Annonce
Aarhus

Politisk hærværk rammer virksomhed i Mejlgade: - Det virker som et antibudskab

Dette syn (sortmalet skilt) mødte Adrian Fey mandag foran virksomheden Culture Works i Mejlgade. Et hærværk, som han selv mener, er politisk motiveret. Foto: Adrian Fey 
Et facadeskilt med ordene "Kolonial-Lager" blev mandag overmalet i Mejlgade, kort efter at en lignende hærværk-sag fik et dramatisk punktum i København.
Annonce

AARHUS: Det startede med en konge-buste i København for nylig og er tilsyneladende kommet videre til en virksomhed i Aarhus.

I hvert fald blev en institutleder tirsdag bortvist og politianmeldt, efter hun havde erkendt at have smidt en buste af Frederik den 5. i vandet i København for at rette fokus mod Danmarks kolonialistiske fortid.

Et lignende politisk hærværk kan meget vel have ramt Aarhus.

I hvert fald fik den kreative direktør i eventbureauet Culture Works, Adrian Fey, sig noget af en overraskelse mandag, da dele af facaden på virksomheden i Mejlgade var blevet malet over med sort maling.

-  Jeg opdagede, at Stephen Willacy (nuværende stadsarkitekt), stod ude på gaden og tog billeder af facaden. Først da jeg gik ud for at snakke med ham, opdagede jeg, at vores facade var blevet overmalet, fortæller Adrien Fey til Århus Stiftstidende.

Annonce

Rost facade

På den del af facaden, der var blevet overmalet, står der "Kolonial-Lager". Historien bag facaden i Mejlgade er, at man i forbindelse med en gennemgribende renovering af ejendommen sidste år fandt frem til de originale og gamle messing-skilte, som man valgte at beholde.

Selvsamme Stephen Willacy har ved flere lejligheder rost den renoverede facade og fremhævet den som et eksempel på glimrende renovering.

Sådan så facaden ud i 2019, da den netop var blevet renoveret, så de gamle og originale skilte stod frem. Arkivfoto: Flemming Krogh

Glimrende, er det tilsyneladende ikke alle, der synes, det gamle skilt er. I hvert fald kan Adrian Fey og kollegaerne ikke komme frem til anden konklusion, end at hærværket er politisk motiveret.


Det virker en anelse søgt og tilfældigt at gå efter vores skilt. Det virker, som om man har været på jagt efter et motiv, og så har man set sig sur på et ord

Adrian Fey, Culture Works


- Det er ikke graffiti, fordi det var bare malet over med sort. Så vi kan ikke se, at det skal være andet end af politiske årsager især i forhold til sagen om busten og de andre sager, der har været, hvor folk har taget afstand til Danmarks tid som kolonimagt, siger Adrian Fey, der på sin egen Facebook-profil spørger;

"Er vi kommet derud, hvor blot ordet Kolonial på en historisk bygning, er så forkert og historisk nedsættende, at det skal slettes fra virkeligheden?"

Annonce

Antibudskab

Han giver dog ikke meget for pointen med hærværket.

- Det virker en anelse søgt og tilfældigt at gå efter vores skilt. Det virker, som om man har været på jagt efter et motiv, og så har man set sig sur på et ord, fortæller Adrian Fey, der fremhæver, at især Mejlgade, der er kendt for sin mangfoldighed, virker som et forkert sted at vende sin utilfredshed med historien.

- Det at strege et gammel skilt over er for mig et antibudskab. Jeg har netop været i Radio4, hvor én foreslog, at vi burde have et koloni-museum i Danmark, fordi historien er så vigtig. Meget af den historie er usympatisk og ikke flatterende, men historien er jo netop vigtig, så man ikke laver samme fejl igen.

Facaden på Culture Works er siden mandag blevet rengjort.

Adrian Fey foran skilte, der igen er blevet rengjort. Foto fra Adrian Feys Facebook
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Nogle er mere lige end andre

Annonce