en fantastisk indsats over for vores ældre medborgere. Men det er vigtigt, at vi erkender, at der også er brodne kar i vores ældrepleje. Vi har set, hvor galt det kan gå på Kongsgården, og tilsvarende hober klagerne sig nu op på Skæring Plejehjem og DemensCentrum.

Der skal handles nu, og det haster altså. Det er på tide, at politikerne ser sig selv i øjnene og spørger, om forholdene i plejesektoren er gode nok, som de er nu - eller om der er ting, vi kan gøre bedre. Den opførsel, som plejerne udviste på de skjulte optagelser, kan ikke bare opstå af sig selv. Der er åbenlyst noget galt med systemet helt fra bund til top.

Derfor opfordrer jeg til, at politikerne fremadrettet både lytter til borgerne og de pårørende, så deres klager og oplevelser tages alvorligt. Derudover er det afgørende, at også medarbejderne og de faglige organisationer bliver hørt. Det er trods alt dem, der bedst ved, hvor skoen trykker.

Så kære politikere: Få styr på jeres prioriteter. Omsorgen over for vores ældre og respekten over for vores ansatte er for vigtig til, at det ender ud i et politisk spil, som ingen kan være tjent med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Patrick Olsen: Vi arbejder som svin

Aarhus

Corona gør comeback i Østjylland: Hvor bekymrede skal vi være for det stigende smittetal?

Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Annonce