Annonce
Aarhus

Politisk forbløffelse: Kampen om ishusene i Aarhus skal granskes

Michael Kjær fra Varna Kiosk er sammen med en række mangeårige forpagtere af ishuse i Aarhus opsagt. Nu vil formand Keld Hvalsø (EL) fra teknisk udvalg være klogere på sagen, der er håndteret i kommunens afdeling for teknik og miljø. Foto: Michael Svenningsen

Formand for teknisk udvalg vil dykke ned i forløbet omkring forvaltningens bortforpagtning af 11 iskiosker til Frisko. Formanden er blandt andet interesseret i håndteringen af de mangeårige forpagtere, der nu er sagt op.

AARHUS: Den omstridte drift af 11 kommunale ishuse i Aarhus bliver en politisk sag.

Formand Keld Hvalsø (EL) fra Aarhus Kommunes tekniske udvalg er overrasket over en række elementer i den turbulente situation, der de seneste dage har foldet sig ud omkring iskioskerne.

Et vigtigt element er, at Aarhus Kommune i en ny aftale har forpagtet iskioskerne til Frisko under Unilever.

- Jeg vil spørge ind til flere forhold. Eksempelvis undrer det mig, at Aarhus Kommune forpagter 11 iskiosker til en global koncern med det ene formål at tjene penge. Vi har en langt bedre model vedrørende kommunens pølsevogne, der drives af Børnenes Kontor. Her går overskuddet til humanitært børnearbejde. Hvorfor er det ikke sådan med iskioskerne, spørger Keld Hvalsø.

Annonce

Uro om ishuse

Siden 1990'erne har Aarhus Kommune via gentagne forpagtningsaftaler givet Frisko ansvar for 11 kommunale kiosker. Virksomheden under den globale koncern Unilever har traditionelt klaret driften ved at indgå kontrakter med forpagtere i hver af de 11 kiosker.

I 2017 indgik Aarhus Kommune og Frisko en ny femårig kontrakt. Frisko samlede efterfølgende videreforpagtningen hos en enkelt mand, der fik råderet over iskioskerne fra 1. januar i år. Ifølge koncernen sikrer det en bedre administrativ løsning i forhold til driften af ishusene.

En stor del af de opsagte forpagtere mener, at Frisko løber fra et løfte. Ifølge de opsagte kioskmænd var de af Frisko lovet forsat forpagtning af ishusene efter indgåelse af en ny kontrakt mellem kommunen og isgiganten.

I otte af iskioskerne nægter de opsagte forpagtere at aflevere nøglerne og forlade faciliteterne. I den forbindelse har Frisko anlagt to retssager, der omfatter samtlige otte eks-forpagtere.

Hvorfor skal en global koncern have indtægter fra Aarhus Kommunes ishuse? Det undrer formand Keld Hvalsø (EL) fra byrådets tekniske udvalg. Han ser hellere, at indtægterne havner i eksempelvis humanitært arbejde. Arkivfoto

Vigtige forpagtere

Aarhus Kommunes afdeling for teknik og miljø forpagtede sidste år 11 kommunale iskiosker til Frisko.

Kommunens samarbejde med Frisko er ikke nyt. Isgiganten har siden 1990'erne klaret driften af iskioskerne for Aarhus Kommune, og det er rent praktisk sket ved at indgå kontrakter med forpagtere i hver kiosk.

Nu har Frisko valgt at samle videreforpagtningen hos én enkelt mand, der fik råderet over iskioskerne fra 1. januar i år. En stor del af de opsagte forpagtere mener, at Frisko løber fra et løfte. Ifølge de opsagte kioskmænd var de af Frisko lovet forsat forpagtning af ishusene efter indgåelse af en ny kontrakt mellem kommunen og isgiganten. I otte af iskioskerne nægter de opsagte forpagtere at aflevere nøglerne.

Keld Hvalsø har ikke været involveret i kommunens indgåelse af aftalen med Frisko. Men han vil være klogere på de nu opsagte kioskmænds rolle i forbindelse med udarbejdelsen af forpagtningsaftalen.

- Nogle af de opsagte forpagtere har mange år på bagen i kioskerne. Har deres erfaringer været inddraget - og hvordan har kommunen i det hele taget håndteret de mangeårige samarbejdspartnere ude i kioskerne? Umiddelbart synes jeg, at Aarhus Kommune bør tænke i inddragelse og eksisterende ressourcer i sådan en proces. Nu risikerer vi, at nogle kioskejere ender uden beskæftigelse og kommer til at koste i en anden kasse, understreger formanden for teknisk udvalg.

Ishuses fremtid

I løbet af efteråret skal Aarhus Kommunes beskæftigelsesudvalg arbejde med kommunens muligheder for at engagere sig i socialøkonomiske virksomheder.

Det er virksomheder, der bruger overskud til eksempelvis at skabe flere arbejdspladser.

Keld Hvalsø satser på at løfte en diskussion om fremtidens formål med ishusene ind i den proces.

- Lige nu ser det ud til, at iskioskerne udelukkende bruges til at tjene penge. Og så sikrer kommunens forpagtningsaftale endda, at Unilever og Frisko har monopol på issalget til 11 iskiosker i Aarhus. Det er ikke nok for mig. Aarhus Kommune bør være meget mere bevidst om formålet med et eje og bortforpagte 11 iskiosker, fortæller Keld Hvalsø.

Formanden vil også bede om en redegørelse for kontrakterne mellem kommunen og Frisko.

- Jeg vil sikre, at kommunens indkøbspolitik omkring sociale klausuler og uddannelsesklausuler indgår i aftalerne, fortæller han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce