Annonce
Kultur

Fra fjernsyn til teater: Populær DR-julekalender får debut på Aarhus Teater

Marie Marschner spiller isheksen Iselin, der kan fryse sine fjender til is. Hun skal nok få skræmt nogle af de yngste publikummer. Foto: Axel Schütt
Over 25.000 har allerede sikret sig billet til Aarhus Teaters familieforestilling "Pagten", der med salmedigteren Grundtvig som omdrejningspunkt tumler med temaer som mobning og venskaber tilsat et drys nisser og en ond isheks.

AARHUS: For den 12-årige Malte er hverdagen på Thyregod Skole ikke en dans på roser. Han bliver mobbet og holdt uden for fællesskabet i klassen. Men nisserne har brug for ham. Malte er nemlig den udvalgte, der sammen med nisserne skal kæmpe mod den uhyggelige isheks Iselin og finde pagten. Den blev i sin tid lavet af drengen Grundtvig og nissepigen Saia som et værn mod Iselin og for at sikre, at nisser og mennesker havde kontakt til hinandens verdner. Nu må Malte og Lyda bestå tre svære prøver for at finde pagten før Iselin.

Det er første gang, DR-julekalenderen fra 2009 kan opleves som teater. Her er de 24 afsnit kogt ned til en sceneversion på cirka to timer.

- Pagten er en 'becoming of age'-fortælling med Grundtvig som omdrejningspunkt. Historien fortæller, hvordan vi har større chancer for at udvikle os som mennesker, hvis vi træder ind i et fællesskab, fortæller den norske instruktør Line Paulsen.

Annonce

Pagten

  • "Pagten" er Aarhus Teaters familieforestilling denne sæson.
  • Juleforestillingen har premiere 14. november og spiller til 21. december i på Store Scene.
  • "Pagten" bygger på DRs julekalender fra 2009, som blev skrevet af Maya Ilsøe. Aarhus Teaters udgave er dramatiseret af Hanne Lund Joensen og Line Paulsen, som også har instrueret.
  • David Gehrt har står for scenografi og kostumedesign, men s Anders Kjems og Lars Gaarde står for henholdsvis lys- og lyddesign.
  • Medvirkende: Frederik Mansø (Malte), Anne Plauborg (nissen Lyda), Marie Marschner (Isheksen Iselin), Anders Baggesen (nissen Fabio), Mathilde Passer (loftsnisse), Anna-Sofie Fredslund, Nanna Bøttcher, Jacob Madsen Kvols, Christian Hetland, Hanin Georgis. Anne Laybourn, Lasse Steen jensen, Magnus Juhl Andersen, Nanna Elisabeth Eide, Clara Manley.

Hold fast i fantasien

Kun fællesskabet kan bekæmpe Iselin, og det står derfor meget centralt i forestillingen.

- Nisserne er et billede på fantasien. Uden den mister vi som mennesker noget værdi og musikalitet. Når vi synger sammen, kan vi glemme os selv og får samklang med verden omkring os. Med "Pagten" vil vi ikke kun snakke til de unges hoved, men også synge vores budskab til dem i fællessang, siger Line Paulsen.

Teatret har i iscenesættelse af "Pagten" fokuseret på fællesskabstanken ved at involvere hele salen i forestillingen gennem fællessang. Publikum skal udover titelmelodien fra "Pagten" også synge kendte salmer som "Dejlig er den himmelblå" og "Et barn er født i Betlehem" sammen.

På den måde knytter publikum i salen bånd, samtidig med at de hjælper fortællingens to helte, drengen Malte og nissepigen Lyda, med at finde pagten.

Syngende loftsnisse

For at hjælpe fællessangen på vej har Line Paulsen og chefdramaturg Hanne Lund Joensen indskrevet en loftsnisse i fortællingen, spillet af Mathilde Passer.

- Sangen skal forbinde den magiske verden og børnene med familierne ude i salen. Jeg ser mig selv som en slags 'Jesper Fårekylling', der står uden for historien, men er alvidende og derfor kan fortælle børnene, hvad der skal ske. På den måde er jeg deres allierede, også fordi noget af handlingen er ret uhyggelig, så når der kommer en masse sorte ravne ind på scenen, kan jeg berolige dem med, at det er mine hjælpere, fortæller Mathilde Passer, der blev uddannet fra Aarhus Teater i 2018.

Siden har hun blandet andet haft hovedrollen i Nørrebro Teaters forestilling, "Jeg er sgu min egen", en rolle som Daimi spillede i filmudgaven fra 1967, så det med at synge på scenen er ikke nyt for hende.

- Jeg kan rigtig godt lide at synge og gjorde det meget på teaterskolen. Jeg nyder at være tilbage i Aarhus og blive en del af teatret på en anden måde end før, nu hvor jeg er uddannet skuespiller. Det er stort at stå her på Store Scene, siger 26-årige Mathilde Passer, der er barnebarn af Dirch Passer. Hun nåede dog aldrig at møde sin berømte morfar, da han døde, inden hun blev født.

Mathilde Passer husker tydeligt julekalenderen "Pagten" fra fjernsynet.

- Det er en af de fedeste julekalendere, DR har lavet, mener hun.

Salmedigteren Grundtvig indgik i sin tid en pagt med nissepigen Saia, som sikrede en forbindelse mellem nissernes og menneskenes verden. For at pagten ikke skal falde i isheksen Iselins hænder, får gammelnissen Fabio (Anders Bagger) skoledrengen Malte (Frederik Mansø) og nissen Lyda til at indgå en ny pagt. Foto: Axel Schütt

Få billetter tilbage

Aarhus Teater mærker stor interesse for familieforestillingerne. I skrivende stund er der solgt 25.186 billetter, hvilket betyder, at der kun er cirka 1.800 billetter til resten af spilleperioden, som slutter 21. december. Derfor skal man være hurtig, for at sikre sig billet.

- Mange bedsteforældre eller forældre tager deres børn med. Det er blevet en juletradition. Ofte trækker traditionen lige så meget som den enkelte forestilling, fortæller teatrets pressechef Morten Daugbjerg.

Foruden de mange familier skal 7.000 skolebørn ind at se forestillingen i skoletiden som led i teatrets pædagogiske arbejde.

"Pagten" har ur-premiere torsdag 14. november.

Mathilde Passer skal i rollen som loftsnisse få folk i salen til at synge med på julesalmerne for at hjælpe Malte og Lyda med at finde pagten. Foto: Axel Schütt
David Gehrt har skabt den poetiske scenografi og kostumerne i forestillingen. Her Mathilde Passer som loftsnisse. Foto: Axel Schütt
Aarhus Teaters juleforestillinger er populære. I skrivende stund er der solgt over over 25.000 billetter og det betyder, at der kun er små 1.800 billetter tilbage, så det gælder om at være hurtig, hvis man vil opleve nissernes kamp mod Iselin. Her Anne Plauborg og Anders Baggesen. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce