Annonce
Aarhus

Populær byttebiks vender tilbage: Gratis sager på hylderne de næste tre måneder

Sofie Schousboe Laursen, projektleder i Affald Varme, havde selv medbragt en gammel stol for at skyde bytteriet godt i gang. Foto: Jesper Bech Pedersen
AffaldVarme Aarhus er i gang med at teste en ny storskraldsløsning på Trøjborg, hvor borgerne opfordres til at bytte hinandens aflagte indbo med hinanden.
Annonce

TRØJBORG: Den skulle egentlig have været stillet op lige efter påske, men det forpurrede coronaen.

Nu er den her så, AffaldVarme Aarhus' mobile storskraldsstation og byttebiks, som skal teste århusianernes lyst til at bytte aflagt indbo med hinanden.


Man kan sidde ved skrivebordet og gøre sig alle mulige tanker om folks adfærd, men i sidste ende er man nødt til at afprøve det i virkeligheden.

Sofie Schousboe Laursen, projektleder


Torsdag 13. august blev den stillet op på Steen Billes Torv på Trøjborg, og så er meningen, at beboerne i kvarteret kan stille deres storskrald ét bestemt sted i stedet for at bestille storskraldsbilen.

Og nok så interessant: Hvis der står noget i forvejen, som man kan bruge, så er man velkommen til at tage det med hjem.

Annonce

Hvad gør folk?

Århus Stiftstidende skrev første gang om byttebiksen tilbage i april, hvor den havde stået gemt en måned bag nogle boligblokke langs Silkeborgvej som en slags indledende driftstest.

Hvad der er skrammel for den ene, kan være guld for den anden. Under alle omstændigheder er det hele til fri afbenyttelse. Foto: Jesper Bech Pedersen

Nu er den kommet frem i lyset til en egentlig test i fuld skala, og for projektleder Sofie Schousboe Laursen bliver det særligt interessant at se, hvordan beboerne i området bruger deres nye fælles "genbrugsbutik", som skal stå på torvet i foreløbig tre måneder.

- Man kan sidde ved skrivebordet og gøre sig alle mulige tanker om folks adfærd, men i sidste ende er man nødt til at afprøve det i virkeligheden, siger hun.

Der er to hovedformål med testen:

Kan man få århusianerne til at gå et bestemt sted hen med deres storskrald i stedet for at stille det rundt omkring på fortove?

Og hvor stor er lysten til at bytte bøger, urtepotter og gamle brætspil med hinanden i stedet for at lade det ende som affald?

- Vi kommer blandt andet til at se på, hvor meget storskrald, der står på gaden i området, mens testen er i gang, og om antallet af afhentningsbestillinger bliver påvirket, forklarer Sofie Schousboe Laursen.

Annonce

Indbo roder på gaden

I Aarhus har man som borger mulighed for at få afhentet storskrald ved sin bopæl kvit og frit.

Ordningen er især møntet på beboerne i midtbyen, hvor mange ikke har egen bil og anhænger, men AffaldVarme Aarhus er udfordret af, at mange ikke kender ordningen og derfor ikke bestiller afhentning af deres storskrald.

I den åbne container er der plads til større møbler samt decideret ødelagte ting, som bare skal væk. I "butikken" bagved kan man sætte ting, som man vurderer, at andre kan have glæde af. Foto: Jesper Bech Pedersen

Til gengæld lader der til at være et slags indforstået forsvindingsprincip blandt borgerne i Smilets By. Hvis bare man slæber sine gamle sofaer og sengeborde ned på gaden og efterlader dem der, så kommer der nok på et tidspunkt nogen og tager det med.

Resultatet er, at der står bunker med storskrald og roder i bybilledet, og ideen er altså blandt andet at se på, om en fast storskraldsstation vil kunne afhjælpe det problem.

Annonce

Må den blive?

Man skal dog ikke forvente, at der bliver sat 200 storskraldsstationer op rundt omkring i byen, fastslår Sofie Schousboe Laursen.

- Nej, der er vi slet ikke. Det her er kun et forsøg, og det er heller ikke sikkert, at den samme løsning giver mening i alle kvarterer. Der skal jo for det første være plads til det. Kan man bare uden videre sløjfe to parkeringspladser for at skabe plads til sådan en station? Og er den pæn eller grim? Det vil der nok være mange meninger om, vurderer Sofie Schousboe Laursen.

Bag hylderne til nips er der to høje aflukker, hvor man eksempelvis kan stille bordplader og lignende. Foto: Jesper Bech Pedersen

Det er endnu ikke afgjort, hvad der skal ske med byttebiksen efter testperioden på tre måneder. Det kommer til at afhænge af de praktiske erfaringer.

- Nu vil vi holde øje med, hvordan genbrugsstationen bliver brugt, og også spørge naboer og beboere om, hvad deres oplevelse har været. Først derefter beslutter vi, hvad næste skridt er, siger Sofie Schousboe Laursen.

Foto: Jesper Bech Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce