Annonce
Østjylland

Politisk bombe kort før kommunalvalget: Bjarne Overmark er blevet tiltalt for at overtræde sin tavshedspligt

Byrådsmedlem i Randers, Bjarne Overmark, er som advokat vant til tilværelsen i et retslokale. Men oplevelsen bliver formentlig en anden, når det i en kommende retssag vil være hans tur til at sidde på anklagebænken. Foto: Annelene Petersen
Mindre end tre måneder før efterårets kommunalvalg har Østjyllands Politi besluttet at rejse tiltale mod byrådsmedlem i Randers Kommune Bjarne Overmark for at have overtrådt sin tavshedspligt. Nyheden om tiltalen kommer som en overraskelse for Beboerlistens formand.

Randers: Byrådsmedlem for Beboerlisten i Randers og advokat Bjarne Overmark skal i en ikke alt for fjern fremtid en tur for retten. Det står klart, efter at Østjyllands Politi har tiltalt den garvede lokalpolitiker for overtrædelse af sin tavshedspligt som både byrådsmedlem og advokat.

Tiltalen mod Bjarne Overmark bekræftes af kommunikationsrådgiver ved Østjyllands Politi, Jakob Christiansen.

- Det er korrekt, at der er blevet rejst tiltale mod Bjarne Overmark. Men lige nu har vi ikke mere at sige til sagen, siger han.

Annonce

Sendte usikker email

Tiltalen for overtrædelse af tavshedspligt er den foreløbige kulmination på en sag, som begyndte for snart to år siden. Her sendte Bjarne Overmark en mail til en meget stor kreds af modtagere med oplysninger om navnet på den familie, hvis barn var centrum for en sag om mulige seksuelle overgreb i daginstitutionen Stjernehuset i Randers.

Ifølge Kommunen.dk, som har fået aktindsigt i tiltalen mod Bjarne Overmark, står der i anklageskriftet, at Randers-politikeren "Offentliggjorde og videregav navnet på en tidligere sigtet og mellemnavnet på en forurettet i en sag om overtrædelse af straffelovens kapitel 24 om seksualforbrydelser".

Som jeg ser det, så står der ikke noget, som er nyt for nogen. Derfor må min kommentar være, at vi afventer den retssag, der er på vej, og i mellemtiden kører vi ellers på med valgkampen, ligesom vi har planlagt den.

Kim Kristensen, formand for Beboerlisten

Bjarne Overmark sendte først e-mailen fra sin byråds-mail til byrådet og direktionen i Randers Kommune samt til sin private arbejdsmail. Fra den private e-mail sendte Bjarne Overmark e-mailen videre til en række andre modtagere.

Da han sendte den videre fra sin private arbejds-mail, havde Bjarne Overmark tilføjet: "til orientering og brug for offentliggørelse".

Annonce

Politianmeldt i 2019

Randers Amtsavis skrev tilbage i november 2019 om, hvordan politiet undersøgte byrådsmedlemmer i Randers Kommune for brud for tavshedspligten i Stjernehussagen

Østjyllands Politi gik ind i sagen efter en anmeldelse, hvilket førte til en afhøring af blandt andre kommunaldirektøren.

Forud for sin afhøring havde kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt desuden informeret byrådsmedlemmerne om deres tavshedspligt på baggrund af Bjarne Overmarks e-mail. Kommunaldirektøren skrev blandt andet: "Forvaltningen vurderer på baggrund af ovenstående, at videregivelse af ovennævnte oplysninger kan være en overtrædelse af reglerne".

Senere fik politiet med en retskendelse adgang til alle Bjarne Overmarks mails samt oversigt over modtagerne, både fra hans byråds-mail og den private mail.

Ifølge kommunen.dk fremgår det af anklageskriftet, at hans mail nåede ud til 16 forskellige modtagere, herunder fem forskellige medier i Randers og Aarhus.

Annonce

- Ikke noget nyt

Tiltalen mod Beboerlistens spidskandidat frem mod kommunalvalget i november kommer som en overraskelse for Beboerlistens formand, Kim Kristensen.

- Jeg ved ingenting. Jeg ved kun det, jeg hører fra dig nu, og derfor har jeg ingen kommentarer til sagen lige på nuværende tidspunkt, siger han, da Randers Amtsavis ringer for at få en kommentar på tiltalen mod listens spidskandidat.

Tyve minutter senere ringer Kim Kristensen imidlertid tilbage efter at være blevet opdateret på situationen.

- Som jeg ser det, så står der ikke noget, som er nyt for nogen. Derfor må min kommentar være, at vi afventer den retssag, der er på vej, og i mellemtiden kører vi ellers på med valgkampen, ligesom vi har planlagt den, siger formanden.

Så I gør jer ikke nogen overvejelser i forhold til Bjarne Overmarks spidskandidatur ved Beboerlisten?

- Nej, det gør vi ikke.

Hvad så, hvis han skulle blive dømt i sagen?

- Ja, så står vi jo i en anden situation, og så må vi tage udgangspunkt i den, hvis det kommer dertil, siger Kim Kristensen.

Annonce

- Ingen kommentarer

Randers Amtsavis har også været i kontakt med Bjarne Overmark selv om tiltalen. Og selv om advokaten og byrådspolitikeren gennem 28 år sædvanligvis ikke har problemer med at kommentere på sager, han er en del af, så er tingene tilsyneladende anderledes denne gang.

- Lige den sag har jeg ingen kommentarer til før retssagen, skriver han i en sms til Amtsavisen.

Heller ikke anklager Peter Mathiasen, der skal føre sagen for anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi ønsker at kommentere yderligere på sagen.

Stjernehussagen endte med, at Østjyllands Politi droppede sigtelserne mod den pædagogmedhjælper, der var mistænkt for at have begået seksuelle overgreb mod flere børn. De droppede sigtelser resulterede i, at pædagogmedhjælperen i slutningen af 2019 kunne vende tilbage til sit arbejde i Stjernehuset, efter at blandt andre Bjarne Overmark kæmpede hans sag indædt i Randers Byråd.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Her er Aros' nye direktør: - Hun kan føre museets positive udvikling videre

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

50 brandfolk efterslukker stadig storbrand på kranfabrik: Kan give trafikale udfordringer

AGF

Slut med lejeaftale: AGF køber tysk profil

Alarm 112

Over 100 beredskabsfolk kæmper stadig med 'usædvanlig' storbrand: - Det her er en ekstremt sjælden hændelse

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Kultur

Stil træskoene under trækronerne: Udbud og efterspørgsel baner vej for ny skovkirkegård i Horsens

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Efter anklager om eksamenssnyd: Både skoleleder og viceskoleleder på Søndervangskolen stopper straks

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Aarhus

Stiften på plakatpatrulje: Partierne bryder både regler og interne aftaler

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Sport

Han kan samle en professorterning hurtigere end du kan tage dine sko på: Bakken-anfører med cirka ti mesterskaber sætter rekord

Annonce